Quizronde 3: Sneukeltoer

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 3

Aantal vragen: 27

Moeilijkheid: 92.26 %

Quizvraag Boeken 3709

Beginnen doen we met een literatuurvraag. Om niet heel de plot van het verhaal te verklappen beperken we ons tot deze tips: De hoofdpersonages heten Erik en Olga, het verhaal van de hand van Jan Wolkers en de verfilming van het boek is met ruim 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Welk boek zoeken we hier?

Goed zo !


We lezen 3 december 1946. In Den Haag wordt een oud-wielrenner geboren, die geldt als een van de beste Nederlandse ronderenners ooit. Een bloemlezing van palmares: Hij won goud in 1979 de Ronde van Spanje en een jaar later in 1980 de Ronde van Frankrijk. In 1985 werd hij op 38 jarige leeftijd wereldkampioen baanwielrennen. Welke renner, die ondanks zijn zeges ‘de eeuwige tweede’ werd genoemd, zoeken we hier?

Goed zo !


Quizvraag Oorlog 3711

Het zal je maar overkomen. Je voert een oorlogje met driehonderd Griekse soldaten tegen een strijdmacht van één miljoen Perzen. Het overkwam onze Spartaanse koning bij de slag van Thermopylae in 480 v. Chr. Welke Spartaanse koning vocht dapper maar stierf uiteindelijk tijdens de tweede Perzische oorlog?

Goed zo !


Quizvraag Wetenschap 3712

Koolzuursneeuw is een vaste vorm van CO2. Het wordt vooral gebruikt om te koelen maar ook in de theaterwereld om een laaghangende nevel te maken.Waterdamp condenseert hierbij op de koude gesublimeerde gasdeeltjes, die zwaarder zijn dan lucht. Wat is de bekendere naam van koolzuursneeuw?

Goed zo !

Quizvraag Films 3713

De tandem Roskam - Schoenaerts beperkt zich niet tot de Belgische bodem. De film van Roskam -met Schoenaerts weliswaar in de bijrol- is een Amerikaanse productie. Het verhaal gaat als volgt:

Barman Bob Saginowski (gespeeld door Tom Hardy) heeft samen met zijn neef Marv (gespeeld door wijlen James Gandolfini) een bar in Brooklyn. De bar was 10 jaar geleden van Marv maar door schulden moest hij deze afstaan aan een groep Tsjetsjeense criminelen en sindsdien hebben ze de taak om de bar te runnen overgedragen aan Bob. De Tsjetsjeense criminelen gaan van bar tot bar om daar hun zwart geld in te verstoppen. Bob zijn bar werd weer uitgekozen en houdt het geld bij maar alles loopt mis door een overval op de bar. Bob moet met zijn neef Marv ervoor zorgen dat het gestolen geld terug wordt gevonden.

Dit is de hoofdverhaallijn. Er komt nog een tweede verhaallijn bij die iets te maken heeft met een schattige maar misbruikte puppy. Meer kunnen we helaas niet verklappen. Hoe heet deze film?

Goed zo !


Voor de mensen die van een goed glas wijn houden is deze geografische vraag waarschijnlijk geen probleem. We zijn op zoek naar een departement in Frankrijk dat een deel is van de historische streek Bourgondië. Hoewel de naam het anders doet vermoeden, ligt dit departement niet aan de kust. De naam doelt op het reliëf en is verwant met de geologische term voor reliëf. De grootste steden binnen dit departement zijn Beaune en natuurlijk Dijon. Welk Frans departement zoeken we?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 3715

Als Belg kunnen we er niet meer om heen. Onze friet zijn het slachtoffer van vernieuwing à la Fusionkeuken. Nooit eerder zagen we zoveel verschillende soorten frieten verschijnen. Wedged fries, curled fries, frieten met zoveel exotische sausen dat het heiligschennis lijkt. Op de afbeeldingen zien we een frietsoort die meer en meer opkomt. Van welke groente/vrucht is hij gemaakt?

Goed zo !

Quizvraag Dans 3716

We konden er evengoed een doe-vraag van maken, maar we zijn op onze stappen teruggekeerd. Voor de mensen die helemaal mee zijn met de link is dit een binnenkopper. We zijn op zoek naar een muziek- en dansstijl die evenals de Bachata afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van salsa en de basis-danspas is eenvoudiger (1,2,1,2 versus 1,2,3,(4),5,6,7,(8) in de salsa)

Goed zo !


We geven het toe, de volgende link is een beetje vergezocht, afhankelijk waar je vandaan komt. Wie is in onze federale regering Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, toegevoegd aan de minister belast met Buitenlandse Handel?

Goed zo !