We zoeken de dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld. Dit vorstendom heeft een oppervlakte van 2,02 km² en telt 30.645 inwoners. Deze staat onstond op 8 januari 1297. Hoewel het aan landzijde geheel omsloten wordt door de Europese Unie, is het land er geen lid van. Het heeft wel de euro als munteenheid.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam (of afkorting van het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika. Deze organisatie verbindt sinds 1903 twee losse competities met elkaar, de American League en de National League. In de praktijk wordt het gezien als 1 competitie en behoort deze tot de grote Amerikaanse sportcompetities (samen met de NBA, de NFL en de NHL). De huidige competitie bestaat uit 30 teams, 29 in de Verenigde Staten en 1 in Canada.

Goed zo !


Quizvraag Alcohol 6975

Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Gebruik bepaalde druivenrassen
  • Er moet dubbel gedestilleerd worden.
  • Minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt.
  • Alcoholpercentage van minste 40%.
  • De drank is afkomstig uit de streek rond de gelijknamige Franse stad.
  • VSOP is één van de kwaliteitsmerken.
Waarvoor staat VSOP.

Goed zo !


Quizvraag Series 6976

Brains is al jaren het uithangbord van onze kwis. Dit personage komt uit een Britse sciencefictionserie gemaakt in de jaren zestig door Gerry Anderson en zijn vrouw Sylvia. De serie draait om de organisatie International Rescue, een organisatie die als doel heeft rampen te bestrijden met geavanceerde machines en apparatuur. De serie bestaat uit 32 afleveringen van ongeveer 50 minuten en twee films. Graag de naam van deze serie.

Goed zo !

Quizvraag  6977

Van u vernemen we graag de afkorting (benaming) van een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video zoals een computer, settopbox, dvd-speler, versterker enerzijds en een compatibel scherm zoals een plasmascherm of een liquid crystal display (lcd) anderzijds. De kabel bestaat uit 19 aders en de maximale kanaalcapaciteit is 48,0 gigabit per seconde. In tegenstelling tot de voorganger Digital Visual Interface (DVI) ondersteunt deze interface ook geluid.

Goed zo !

Quizvraag Mythologie 6978

Het verhaal gaat dat een legendarische kruisboogschutter in 1307 het bevel kreeg met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoontje Walter te schieten. Hij haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen een landsvoogd hem vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde de schutter dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Graag de naam van deze mythische kruisboogschutter.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Russische marxistische revolutionair, theoreticus, Sovjet-politicus, stichter en eerste leider van het Rode Leger. Zijn echte naam was Lev Bronstein. Hij leefde van 1879 tot 1940 en maakte snel carrière binnen de Russische politiek maar zag zichzelf naar Mexico verbannen na een politieke nederlaag tegen Jozef Stalin. Twintig jaar later werd hij in hetzelfde Mexico dan ook met een ijsbijl gruwelijk om het leven gebracht. Hoe heette deze man?

Goed zo !

Michael Joseph Jackson overleed op 50-jarige leeftijd nadat hij in zijn woning in Los Angeles door een hartstilstand werd getroffen. The King of Pop geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Hij onderscheidde zich door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen. Op de foto ziet u zijn dochter zij onderscheidde zich door… ja, door wat eigenlijk? Toch haalt ze regelmatig de boekjes, graag haar voornaam.

Goed zo !


Wat eind 2017 begon als een klassiek onderzoek naar zwart geld en schimmige financiële constructies van voetbalmakelaars, vervelde al snel in een onderzoek naar corruptie. De federale politie luisterde maandenlang de telefoons af van topmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. In oktober 2018 ontplofte de bom en werden meer dan 20 personen opgepakt. Onder welke naam is deze operatie van het gerecht ondertussen bekend?

Goed zo !


Helaas zoeken we weer de naam van een band waarvan de zanger zelfmoord heef gepleegd. Deze Amerikaanse rockband is afkomstig uit Agoura Hills, Californië. Ze braken door in 2000 met hun debuutalbum Hybrid Theory die de diamanten status kreeg in de Verenigde Staten. Stap voor stap evolueerden ze van nu-metal richting alternatieve rock tot zelfs pop op hun zevende plaat One More Thing (uitgebracht in 2017).

Goed zo !