9 uitizonderlijke wereldrecords in de sport

1 - Verspringen

Verspringen

Als je met atletiek begint met het idee van ooit een wereldrecord te breken hou je dan ver weg van het verspringen. In 1968 vestigde de Amerikaan Bob Beamon op grote hoogte tijdens de Olympische spelen van Mexico een wereldrecord van 8,90. Dit record zou liefst 23 jaar op de tabellen staan, tot het in 1991 in Tokio gebroken werd. Eerst door Carl Lewis maar die sprong met teveel rugwind waardoor het record niet kon gehomologeerd worden, daarna door een andere Amerikaan. Zijn wereldrecord van 8,95 m houdt intussen ook al 26 jaar stand. Zijn naam?

Mike Powell

2 - Discuswerpen

Langst houdende wereldrecord discuswerpen

Op 6 juni 1986 bracht deze man het wereldrecord discuswerpen op 74,08 meter in Neubrandenburg. Hiermee is dit het oudste wereldrecord bij de mannen. Wat is de naam van deze voormalige atleet uit de vroegere Duitse Democratische Republiek?

Jürgen Schult

3 - Marathon

Wereldrecord marathon

Het wereldrecord marathon bij de mannen is 2:02.57 en staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto, gelopen in 2014. In welke stad liep hij dit record?

Berlijn

Quizvragen over Marathons

4 - Zwemmen

Wereldrecord zwemmen langebaan

Deze Braziliaan heeft het wereldrecord van de 50 en de 100 meter vrije slag op de langebaan. Hij werd olympisch kampioen op de 50 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Peking. Wat is zijn naam?

César Cielo

Quizvragen over Zwemmen

5 - Wielrennen

Uurrecord wielrennen

Het werelduurrecord is een wielrenrecord waarbij de deelnemer op een wielerbaan een zo groot mogelijke afstand aflegt in een uur, op een UCI-goedgekeurde fiets. Op wie zijn naam stond dit record, gereden in Londen in 2015?

Bradley Wiggins reed 54,526 km

Quizvragen over Wielrennen

6 - Atletiek

Record 100 meter Usian Bolt

Hoe snel liep Usain Bolt zijn 100 meter op 16 augustus 2009 in Berlijn?

9"58

Quizvragen over Atletiek

7 - Atletiek

Brit verbrad 11 wereldrecords

Deze Brit won vier olympische medailles en brak acht outdoor en drie indoor wereldrecords op de middellange afstanden. Nog altijd heeft hij het Europees record in handen op de 1000 m. Dit record van 2.12,18 liep hij op 11 juli 1981 in Oslo. Welke voormalige atleet zoeken we?

Sebastian Coe

Quizvragen over Atletiek

8 - Atletiek

Wereldrecord atletiek vrouwen

Oude atletiekrecords worden mogelijk geschrapt. Zo kan deze Nederlands alsnog wereldrecordhouder worden met haar toptijd van 21,63 op de 200 meter bij de WK atletiek in Peking. Wat is haar naam?

Dafne Schippers

Quizvragen over Atletiek

9 - Tennis

Langste tennis match ooit

Het langste potje tennis duurde maar liefst 11 uur en 5 minuten. In de vijfde set werd de match gewonnen met 70 - 68. Welke twee tennissers speelden deze uitputtingsslag in Wimbledon 2010?

John Isner en Nicolas Mahut

Quizvragen over Tennis