Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizronde 1: Actua

Organisatie quiz: De Vernevelaars

Aantal ronden: 12

Aantal vragen: 141

Moeilijkheid: 40.02 %

De alom bekende kinderbijslag werd begin dit jaar hervormd en gaat sinds 1 januari onder een andere naam door het leven. Kenmerkend voor deze nieuwe bijslag is onder meer een gelijk basisbedrag voor elke pasgeborene vanaf 1 januari 2019. Wat is de naam van de vernieuwde kinderbijslag?

Goed zo !

Voor menig mannelijk sportliefhebber is dit ongetwijfeld een makkie. Maar welke Amerikaanse skiester – die we hier zien- beëindigde op 10 februari 2019 haar carrière in het Zweedse Are met WK-brons op de afdaling?

Goed zo !

Noersoeltan, een woord waarbij er zelf bij menig ervaren deelnemer aan het Groot dictee der Nederlandse talen enige aarzeling optreedt omtrent de schrijfwijze. Eind maart 2019 werd de voormalige benaming van de hoofdstad ingewisseld voor deze nieuwe naam en dit als eerbetoon aan de voormalige gelijknamige president die na maar liefst 30 jaar ontslag nam als staatshoofd. Maar weten jullie ook van welk land dit de nieuwe hoofdstad is?

Goed zo !

De Astrid Lindgren Memorial Award is een, naar de overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, genoemde internationale kinderliteratuurprijs. De winnaar wordt jaarlijks bekend gemaakt op de internationale kinderboekenbeurs in Bologna. In 2019 ging de prijs naar een Belg. Welke Belgische jeugdschrijver ging aan de haal met deze prijs? Een van zijn bekendste werken is zijn debuut “Duet met valse noten”.

Goed zo !

Op 18 mei 2019 zegevierde Oranje voor het eerst in 44 jaar nog eens. Niet in het voetbal maar wel als winnaar van het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse artiest Duncan Laurence haalde het met een zelf geschreven nummer voor Italië en Rusland. Wat is de naam van zijn nummer?

Goed zo !

Afgelopen lente werd de ruime regio van Evergem geteisterd door een legionella uitbraak. Een zeer besmettelijke en dodelijke bacterie die het leven koste aan 2 personen, tal van anderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Gezien de bron van de besmetting niet onmiddellijk duidelijk was, werd een ware klopjacht georganiseerd. Uiteindelijk maakte op 4 juni een papierfabriek uit de Gentse haven zelf bekend verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak. Welke Gentse papierfabriek lag door middel van een slecht onderhouden koelinstallatie aan de basis van de uitbraak?

Goed zo !

Welke Vlaamse politicus volgde zijn partijgenoot Jan Peumans op als voorzitter van het Vlaams Parlement ? Zijn voorzitterschap was echter maar een korte levensduur beschoren daar hij vrij snel in opspraak kwam toen hij een escorte met wie hij een affaire had, geholpen zou hebben een uitkering te bekomen.

Goed zo !

5 augustus 2019 was alweer een gitzwarte dag voor het Belgische wielrennen. De talentvolle Bjorg Lambrecht kwam ten val in de ronde van Polen en de toegesnelde hulp mocht niet meer baten. Om Bjorg nooit meer te vergeten, werd als eerbetoon een sticker aangebracht op de motorkap van alle ploegwagens. Een sticker gebaseerd op de combinatie van zijn laatste rugnummer (143) en een bijnaam die hij kreeg van toenmalig ploegmaat André Greipel. Onder welke bijnaam was Bjorg alom gekend in het wielerpeloton?

Goed zo !

Op 23 september 2019 raakte bekend dat reisorganisatie Thomas Cook met onmiddellijke ingang al haar activiteiten moest staken. Even later was er toch witte rook toen bekend raakte dat een Spaanse touroperator 62 reisbureaus overnam hier in België. Maar wat is de naam van deze Spaanse overnemer?

Goed zo !

Wie zien we hier in actie als voorzitter van het Britse Lagerhuis op de foto? Na meer dan 10 jaar dienst gaf hij op 31 oktober de fakkel door aan Lindsay Hoyle . Zo gaat een omstreden figuur in de Britse politiek, die nog meer bekendheid verzamelde in tijden van de Brexit perikelen, met pensioen.

Goed zo !

Midden November 2019 ontdekten Japanse wetenschappers in het zand van de pampa’s in Peru opnieuw enkele uit lijnen en geografische vormen opgetekende figuren. De mysterieuze figuren zijn vermoedelijk 2000 jaar oud en werden door de indianen in de woestijngrond gekerfd . Gezien de culturele waarde van deze figuren, werden ze in 1994 opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Maar onder welke benaming zijn deze lijnen terug te vinden op deze werelderfgoedlijst -?

Goed zo !