Quiztet 2020

Quizronde 7: De Vlaamse Canon

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 74

Moeilijkheid: 86.18 %

Quizvraag Media 7541

Dit is een Mexicaans en Amerikaans animatie-kinderprogramma dat sinds 2004 op de Vlaamse televisiebuizen verschijnt. Het gaat over een guitig jong meisje dat allerlei zaken moet oplossen. Zo zegt ze vaak ‘Zwieber niet stelen!’. Het hoofdpersonage spreekt Nederlands en Engels, omdat ze tweetalig opgevoed wordt. In dit programma kunnen door de jonge kijkers ook de eerste woorden Engels geleerd worden. Wat is nu weer de naam van deze serie, vernoemd naar het personage?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 7542

Ze is dé droomvrouw: topchef en fotomodel. Vreemd dat ze met Paul Jambers is getrouwd. Ze begon haar carrière als fotomodel en presentatrice maar koos later voor het pad als kokkin. Ze schreef tal van boeken over lekker en gezond koken. Enkele titels: Mijn Pure Keuken 2, Puur Genieten 1 & 2, Puur Eten 1 & 2. Ze heeft ook haar eigen keramische lijn. Wie zoeken we hier? We vragen voor -en achternaam.

Goed zo !
Quizvraag Keizers 7543

We zoeken de vijfde keizer van het Romeinse rijk die leefde van, 15 december 37 tot, 9 juni 68. Hij was de zoon van Gnaeus Domitius Ahenobarbus en Agrippina de jongere en via haar verwant aan Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus). Hij beriep zich erop een bet-achterkleinzoon van keizer Augustus te zijn. Het was een echt patéke. Tijdens zijn keizerrijk gebeurden vele slechte zaken waarbij de brand van rome in 64 toch de meest dramatische was. Welke keizer zoeken we?

Goed zo !

Hopelijk zijn jullie niet allergisch aan een kort Nederlands woord met verschillende definities. Wij geven de definities, jullie geven ons 1 antwoord. 1) Aardkluit 2) Bosje 3) Bosje planten 4) Bundel 5) Bundel gras 6) Bundel planten 7) Bundel planten met aarde 8) Deel van het gazon 9) Graskluit 10) Graszode 11) Jongensnaam 12) Kan 13) Kinderhand 14) Klein eiland 15) Klomp planten 16) Klompenplantje 17) Klompje planten 18) Kluit 19) Plaats in de Benelux. Welk woord is hier de gemene deler?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 7545

De jaren 60. Alles was mogelijk. Een man op de maan, vrije liefde en nog veel meer. Een tuin onderhouden was ook heel gemakkelijk. Daarvoor had je maar één wondermiddel nodig. Dichloordifenyltrichloorethaan. Het product heeft een toxische werking op luizen, vlooien, muggen en vele andere insecten. Later bleek echter dat dit een heel schadelijk stof is voor mens en dier omdat het ophoopt in de vetten. Even was gas terugnemen dus. Het stofje wordt nog steeds gebruikt tegen Malariamuggen in Afrika. Hoe heeft deze Round-up van de jaren 60?

Goed zo !
Quizvraag Marvel 7546

We zoeken een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics, en oprichter van het superheldenteam de X-Men. Het personage werd bedacht door Stan Lee en Jack Kirby, en verscheen voor het eerst in X-Men nr. 1 in 1963. Hoewel de professor het grootste deel van zijn leven invalide is en in een rolstoel zit, is hij een van 's werelds sterkste mutanten. Hij is een zeer sterke telepaat, die gedachten kan lezen en beïnvloeden. Hij is ook een genie en een autoriteit op het gebied van genetica, mutatie en psychische krachten. Hij wordt soms professor X genoemd. Maar wat is zijn echte naam?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 7547

Op de foto zien we een jongen in een typische outfit voor een job binnen de hotelsector. Ze zijn verantwoordelijk om, meestal in iets chiquere hotels, uw bagage naar de kamer te brengen. Hoe heet zo’n bagagedrager nu weer?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7548

Een toneelschrijver, schrijver en zelfverklaard estheet die leefde van 1854 tot 1900 en die zoals een echte romanticus een getroebleerd en turbulent leven kende. The importance of being earnest is een bekend werk van hem, hier kan je het al weten. Misschien klinkt ‘the picture of dorian gray’ jullie nog meer bekend in de oren. Wie is nu weer de schrijver van deze werken. We vragen met stip voor -en achternaam.

Goed zo !
Quizvraag Voetbal 7549
© Rafael Amado Deras

De volgende vraag is een korte sportvraag: Welke -duidelijk ex-sporter zien we hier op de foto?

Goed zo !