Gemiddelde quizvragen algemeen

101 resultaten

deze heilige niet bestaat

Wanneer men spreekt van 'met' of 'op' .... bedoelt men gewoonlijk nooit, omdat deze heilige niet bestaat (en er daarom ook geen feestdag is met die naam). Met 'wachten tot ...' wordt om diezelfde reden bedoeld: eindeloos wachten. In de Nederlandse stad Breda staat een standbeeld van het fictieve figuur. Geef haar/zijn naam.

Goed zo !
andere naam Yeomen Warders

De Yeomen Warders zijn de ceremoniële bewakers van de Tower of London. Wij zijn op zoek naar de bekendere naam.

Goed zo !
gebouw in het Antwerpse Schipperskwartier

Met 51 ramen en rond de 915.000 bezoekers per jaar, is dit gebouw het kloppende hart van de raamprostitutie in Antwerpen. Wat is de naam van dit gebouw in het Antwerpse Schipperskwartier?

Goed zo !
aanhanger van complottheorieën

“It wasn’t me”. Welke acteur parafraseerde Shaggy nadat een lookalike het Capitool mee bestormde op 6 januari 2021. Welke 80-jarige acteur die bekend staat als conservatief en aanhanger van complottheorieën zoeken we?

Goed zo !
aandrijfas of overbrenging

Deze Italiaanse wiskundige publiceerde als eerste over derde– en vierdegraadsvergelijkingen in zijn ‘Ars Magna’. Toch gaan wij op zoek naar een aandrijfas of overbrenging die ten onrechte werd vernoemd naar deze Italiaan. Let wel, hij heeft verschillende uitvindingen op zijn naam, maar dus niet deze. De overbrenging die we zoeken wordt gebruikt bij vierwiel– en achterwielaandrijving. Het onderdeel bevindt zich tussen de versnellingsbak en het differentieel, midden onder het voertuig. Welk onderdeel zoeken we?

Goed zo !
piramidespel fraudesysteem

Hoe noemt men een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten? Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico. De fraude is vernoemd naar een Amerikaan van Italiaanse afkomst. Dit fraudesysteem lijkt op een piramidespel maar houdt langer stand omdat er minder nieuwe deelnemers vereist zijn. Bij Bernard Madoff hield het systeem bijvoorbeeld bijna 30 jaar stand omdat hij een goed maar niet excessief rendement bood. Enkele andere bekende fraudeurs waren Jean- Pierre Van Rossem en ‘Polka King’ Jan Lewandowski.

Goed zo !
naam van deze rieten mand

Deze mand werd vroeger gebruikt om een baby te verschonen, aan te kleden en te voeden. Dit gebeurde voor de haard om afkoeling te voorkomen. Het gebruik van deze mand raakte aan het begin van de 18de eeuw in onbruik. De naam van dit voorwerp verwijst naar de kraamverzorgster die in die tijd jonge gezinnen bijstond. De mand is in onbruik, het begrip kennen jullie nog wel. Volgens Van Dale is dit de plaats waar de oorsprong van iets of iemand ligt. Wat is de naam van deze rieten mand?

Goed zo !
merk Fritz
Neumeyer

Na een bezoek aan de Berlijnse autobeurs in 1921 besloot Fritz Neumeyer om zijn fabrieksbezigheden in Nürnberg om te gooien: hij besloot om motorfietsen te gaan bouwen die toegankelijk waren voor iedereen. Dat laatste is belangrijk omdat alles wat er op dat ogenblik te koop was, ofwel dure, zware, onbetrouwbare viertakten waren, ofwel een soort lichte, breekbare fietsen met hulpmotor. In de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog besefte de Wehrmacht dat er behoefte was aan een licht, terreinvaardig voertuig dat zowel voor verkenningsopdrachten als het snelle vervoer van personen gebruikt kon worden. Hierop begon het bedrijf volop te produceren voor de Wehrmacht, waaronder deze KS 750. Ondertussen kent u het merk misschien ook van naaimachines of grasmachines. Welk merk zoeken we?

Goed zo !
virtuele assistent van Amazon

In 2018 publiceerden onderzoekers van de Universiteit van Californië-Berkeley een paper die een techniek demonstreert waarbij voor de mens onhoorbare audiocommando’s verwerkt kunnen worden in muziek of gesproken tekst, en daarbij virtuele assistenten kunnen maniDe onderzoekers maakten kleine aanpassingen in muziekbestanden, die het mogelijk maken om telefoonnummers te bellen, websites te openen, en zelfs geldbedragen over te maken: de virtuele assistent was geboren. Die van Apple heet Siri, Google heeft zijn Assistant en Microsoft heeft Cortana. Wat is de naam van de virtuele assistent van Amazon?

Goed zo !

In België worden ringwegen sinds de jaren 70 aangeduid met een R-nummering. Na het verdwijnen van de R73, de kleine ring rond Bree, werd het hoogste R-nummer van België de R72. Rond welke stad loopt deze R72? Je krijgt de 4 belangrijkste invalswegen: vanuit het zuiden de Luikersteenweg, vanuit het oosten de Maastrichtersteenweg, vanuit het noorden de Hasseltsesteenweg en vanuit het westen de Sint- Truidersteenweg.

Goed zo !
autosnelwegen Frankrijk

Sinds de zomer van 2021 vind je op de autosnelwegen in Frankrijk een witte ruit op een blauwe of zwarte achtergrond terug. Om op deze rijstroken te mogen rijden moet je aan één van drie voorwaarden voldoen. Deze rijstroken zijn ten eerste voorbehouden voor taxi’s en ten tweede voor groene auto’s (dat wil zeggen: elektrische, hybride of klasse 0-voertuigen). Wat is de derde voorwaarde om op deze rijstrook te mogen rijden?

Goed zo !
muurschilderij Kapucijnenstraat

Op het stripparcours in Brussel vinden we in de Kapucijnenstraat deze prachtige tekening van Govert Suurbier. We zoeken de naam van deze fascinerend mooie dame die hier naar beneden wordt geholpen door de stevig gebouwde missionaris. Haar beroemdste outfit bestond uit niet veel meer dan een bananenrokje (waarmee ze Parijs in het interbellum in vuur en vlam zette met haar ietwat gewaagde cabaretvoorstellingen). Je mag antwoorden met haar artiestennaam.

Goed zo !
brommer type Honda

Dit iconische Honda-brommertje is in België al tijden populair. Het is een kleine bromfiets van 49cc die vooral opvalt door de kleine 10 inch wieltjes. Wat is de naam van dit model?

Goed zo !
stroomlijn

Dat de elektriciteit tot bij de mensen moet geraken is evident. De vraag of dit transport boven dan wel onder de grond moet plaatsvinden, is voer voor hevige discussie in West- Vlaanderen. Hoe heet het project van hoogspanningsbeheerder Elia dat de elektriciteit van Zeebrugge en Oostende tot in Avelgem moet brengen?

Goed zo !
plassende hond Brussel
© Benoit Brummer

Naast een plassend jongetje en een plassend meisje staat er in Brussel ook een beeld van een plassende hond. Hoe heet dat standbeeld in de Kartuizerstraat?

Goed zo !