Quizvraag 3820 Wetenschap

Quizvraag Wetenschap 3820

Wetenschappen, een term die een brede lading dekt, waaronder ook wiskunde. Een belangrijk wiskundige vondst is die van Leonardo van Pisa. Het is weliswaar niet zeker dat hij deze heeft bedacht maar hij bracht dit binnen in de westerse wiskunde. Het betreft een reeks getallen waarbij elk volgend element de som is van de twee voorgaande elementen. Zo komen we op 0, 1, 1, 2, 3, enzo verder. Hoe noemen we deze reeks getallen?

Goed zo !

Meer quizvragen over Wetenschap

Quizvraag Wetenschap

Deze oude eenheid van massa hield over het algemeen in België en Nederland ongeveer 500 gram in. Met de invoering van het metriek stelsel verdween deze waarde in België en Nederland en werd vervangen door aanduidingen van gram.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Hoe heet de sinds 1884 internationale aanvaardde nulmeridiaan?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Daltonisme is een gedeeltelijke kleurenblindheid die voornamelijk voorkomt bij mannen. 1/12 heeft daar kans toe. Om deze kleurenblindheid vast te stellen gebruiken oftalmologen een specifieke test die ontwikkeld is door een Japanse medicus. Hoe heet deze test?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zijn op zoek naar een oude maateenheid van massa. In het tegenwoordige spraakgebruik is het gelijk aan 100 gram, 1 hectogram of 0,1 kilogram. Voor de invoering van het metriek stelsel stond deze maateenheid meestal voor ca. 30 gram en was het 1/16 van een pond (ca. 480 gram) of 1/12 van een medicinaal pond (ca. 375 gram). Zelf was deze maateenheid onderverdeeld in acht drachmen. Welke maateenheid?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Welk metaal is als enige bij kamertemperatuur vloeibaar en staat bekend als het chemisch element Hg?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Dit scheikundig element heeft atoomnummer 27. Welk zilverkleurig overgangsmetaal zien we hier?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

De vroegste methode om afstanden te meten, bestond erin dat men liep en telde hoe vaak de voeten de grond raakten. 1000 stappen van de rechtervoet was bijvoorbeeld een mijl (van het Latijnse woord voor duizend). Maar echt handig was dat allemaal niet. Daarom bedacht een Romeins architect en bouwkundige uit de 1e eeuw voor Christus een soort kruiwagen die een kiezelsteen in een bakje liet vallen zodra één van de wielen een omwenteling had gemaakt. En zo verder… Het was niet de enige verdienste van de man. Zijn verhandeling over architectuur (De Architectura) is de enig volledig bewaard gebleven bron over klassieke architectuur en bevatte ook een deeltje over de verhoudingen in het menselijk lichaam, wat tot tekeningen als deze leidde. Wie was de man naar wie dergelijke tekeningen zijn genoemd?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Een vraagje voor de wiskundeliefhebbers of de pas afgestudeerden uit het middelbaar: waarvoor staat het symbool uitroepteken in de wiskunde?

Bekijk antwoord