Gemakkelijke quizvragen architectuur

53 resultaten

Quizvraag Middeleeuwen 5310
© Trougnouf

We zijn op zoek naar de benaming voor een bouwwerk dat in de Middeleeuwen ontstond ter bescherming van steden. Een hoge toren met klokken werd opgetrokken van waaruit men de wacht kon houden en alarm kon slaan bij dreiging. In België en Frankrijk zijn er 56 van deze monumenten opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Met zijn 95m hoogte is de toren van Gent, de hoogste van België. Ook de Sint-Germanus in Tienen maakt deel uit van deze lijst.

Goed zo !
Quizvraag Architecten UNESCO 5111

Deze architect staat bekend als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau. Zijn woning doet ondertussen dienst als museum en kan je terugvinden in de Amerikaansestraat in Brussel. Welke Belgische architect zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Italië 5034

Op 14 augustus 2018 stortte in Genua een snelwegbrug in. Dat kostte het leven aan 43 mensen. Wat was de naam van de architect van deze brug?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 4857

Als regisseurs van de docu ‘Powers of Ten’ kent u hen wellicht niet meteen, maar als ontwerpers- en architectenduo des te meer. Zij was vooral bezig met schilderen toen ze hem ontmoette; hij vooral met moderne architectuur en scheiden van zijn vrouw. Voor haar, Ray Kaiser. Samen zijn ze onder meer verantwoordelijk voor dit. Wie zijn ze?

Goed zo !

De eerste architect van wie een creatie tijdens zijn leven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst belandde was Oscar Niemeyer, met zijn ontwerp voor Brasília. Maar wij zoeken nummer twee. Niet voor dit parlementsgebouw in Koeweit. Niet voor deze watertoren in zijn thuisland Denemarken. En evenmin voor Can Lis en Can Feliz, de huizen in Majorca waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Maar wel voor dit gebouw. Wie is dus deze Deen die in 2003 de Pritzkerprijs voor Architectuur won?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 4062

Een architectuurvraagje. Men noemt dit onderdeel van de kerk af en toe de beuk, maar er is een gangbaardere term voor. We zoeken de langgerekte ruimte in (meestal) west-oostrichting, die aan de oostkant wordt voortgezet door het koor. Hoe heet dit onderdeel?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 3958

Welke architecte tekende het Antwerpse Havenhuis dat in 2016 de deuren open deed?

Goed zo !
Quizvraag Portugal Architecten 3783

Het gebouw hier op de foto is een van de belangrijkste stations van Lissabon. Het is gelegen in het Park der Naties. Het werd ontworpen ter ere van Expo ’98. Maar wie is de architect van dit prachtige station?

Goed zo !

Hier op de foto ziet u het stadhuis van Leuven. De plannen voor dit stadhuis zijn gebaseerd en geïnspireerd op het stadhuis van Brugge. Binnen zijn specifieke bouwstijl is het een van de bekendste stadhuizen ter wereld. Maar in welke stijl werd dit stadhuis gebouwd?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 3655

We zoeken de naam van een Brabantse familie van architecten, glasschilders en beeldhouwers actief in de 15e en 16e eeuw, afkomstig uit Mechelen. Hun succes bestond erin dat zij een totaal concept aanboden : zowel het ontwerp, als de uitvoering en de levering van bouwmaterialen. Het geslacht werd bekend door het ontwerp en de bouw van de grote toren van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 3563

De echte naam van deze toren is de Corneliustoren. Wat is de meer bekendere bijnaam van deze toren?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 3536

We zoeken de naam van een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Het is daarmee naast het platte dak de eenvoudigste afdichting van een gebouw.

Goed zo !
Quizvraag Architecten 3512

We zoeken de naam van een Nederlandse architect. Een invloedrijk boek van hem is Delirious New York dat in 1978 verscheen en waarin hij probeerde de filosofie van Manhattan bloot te leggen.  Als bouwende architect brak hij in 1992 internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Hij is ook één van de architecten van de CCTV toren in Peking. En omdat het de eerste vraag van de avond is, krijgen jullie twee tipfoto’s. Wanneer jullie de familienamen van beide tipfoto’s samenneemt, bekomen jullie de naam van de architect die we zoeken.

Goed zo !
Quizvraag Architecten 3488

Een architect met een artiestennaam, het is eens wat anders. Maar de invloed van Charles-Edouard Jeanneret is dan ook zo groot dat hij vaak de ”architect van de 20ste eeuw” wordt genoemd. Onder welk pseudoniem kennen we deze Zwitsers-Franse grondlegger van de moderne architectuur?

Goed zo !
Quizvraag Museums Antwerpen 3031

In 1999 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Uit de vijfenvijftig inzendingen kwamen vijf laureaten. Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept. Hoe heet dit museum dat in 2011 werd geopend nabij de oude haven op het eilandje in Antwerpen? (voluit)

Goed zo !