Moord op president John F. Kennedy

Dallas, Texas 22 november 1963

De moord op de vijfendertigste president John F. Kennedy, vond op 22 november 1963 plaats in Dallas in de staat Texas om 12:30.

22 november 1963, Dallas

De president en zijn vrouw Jacqueline reden door Dallas langs een juichende menigte in dezelfde auto als gouverneur John B. Connally van Texas en zijn vrouw. De auto was een Lincoln Continental Cabrio. Plotseling klonken er drie geweerschoten, naar scheen vanuit het schoolboekenmagazijn dat uitkeek over de weg. De president werd getroffen door een kogel in zijn rug en een in zijn hoofd, en gouverneur Connally raakt ook gewond. De toeschouwers zochten gillend een goed heenkomen en de auto van de president, waarin zijn radeloze vrouw zijn hoofd in haar schoot hield, haastte zich naar het 5 km verderop gelegen Parkland Memorial Hospital. De president werd om 13:00 dood verklaard. Om 14:41 werd vicepresident Lyndon B. Johnson, die ook in de stoet had meegereden, in een indrukwekkende demonstratie van de kracht van het Amerikaanse stelsel, onderweg naar Washington beëdigd als president aan bood van het presidentiële vliegtuig Air Force One. Jackie Kenndey stond naast hem, het bloed van haar echtgenoot nog op haar kleren.

Sinds die lange, zwarte dag in Dallas tieren de complottheorieën welig en werd de moord toegeschreven aan respectievelijk de maffia, de CIA, de Sovjet-Unie en het Castroregime in Cuba. Het officiële onderzoek onder opperrechter Earl Warren concludeerde dat John F. Kennedy net als alle andere vermoorde Amerikaanse presidenten om het leven werd gebracht door een eenzame fanaticus. Toch heeft de theorie dat er meer dan één moordenaar bij was betrokken, veel aanhangers.

Begrafenis John F. Kennedy

Nationale rouw

De nationale rouw was ongeëvenaard groot en er wordt vaak gezegd dat iedereen nog precies weet waar hij of zij was bij het horen van het nieuws. De vermoorde president werd op 25 november begraven op het Arlington National Cemetary bij Washington.

Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald werd het eerst aangehouden omdat hij aan de beschrijving voldeed van de moordenaar van de politieagent J.D. Tippit. Deze moord vond plaats in de bioscoop van het Texas Theatre. Tijdens de arrestatie verzette Oswald zich en sloeg een politieagent. Later werd Lee Harvey Oswald ook voor de moord op de president ondervraagd. Echter zijn de gesprekken tijdens het verhoor niet opgenomen, wat verdacht is.
Officieel is Lee Harvey nooit beschuldigd, want voor dit kon gebeuren, werd hij neergeschoten door de nachtclubeigenaar Jack Ruby. (24 november 1963 - 11:21). Ruby rende op Oswald af en schoot hem neer in zijn buik. Deze beelden werden opgenomen door de draaiende televisiecamera's, die zijn overbrenging naar de gevangenis wouden filmen. Hoe Jack Ruby binnen is geraakt in het politiekantoor is nog altijd een raadsel. Hier bestaan verschillende theroriën over. Ruby beweerde dit gedaan te hebben om Kennedy's weduwe een proces te besparen.