Quizvraag Aardrijkskunde 6814

De hoofdstad van Kazachstan kreeg op 22 maart 2019 een nieuwe naam en staat sindsdien als Noersoeltan op de kaart, verwijzend naar de voormalige president Noersoeltan Nazarbajev. Wat is de vorige, net iets bekendere naam?

Goed zo !

Quizvraag Architectuur 6815
© Montrealais

We naderen stilletjes aan de vervollediging van dit bekende gebouw. Voor welk meesterwerk van Gaudi (1852-1926) werd de definitieve bouwvergunning pas in 2019 afgeleverd?

Goed zo !


In mei 2019 kondigde Sarah Bettens aan dat ze voortaan door het leven gaat als man. De dag nadien stond er een advertentie van Jupiler in de kranten. Wat was de slogan van die advertentie?

Goed zo !

Quizvraag Religie 6817
© Centro Televisivo Vaticano

Op 14 maart van dit jaar (2019) overleed Kardinaal Danneels. Danneels was sinds 1983 kardinaal, dit is de op één na hoogste rang binnen de hiërarchie van de Rooms-Katholieke kerk. Sinds zijn dood heeft België nog één kardinaal, maar hoe heet hij?

Goed zo !


De frontzanger van de Britse dancegroep The Prodigy is overleden op 4 maart 2019. Wat was de naam van deze zanger?

Goed zo !

Jammer genoeg overleed op 20 juni 2019 een bekende Vlaamse actrice aan de gevolgen van ALS. In Vlaanderen werd ze bij het grote publiek bekend als 'dactylo' Carolien Van Kersebeke in de uiterst populaire reeks De Collega's. Haar bekendste hoofdrollen voor televisie zijn die van Betty Van Ginderen in Thuis, Claire De Ruyter in Familie en Samantha ‘Sam’ De Winter in Wittekerke. Ze was ook te zien in vele gastrollen. Wie zoeken we hier?

Goed zo !


Quizvraag Politiek 6820
© Foto-AG Gymnasium Melle

De Brexit loert nu dan echt om de deur. De soap kent een aantal ster-acteurs die niet zouden misstaan in de eerder aangehaalde soaps in deze ronde. Wie vertegenwoordigt de EU als onderhandelaar in deze elegante constructie?

Goed zo !


Quizvraag Algemeen 6822
© The Public Relations Department

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun mag zich sinds 4 mei 2019 de koning van Thailand noemen. Na het overlijden van zijn vader op 13 oktober 2016 vond een jaar van nationale rouw plaats. Tot Maha zich klaar voelde om gekroond te worden, nam een regent de leiding over het land. Maha draagt de koninklijke titel Somdet Phra Chao Fah Maha Vajiralongkorn Boroma Orasathirat en is generaal in het Thaise leger, admiraal van de marine en Air Chief Marshal bij de luchtmacht, waarbinnen hij een eigen squadron heeft op Don Muang RTAFB in Bangkok. Eind augustus kwam hij uitgebreid in het nieuws nadat het koningshuis foto’s verspreidde van de officiële maitresse van hun vorst. Hoe luidt de meer gekende en gelukkig voor ons ook kortere vorstelijke naam van Maha?

Goed zo !


Niet enkel Noersoeltan werd als nieuwe stadsnaam geïntroduceerd. Op 1 januari 2019 fuseerden 15 Vlaamse gemeenten tot 7 nieuwe fusiegemeenten. Van deze 15 kregen er 13 een nieuwe naam toegewezen waardoor alle adressen dienden te veranderen. Zo gingen Overpelt en Neerpelt over in Pelt, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek in Oudsbergen en Kruishoutem en Zingem in Kruisem. Lievegem is de enige nieuwe gemeente die samengesteld werd uit 3 gemeenten. Welke (zonnige?) gemeente maakt naast Waarschoot en Lovendegem nog deel uit van deze nieuwe fusiegemeente?

Goed zo !