Onlangs kwam in het nieuws dat een wiegje van een bepaalde consument uit de rekken werd gehaald. Consumentenwaakhond CPSC meldde op hun website dat er sinds het wiegje op de markt is gekomen in 2009, er al 30 baby’s in zijn gestorven. Alle omgekomen baby’s waren 3 maanden of ouder toen ze tragisch kwamen te overlijden in het bewuste stoeltje. Welk bedrijf produceerde deze stoeltjes?

Goed zo !

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5250

We zoeken kleine organen die diverse hormonen produceren die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden. Zo produceren ze een hormoon dat een rol speelt bij de vertering van voedsel, een hormoon dat belangrijk is bij de vocht- en zouthuishouding van het lichaam en het mannelijk geslachtshormoon. Ze liggen als kapjes op een ander orgaan met een soortgelijke naam, ervan gescheiden door vetweefsel. De organen die we zoeken bestaan uit een schors en een merg. (nummer 1 op de foto)

Goed zo !

Bij deze balsport worden punten gescoord door heen en weer te lopen over de pitch. Het is een teamsport waarin om beurt het ene team eerst gooit en het andere team slaat. Afhankelijk van de soort wedstrijd speelt men tot een afgesproken aantal overs of wickets. Als beide teams geslagen en gegooid hebben is het team met de meeste runs de winnaar.

Goed zo !

Quizvraag Kunst 5252

We zoeken een Franse kunstschilder en tekenaar. Het werk van deze kunstenaar behoort tot het pointillisme. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme. Het schilderij dat je ziet, is een van zijn bekendste werken.

Goed zo !

Quizvraag Politiek 5253
© Roland Gerrits

Wij zoeken een sociaaldemocratisch Vlaams politicus die co-voorzitter was van de BSP. Door de moeilijkheden rond het Egmontpact kwam het tot een breuk met de Franstalige socialisten en ging de Vlaamse BSP vanaf oktober 1978 alleen verder. In maart 1980 werd de BSP omgevormd tot de SP. De politicus die we zoeken, speelde een belangrijke rol in deze partij, die hij onafhankelijk maakte van de vakbonden. Hij bleef partijvoorzitter tot in 1989. Na zijn politieke carrière werd hij onder andere bestuurder van grote bedrijven zoals Agfa-Gevaert, Solvay, Carrefour Belgium, De Persgroep en andere. In 2009 overleed deze politicus plots na een hartstilstand. Wie zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Azië 5254

We zoeken een klein olierijk emiraat op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf, grenzend aan Saoedi-Arabië in het zuiden en Irak in het noorden. In de hoofdstad van het land, en het bijbehorende stedelijk gebied wonen zo'n 2,8 miljoen mensen. Het land was deel van het Abbasidenrijk vanaf de 8e eeuw. Het werd later opgenomen in het Ottomaanse Rijk (16e eeuw), waar het uiteindelijk een zekere vorm van autonomie verkreeg als prinsdom.  Welke olierijke staat zoeken we?

Goed zo !


We zoeken een Amerikaanse filmproductiemaatschappij. Het is een van de grootste filmstudio's ter wereld. De filmstudio is sinds 1994 in het bezit van het mediaconcern Viacom. Het is de enige grote filmstudio die daadwerkelijk gevestigd is in Hollywood. Welke filmproductiemaatschappij die een van de oudste filmmaatschappijen ter wereld is, met een historie die teruggaat tot maart 1912, zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Kooktermen 5256

We zoeken een techniek waarbij men grote stukken vlees of gevogelte, op een bed van groenten en kruiden bij een temperatuur tussen de 140 en 160 ºC braad. Hete geklaarde boter wordt ruimschoots over het vlees uitgegoten, waarna een langdurig garingsproces in de oven volgt.

Goed zo !


Quizvraag Griekenland 5257

Voor deze vraag zoeken we een dier dat in de Griekse mythologie op Kreta leefde. Volgens sommigen gaat het om een dier dat Europa had geroofd, maar volgens anderen gaat het om een dier dat Poseidon vanuit zee aan koning Minos had gegeven. Minos had beloofd deze aan Poseidon te offeren, maar dit had hij geweigerd toen hij zag hoe mooi het dier was. Daarom had Poseidon het dier krankzinnig gemaakt. Welk dier uit de Griekse mythologie zoeken we?

Goed zo !