Quizvraag schilder Rijksmuseum in Amsterdam

Vanaf 10 februari 2023 kan je in het Rijksmuseum in Amsterdam de bekendste, maar ook nooit vertoonde werken van deze 17de eeuwse meester gaan bekijken. Maar liefst 28 van de 36 geverifieerde doeken zullen kunnen worden bezichtigd waaronder ‘Het straatje’, ‘De onderbreking van de muziek’ en ‘De geograaf’. Welke kunstschilder staat centraal in het Rijksmuseum tussen 10 februari en 4 juni?
Meer quizvragen over Kunst

Vorig jaar kleurde Nederland ‘geel / blauw / rood met zwarte lijnen’, op zijn Mondriaans. Aanleiding was de 100e verjaardag van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die vernoemd is naar het Nederlandse tijdschrift De Stijl, opgericht in 1917 in Leiden. Het Gemeentemuseum van Den Haag organiseerde een expo over het leven en werk van Piet Mondriaan, één van de protagonisten van De Stijl. Het museum bezit ook het laatste schilderij van Mondriaan. De kunstenaar begon aan het werk in 1942 in New York en liet het bij zijn dood in 1944 onafgewerkt achter. Wat is de titel van dit schilderij? Een kleine hint: Mondriaan geloofde steevast in de overwinning van de geallieerden.

De galerij van scharlakenrode 'torii' of poorten die u ziet vormt het beroemdste onderdeel van een shintoïstisch heiligdom in de Japanse stad Kioto. De tweedelige naam van het heiligdom verwijst enerzijds naar de stadswijk waar het gelegen is en anderzijds naar de godheid aan dewelke de schrijn is gewijd. Naam van die Japanse cultuurstek.

Deze kunststroming ontstond in het midden van de jaren vijftig van de 20e eeuw. Veel werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten werden als motieven aanvaard voor kunst. Andy Warhol is wellicht de bekendste artiest binnen deze stroming.

Tweeëntwintig jaar geleden ging Ten Oorlog in première. Zo heette de spraakmakende marathonbewerking die Tom Lanoye destijds had gemaakt van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, voor regisseur Luk Perceval en diens legendarische theatergezelschap — met oa Jan Decleir, Els Dottermans, Wim Opbrouck, Vic de Wachter, Ariane Van Vliet, Lucas Van den Eynde, … ‘Instant toneelgeschiedenis,’ schreef de Volkskrant. NRC Handelsblad: ‘Een denderende knal.’ Remco Campert: ‘Ik zweefde van puur geluk twaalf uur lang boven mijn stoel.’ Ten Oorlog werd in 2015 door academici en theaterfans verkozen tot de nummer één in ‘de canon der Nederlandstalige stukken. We zoeken de naam van het theatergezelschap dat ‘ten oorlog’ opvoerde.