Gemiddelde quizvragen algemeen

101 resultaten

app waarschuwen voor flitspalen en snelheidscontroles

Dit toestel was enkele jaren geleden, voor Waze en andere smarthphone-apps hetzelfde deden, heel populair voor de snelheidsduivels onder ons. Officieel is het een rijhulpsysteem. In de praktijk wordt het vooral gebruikt om leden van de community te waarschuwen voor flitspalen en snelheidscontroles. De ontwikkelaar bestaat nog steeds en heeft uiteraard de functionaliteiten inmiddels overgebracht naar een app. Hoe heet dit bedrijf?

Goed zo !
nieuwe naam Leopold II tunnel
© Kvdh

De langste tunnel van België is veranderd van naam. De tunnel werd in 2022 grondig gerenoveerd en tegelijk werd beslist om de naam van de in opspraak geraakte Leopold II te laten vallen. Daarvoor kwam men na een raadpleging van de Brusselse bevolking uit bij Léonia Juliana barones Cooreman. Zij was een Belgische zangeres en actrice, die wereldwijd meer dan vijf miljoen singles en albums verkocht en speelde in tientallen musicals en filmsr. Als u de artiestennaam van deze dame kent, kent u ook de nieuwe naam van de tunnel. Welke is dat?

Goed zo !
Kate Middleton een nieuwe titel
© The Royal Navy

Door het overlijden van de Queen zijn er opnieuw wat verschuivingen in titels van de Britse koninklijke familie. Zo heeft ook Kate Middleton een nieuwe titel gekregen, namelijk de titel die traditioneel gegeven wordt aan de vrouw van de troonopvolger. Welke titel is dat?

Goed zo !
niet-dringende brandweerinterventies

Is er kans op onweer, veel regen of gaat het hard waaien? Dan wordt er een nummer geactiveerd dat je kan bellen voor niet-dringende interventies van de brandweer. Hiermee wordt het noodnummer 112 ontlast. Welk nummer kan je bellen voor niet-dringende brandweerinterventies?

Goed zo !

Vlak voor de zomer van 2022 kenden de beschuldigden hun straf in een van de meest gemediatiseerde assisenprocessen in België: Levenslang voor clanleider Sandro Hamidovic, 28 jaar cel voor Martino Trotta en tussen de 20 en 26 jaar cel voor hun drie kompanen. Ze werden allen veroordeeld in verband met een moord in 2015. Wie werd na een mislukte gijzeling vermoord?

Goed zo !
doodgeschoten Iraanse vrouw

Deze Iraanse vrouw overleed nadat zij op 21 september 2022 in Mehrshahr, Karaj, door geweervuur werd getroffen tijdens de Iraanse protesten van 2022. Haar dood werd breed uitgemeten in de internationale media, en is zo een symbool geworden van vrouwenemancipatie in Iran. Wat is haar naam?

Goed zo !
wapen De Nachtwacht

Op het schilderij 'De Nachtwacht' vind je onder andere dit Middeleeuwse wapen terug. Het is een houten stok met een ijzeren punt, met daaronder een bijl en een haak. Hoe heet dit wapen?

Goed zo !
Queen Elizabeth II

Op 8 september 2022 overleed koningin Elizabeth II. Ze was meer dan 70 jaar koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Haar privésecretaris Edward Young werd als eerste op de hoogte gebracht via het plan dat in werking trad. Wat is de naam van dit plan?

Goed zo !
reisboeken

In deze toeristische ronde open we toepasselijk met een toeristische vraag. We zoeken een Australische uitgever van reisgidsen. Hun reisgidsen waren oorspronkelijk bedoeld voor rugzaktoeristen, maar zijn intussen bij een breder publiek bekend. Welke reisgids zoeken we? Op de foto zie je een voorbeeld, uiteraard zonder de naam.

Goed zo !
liefdadigheidsorganisatie

Welke liefdadigheidsorganisatie die zijn hoofdkwartier heeft in Inssbruck zet zich ervoor in om kinderen zonder ouders of in onveilige omstandigheden een veilige thuis en stabiele omstandigheden te bieden?

Goed zo !
gasleiding
© Samuel Bailey

We zoeken de nieuwe naam van de tweevoudige onderzeese pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland. Door de energiecrisis van 2022 is deze vaak in het nieuws geweest. We zoeken niet de namen Oostzee-gasleiding of Baltische pijpleiding.

Goed zo !
kerncentrale Oekraïne
© Ralf1969

We zoeken de naam van de kerncentrale die ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale. De kwam vaak in het nieuws in 2022 door de aanwezigheid van de Russische troepen.

Goed zo !
TotalEnergies

In deze barre energietijden nam iedereen wel al ‘s een kijkje op de site van de VREG om de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Deze Belgische energieleverancier werd in 2016 overgenomen door Total maar wachtte tot begin 2022 om zijn naam te veranderen naar TotalEnergies. Hoe heette deze energieleverancier tot voor kort? We geven ook het logo nog mee.

Goed zo !
ACAB

Graffiti kan heel kunstig en complex zijn, maar sommigen houden het liever wat eenvoudig. Een van de meest voorkomende zaken is het acroniem ACAB, afkomstig uit Engeland. Waar staat dit voor?

Goed zo !
stad Porsche

Het logo van Porsche is gekend door iedereen. Het is het wapen van de deelstaat Baden-Württemberg waar het hoofdkantoor van Porsche ligt. Welke stad staat op het logo van Porsche dat hier weggedaan is?

Goed zo !