Quiztet 2020

Quizronde 3: Waldorfhonderd

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 74

Moeilijkheid: 85.97 %

Meneer de burgemeester toch. Jullie kennen deze persoon vast en zeker. De klunzige maar aimabele burgemeester uit Samson en Gert. In het echt is deze acteur ook politicus en burgemeester, én ook wel een beetje een kluns. Wat is de naam van deze acteur/politicus die onlangs toch enkele ongenuanceerde uitspraken deed? We zoeken zijn voor- en achternaam.

Goed zo !

Dit is een afscheidsgroet, populair geworden door Peter Knegjens: een Nederlands sportverslaggever, presentator en reclamemaker die vooral bekend werd door zijn bloemrijk taalgebruik. We zoeken een tweeledige, staande uitdrukking.

Goed zo !

We zoeken het eerste deel van de naam van een Engels romantisch dichter en schrijver die een liederlijk leven leed vol aristocratische excessen en talrijke liefdesaffaires. Ondanks zijn aangeboren handicap - hij had een klompvoet - was hij een aantrekkelijke verschijning. Maar ook zijn excentrieke gedrag maakte hem intrigerend voor veel vrouwen. Hijzelf hield er biseksuele contacten op na en zou ook een incestueuze relatie hebben gehad met zijn halfzus. Zijn eerste dichtbundel gaf hij uit onder de titel ‘Hours of Idleness’. Het leidmotief in zijn werk is de eenzame held die het opneemt voor de onderdrukten, wat eigenlijk een geïdealiseerd zelfportret is. Het woord dat we zoeken is tevens een historisch Duits motorfietsmerk en een Engelse adellijke titel.

Goed zo !

In het licht van de klimaatmarsen is het beter om met de trein naar de luchthaven van Zaventem te reizen dan met de auto. De NMBS rekent echter een toeslag op je treinbiljet voor de specifieke bestemming van Brussels Airport-Zaventem. Deze toeslag is niet zozeer genoemd naar een speeltuigje of een trommelvliesbuisje, maar wel naar de NV die de treinterminal heeft gebouwd. De toeslag bedraagt €5.34 per rit. Geef de naam voor deze toeslag- zonder het woord toeslag erbij.

Goed zo !

Voor de volgende vraag zoeken we de aardrijkskunde van onze witte reus Rusland op. We zoeken namelijk een gebergte en rivier. Het gebergte loopt van noord naar zuid loopt en het noordelijke deel de scheiding vormt tussen Europa en Azië op het Eurazische vasteland. De rivier stroomt door Rusland en Kazachstan. De rivier ontspringt ook in het gelijknamige gebergte en mondt uit in de Kaspische Zee. De totale lengte bedraagt 2428 km.

Goed zo !

Het volgende wat we zoeken is een aanhanger fabriek uit Friesland, maar ook een naoorlogse, linkse, Duitse terreurgroep, die vooral in de jaren ‘70 actief was. Beter bekend onder de naam Baader-Meinhof-Groep en opgericht door o.a. Andreas Baader en Ulrike Meinhof. Met name in de herfst van 1977 veroorzaakte deze beweging grote onrust in Duitsland, die leidde tot een nationale crisis. In Duitsland staat deze periode bekend als de Duitse Herfst. We zoeken de afkorting van deze aanhanger fabriek en beweging.

Goed zo !

Waar zitten hier de Engelse taalvirtuozen? We willen de vertaling van ‘congestion free’ in 1 woord.

Goed zo !

We zoeken de meer gangbare naam voor de plant die welbekend is als akkerpaardenstaart of kattenstaart. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top. Twee weken later verschijnen de fertiele stengels. De zijtakken staan in kransen rondom de stengel. De wortelstokken gaan meters diep de grond in. De plant is een pioniersplant op braakliggend en zelfs zwaar verontreinigd terrein. Grassen kunnen niet kiemen in de nabijheid van deze plant.

Goed zo !

Welke naam bestaat er voor een muziekensemble van acht muziekinstrumenten of zangstemmen, of een daarvoor geschreven compositie? De term wordt ook gebruikt om een eenheid van 8 bits computergeheugen aan te duiden.

Goed zo !

We gaan terug naar het verleden. Deze man werd op 10 augustus 1814 geboren in Duitsland. Hij was de elfde in een rij van veertien kinderen. We zoeken zijn familienaam. Zijn familienaam is Zwabisch (Beiers) dialect voor ‘een vogelnestje’. Hij is bekend geworden als suikerbakker en oprichter van 's werelds grootste voedsel- en drankmaatschappij, evenals één van de belangrijkste uitvinders van gecondenseerde melk.

Goed zo !

In medisch jargon heet deze erfelijke aandoening achondroplasie. Bij deze karakteristieke vorm van groei blijf je klein, maar heeft je romp geen abnormale grootte. Je armen en benen zijn echter erg kort en gedrongen. De lichaamslengte die je kunt bereiken is gemiddeld circa 1,20 meter, met zowel uitschieters naar boven als naar beneden. De schedel van iemand met deze groei heeft dikwijls eveneens, weliswaar een niet erg opvallende, maar wel een typische vorm. Als je aan deze aandoening lijdt, kun je meer dan gemiddeld te maken krijgen met een waterhoofd en oorinfecties als gevolg van de verschillen in anatomie.

Goed zo !

Een vraag voor foodies. Deze categorie wild is vooral in trek tijdens de feestdagen. Het heeft een iets hoger vetgehalte dan reevlees en is rijk aan eiwitten. Het jonge vlees hoeft niet gemarineerd te worden, het kan zo de pan in. Het is ook niet nodig om het te larderen omdat het genoeg eigen vetstoffen heeft. Het oudere vlees marineer je best wel en wordt voor ragouts gebruikt. Vaak kan een bereid stuk van dit wild een penetrante urinegeur verspreiden. Dat betekent dat het tijdens de paartijd (november/december) geschoten werd. Welk soort wild zoeken we?

Goed zo !

Een weetje: in Zweden spreken 2500 à 3000 mensen - waaronder 60 kinderen - een taal die in 800 jaar nauwelijks is geëvolueerd. Het Elfdaals wordt daarom gemeenzaam een oude Vikingtaal genoemd, al is het officieel een Zweeds dialect. We zoeken een van oorsprong Scandinavische jongensnaam met als betekenis geheim . En die klinkt als de naam voor het oudste bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en Ijsland. Op het scherm ziet u alvast een personage uit Star Wars die deze voornaam draagt.

Goed zo !

Welke artiest horen we hier aan het werk?

Goed zo !