Welke invasieve wespensoort, die sinds 2016 in ons land voorkomt en inmiddels niet meer uit te roeien valt, blijft ook in 2024 voor grote zorgen zorgen bij natuurbeheerders en imkers, waarbij experts benadrukken dat “niets doen ook geen optie is”?

Welke invasieve wespensoort, die sinds 2016 in ons land voorkomt en inmiddels niet meer uit te roeien valt, blijft ook in 2024 voor grote zorgen zorgen bij natuurbeheerders en imkers, waarbij experts benadrukken dat “niets doen ook geen optie is”?
Extra informatie
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina), voor het eerst beschreven in 1838, is een invasieve wespsoort afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze soort is kleiner dan de Europese hoornaar en herkenbaar aan de gele uiteinden van de poten en een zwart borststuk. Sinds 2004 heeft deze hoornaar zich vanuit Frankrijk, waar hij vermoedelijk met Chinees aardewerk arriveerde, verspreid naar andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië, België en Nederland. Deze wesp vormt een grote bedreiging voor honingbijen. In Nederland en Vlaanderen is de soort sinds 2017 aanwezig, met het eerste nest verwijderd in Poperinge, Vlaanderen.
Vlinders. Deze vlindersoort, die tot 21 millimeter in spanwijdte kan hebben is een zomergast bij ons. In Europa komt hij voor in grote delen van Europa en vliegt tussen mei en oktober. De waardplant van de rupsen is de grote brandnetel. Welke vlindersoort?
Bekijk vraagEen safari biedt je de kans wilde dieren tegen te komen, maar sommige kom je liever niet tegen. Waaronder ook deze die we zoeken als antwoord op deze vraag. Wat is de naam van de parasiet of vlieg die de slaapziekte kan overbrengen?
Bekijk vraagDeze vlinder behoort tot de familie van de Nymfalidae. Spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 22 en de 25 millimeter. De vlinder komt in vrijwel heel Eurazië voor. Zijn waardplant is de grote brandnetel. Genoeg informatie: welke vlinder is dit?
Bekijk vraagDe Philanthus triangulum is een graafwesp, die niet in een nest woont, maar solitair leeft. Het is een grote wesp, maar de mannetjes blijven veel kleiner dan de vrouwtjes. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij bijen vangt. Wat is de Nederlandse naam van deze wespensoort?
Bekijk vraagDit is een kever uit de familie van de schorskevers, met Latijnse naam ‘Ips Typographus’. De diertjes zijn donkerbruin, worden ongeveer een halve centimeter groot en komen vooral voor op de fijnspar. Door de droogte van de voorbije zomers viseert deze kever vooral verzwakte fijnsparren, en zijn er in Vlaanderen en Nederland gekapt moeten worden na aantasting. Wat is de Nederlandse naam van deze kever?
Bekijk vraagWe zoeken naar één van de grootste kevers van Europa, met Latijnse naam ‘Lucanus cervus’. De kever kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes. Deze zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit gewei, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes. De naam wordt ook gegeven aan een combinatie van Jagermeister en Red Bull.
Bekijk vraagVeel van de grootste kevers ter wereld komen niet in Europa voor, maar deze wel. Met een gemiddelde lengte van 5 centimeter is hij een opvallende verschijning, mede door zijn extreem lange antennes. Bij de mannetjes zijn de antennes vaak langer dan hun hele lichaam. Zijn naam suggereert dat hij een echte durfal is. Weet jij de naam van deze kever?
Bekijk vraag