Makkelijke Quizvragen

6393 resultaten

Quizvraag Eten en drinken 7432

Het mooie weer is inmiddels voorbij, maar de kans is groot dat u tijdens de zomermaanden deze barbecue bent tegengekomen. Het betreft een veelzijdige barbecue die zowel om te grillen, te roken en als oven gebruikt kan worden. Naam graag van het bedrijf en gelijknamige keramische barbecue dat in 1974 werd opgericht en bekend is omwille van zijn herkenbare donkergroene kleur.

Goed zo !

“Met twee zinnen kan ik iemand met de grond gelijk maken.” Dat is volgens deze legendarische radiomaker zijn stijl geworden in de loop van de jaren. Begin februari ging hij na een jarenlange carrière bij Radio 1, Studio Brussel en de Nederlandse radio-omroep met pensioen. Hoe heet deze man, die u ook zou moeten kennen van zijn scherpe bindteksten als presentator van Rock Werchter en Pukkelpop?

Goed zo !

Deze Duitser, op 95-jarige leeftijd overleden in 2016, werd de patentkoning genoemd. Op zijn hoogtepunt had hij maar liefst 1093 patenten op zijn naam staan. Hij is echter vooral bekend omwille van een uitvinding die op het eerste zicht eerder banaal is, met name een plastieken muurplug. Op vandaag dragen de meest verkochte plastieken pluggen nog steeds zijn naam. Welke is dat?

Goed zo !
Quizvraag Basketbal 7429
© Keith Allison

Op 26 januari 2020 zat deze basketbal-legende samen met zijn dertienjarige dochter aan boord aan een gecharterde helikopter toe ze boven Calabasas neerstortten. Wat is de naam van deze Amerikaans basketbalspeler?

Goed zo !
Quizvraag Auto 7428

Volkswagen gaat zijn legendarische busje in 2020 uitbrengen in een elektrische versie. Van dit ooit iconische busje zijn inmiddels al 6 generaties op de markt gebracht die steeds minder gemeen hebben met de eerste generatie die in de jaren zestig door de hippiegemeenschap in de armen werd gesloten. Wat is de naam van Volkswagens busje?

Goed zo !
Quizvraag Films 7427

Met “Once upon a Time in Hollywood” is Quentin Tarantino dit jaar aan zijn negende film toe. Dit meesterwerk speelt zich af in het Hollywood van eind de jaren ’60 en volgt acteur Rick Dalton en zijn stuntman, vertolkt door Leonardo Di Caprio en Brat Pitt, in hun zoektocht naar succes in de filmindustrie. In de film zit echter ook een verhaallijn verweven over de moord op een bekende vrouw in Hollywood, gespeeld door Margo Robbie. Welke vrouw is dat?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7426

Deze man wordt beschouwd als een van de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw, samen met Picasso en Dalí. Hij leefde van 1893 tot 1983, eerst in Barcelona, nadien in Parijs en vanaf 1940 in Mallorca. In zijn surrealistische werken is de invloed van het kubisme duidelijk, alhoewel zijn vormen altijd bleven refereren naar de realiteit. Zijn kunstwerken zijn onder meer te bewonderen in het speciaal aan hem gewijde Fundació op de Montjuïc-heuvel in Barcelona. Wat is de naam van deze surrealist?

Goed zo !

Brexit is er een goed voorbeeld van. Wij zoeken de naam van de stijlfiguur waarbij twee of meer bestaande woorden naar de vorm worden gecombineerd in een neologisme dat betekeniselementen van alle originele woorden bevat. Een soort contaminatie dus, maar dan bewust gecreëerd.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 7424

Sterven kost geld was een zegswijze die ook voor de oude Grieken van toepassing was. Om in het dodenrijk te geraken, moesten de overledenen de Styx oversteken. De veerman moest wel betaald worden waardoor bij doden een obool onder de tong werd gelegd. Indien men de overtocht niet betaalde, zou de geest van de overledene meer dan 100 jaar ronddolen op de oever. Wat is de naam van de veerman die de doden tegen betaling de Styx overbracht?

Goed zo !
Quizvraag Wielrennen 7422
© tetedelacourse

Deze Zwitserse ex-wielrenner staat bekend als één van de beste zesdaagserenners aller tijden. Hij staat vijfde op de ranglijst van meeste overwinningen met 62 zeges. Met zijn landgenoot Kurt Betschart vormde hij vanaf 1994 het koppel met de meeste overwinning door de jaren heen. Ook individueel was hij een topper met onder andere vier wereldtitels in de puntenkoers bij de elite. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7421

We zoeken de naam van een Oost-Vlaams dorp met een hele geschiedenis. In 1316 werd het dorp in brand gestoken en vervolgens onder water gezet door de graaf van Holland. In 1582 werd in datzelfde dorp Fort Liefkenshoek gebouwd, als bescherming tegen de Spanjaarden. En op 21 juni 1638 vierde kardinaal-infant Ferdinand er de overwinning op de Hollanders. Hoe heet de deelgemeente van Beveren waar dit allemaal gebeurde.

Goed zo !
Quizvraag Luchthavens 7420

Dit bedrijf moet de veiligheid in het Belgisch luchtruim en op de openbare luchthavens waarborgen. Dit jaar waren er door sociale onrusten echter heel wat problemen. Vroeger waren ze bekend als de regie de luchtwegen, nadien als Belgocontrol, maar sinds een jaar ongeveer is er een nieuwe naam. Welke?

Goed zo !

Het was toch een kleine verrassing toen in juni van 2019 bekend raakte dat dit iconische TV personage van onder het stof wordt gehaald. In de jaren ‘90 waren deze dame en haar zoon immers razend populaire TV-figuren. Dit jaar werd bekend dat ze samen met haar zoon een theatershow zal doen om haar negentigste verjaardag te vieren. Hoe heet dit TV-personage gespeeld door Walter Baele? Uitzonderlijk vragen we hier naar voor- én familienaam.

Goed zo !
Quizvraag Vlaamse film 7418

Jan Decleir beleefde vrolijke momenten met Willeke van Amelrooij in deze film uit 1971. Wat is de titel van deze film die gebaseerd is op “de teleurgang van de waterhoek” van Stijn Streuvels.

Goed zo !
Quizvraag Chemie 7417

Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 7416

In juni 2019 raakte bekend dat dit bedrijf na 31 jaar verdwijnt van de New Yorkse beurs. Het werd immers verkocht aan een Franse miljardair voor 3,7 miljard dollar. Het bedrijf is het tweede grootste veilinghuis ter wereld. Welk bedrijf, opgericht in 1744, zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Taal 7415

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De West-Vlaamse eregouverneur reageerde verbouwereerd op het wijdverspreide misbruik van belastingsgeld bij de landbouwcommissarissen dat te elfder ure aan het licht kwam.”

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7414

In september 2019 trok een colonne legervoertuigen door ons land om de 75ste verjaardag van de bevrijding te herdenken. Ze volgden daarbij dezelfde weg die de geallieerden toen volgden. De tocht begon in deze Waalse stad met de inhuldiging van een Sherman-tank. Deze stad was dan ook de eerste Belgische stad die bevrijd werd door de geallieerden. Om welke stad gaat het?

Goed zo !

Dit is één van de meest iconische sportfoto’s aller tijden. Mohammed Ali sloeg in de eerste ronde zijn concurrent neer. Het was een rematch van de wedstrijd uit 1964 waarin Ali, toen nog Cassius Clay, voor het eerst de wereldtitel bij de zwaargewichten veroverde. Wij willen graag de naam van zijn tegenstander, de man die op de foto uitgeteld op het canvas ligt dus.

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7411
© Filip Naudts

In mei van 2019 heeft een Vlaamse schrijver de "Astrid Lindgren Memorial Award" in ontvangst genomen uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria. De prestigieuze prijs wordt zowat beschouwd als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Quizvraag Films 7409

Deze film van 1950 van Joseph L. Mankiewicz werd genomineerd voor veertien Academy Awards. De film gaat over een jonge vrouwelijke fan van een wat ouder wordende steractrice. De fan ontpopt zich als een wolf in een schapenvacht, want uiteindelijk neemt ze de plaat van de actrice in. We zoeken de titel van deze tijdloze film met onder meer Bette Davis.

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 7408
© Pline

Het European Space Agency of ESA is de Europese tegenhanger van de NASA. Het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. 22 verschillende Europese landen dragen financieel bij om onder meer satellieten in de ruimte te brengen met behulp van lanceerraketten. Hoe worden de raketten genoemd die door ESA zelf ontwikkeld zijn en inmiddels aan een vijfde versie toe zijn?

Goed zo !
Quizvraag Mode 7407

De collectie van deze man werd door de pers ooit omschreven als ondraagbare jurken, gemaakt van metaal en ijzeren haakjes. Toch ontketende de in Spanje geboren modeontwerper er een revolutie mee in de couturewereld. Opvallend was dat hij zijn maliënkolderjurkjes showde op zwarte modellen. Sindsdien staat hij bekend als de man die mode tot een kunst verhief en samen met Courrèges en Carin vormgaf aan de Space Age. Hoe heet deze man?

Goed zo !
Quizvraag Taal 7406

Geen idee waar Franstalige jongeren het over hebben als ze met hun turvoi naar de téci gaan? Als je de lettergrepen omdraait, begrijp je dat ze met hun voiture naar de cité gaan. Hoe heet deze Franse jongerentaal waarbij lettergrepen omgewisseld worden zodat totaal nieuwe woorden ontstaan?

Goed zo !
Quizvraag Basketbal 7405
© Benson Kua

In juni 2019 werd geschiedenis geschreven in de NBA. Voor het eerst werd een team van buiten de Verenigde Staten kampioen. In de finale versloegen ze de Golden State Warriors met 4-2. Welke basketbalploeg slaagde hierin? We vragen de volledige naam van de ploeg.

Goed zo !