Bij deze methode van voeden, geef je je baby de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Zodra hij klaar is voor vast voedsel, geef je geen prakjes, maar normale stukken eten, zoals bv. een schoongemaakte wortel uit het vuistje. Dit voedsel gebruik je dan als bijvoeding. Zo leert de baby op een speelse wijze verschillende smaken en texturen kennen. De onderzoeker naar wie deze methode is genoemd, beweert dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel kunnen overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Hoe heet deze onderzoeker of zijn methode?

Goed zo !

Quizvraag Wetenschap 5911
© Kraaiennest

Voor deze vraag zoeken we een soort stroming waarbij de lagen van een gas of een vloeistof zich parallel ten opzichte van elkaar voortbewegen. Er vindt niet of nauwelijks stroming loodrecht op de hoofdstroom plaats.
Het tegenovergestelde van de stroming die we zoeken, is turbulente stroming. De gezochte stroming vindt vooral plaats bij lage stroomsnelheden. Wordt de snelheid groter, dan kan het type stroming ineens turbulent worden. Het Reynoldsgetal bepaalt of een stroming turbulent, dan wel de gezochte benaming is. Welk bijvoeglijk naamwoord of welke vorm van stroming zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Tennis 5912
© Andrew Campbell

Een korte tennisvraag. Deze ondertussen 48-jarige voormalig proftennisser hield aanvankelijk niet van spelen op gras. Toch was het op Wimbledon waar hij in 1996 zijn droom waarmaakte. De boomlange Nederlander met de stevige service won de finale van de Amerikaan MaliVai Washington. Welke Nederlandse tennisser?

Goed zo !


Quizvraag Schotland 5913
© Paul Hermans

Op 13 februari 1692 vond er een slachtpartij plaats in de Schotse Highlands, naar aanleiding van de troonswisseling in Groot-Brittannië. De Campbell-clan richtte het bloedbad aan onder de MacDonalds omdat die Willem III van Oranje niet snel genoeg als koning zouden hebben erkend. Achtendertig mannen van de MacDonald-clan werden gedood. Gevluchte MacDonalds werden achternagezeten en afgemaakt. Nadat hun huizen in brand waren gestoken, kwamen veertig vrouwen en kinderen om door ontberingen. De Campbells bleven allen ongedeerd. George R.R. Martin haalde uit dit bloedbad inspiratie voor de befaamde 'Red Wedding' van Game of Thrones. Het bloedbad is genoemd naar de vallei waar het plaatsvond. Naam van deze vallei of van dit bloedbad?

Goed zo !


Iets weggeven, ook al eens plezant. Welk overbekend door Derek Kolstad bedacht personage verscheen dit jaar voor de derde maal op het grote scherm en werd weerom met kunde en precisie vertolkt door Keanu Reeves?

Goed zo !

Quizvraag Honden Dieren 5915
© Svenska Mässan

Graag de naam van het hondenras op de foto. Het ras is afkomstig uit Congo Kinshasa en behoort tot de jachthonden. Ietwat vreemd aan het dier is dat hij niet kan blaffen. Hij paart slechts eenmaal per jaar en is, wat een zegen, vrijwel geurloos. Zijn naam gaat terug naar een bantoewoord dat 'boshond' betekent.

Goed zo !


Quizvraag Museums 5916

In de Hermitage hield ik halt bij enkele ragfijn uitgevoerde marmeren werken van een Italiaanse beeldhouwer. De man leefde van 1757 tot 1822 en was een leerling van Toretti. Hij wordt beschouwd als zowat de grootste beeldhouwer uit het neoclassicisme. Bekend zijn onder meer zijn 'Orpheus', 'Theseus en de Minotaurus' en het schitterende 'De Drie Gratiën' dat u op het scherm ziet. In zijn geboorteplaats Possagno bevindt zich tevens een aan hem gewijd museum. Zijn naam.

Goed zo !


Deze Chinese term betekent zoveel als 'drie witten'. Het verwijst naar ogen waarvan het witte gedeelte boven of onder de iris zichtbaar is. Als het wit onder de iris zichtbaar is, zou dit duiden op een fysiek onevenwicht, zoals bij alcoholisten of drugsverslaafden. Als het wit boven de iris zichtbaar is, zou dit wijzen op een geestelijk onevenwicht, zoals bij moordenaars en psychopaten. In beide gevallen gelooft men dat mensen met dit verschijnsel ongeluk en geweld aantrekken. Onder anderen John F. Kennedy, Marilyn Monroe en Charles Manson vertoonden dit verschijnsel. Wat is die Chinese term? We vinden de term ook terug in de titel van een roman van Jef Geeraerts uit 1989.

Goed zo !

In 2014 publiceerde Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer zijn in romanvorm gegoten liefdesverklaring aan de stad waar hij woont. Tevens werpt hij op zijn eigen wijze een blik op de migratie-problematiek in Europa. Graag de titel van dat werk, ook de bijnaam van de stad waar Pfeiffer woon- en werkzaam is.

Goed zo !