Quizvraag Kunst 5293

We zoeken een Iers-Britse expressionistische kunstschilder. Hij maakte portretten van personen, waarbij het gezicht of lichaam misvormd was om een betere indruk van hun psychische en emotionele gesteldheid te geven.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Kunst 5175

De schilderstijl van deze Russisch-Franse kunstschilder en graficus behoorde aanvankelijk tot het expressionisme. Hij evolueerde tot één van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaven aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. U ziet hier een werk van hem met als titel “Around the Circle” dat kan bezichtigd worden in het Guggenheim museum in New York. Wat is de naam van de kunstenaar die we zoeken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 5164

Deze kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden wordt naast Rogier van der Weyden aanzien als de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de olieverfschilderkunst. Hij signeerde en dateerde veel van zijn werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies “Als ich can” aangebracht. Van zijn hand zijn onder meer “Madonna bij de fontein” en “Sint Barbara”. Wat is de naam van deze Vlaamse kunstschilder?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 4963

Een pittige kunstvraag over een Chileense schilder, die overleed in 2011, en waarvan u hier een schilderij ziet. Een prachtig vormgegeven bloem natuurlijk, van deze preciosista (ofte schilder met oog voor veel detail). En nog wat ander werk. Mocht dit te moeilijk zijn, mag u trouwens antwoorden met een voormalig doelman van FC Barcelona en huidig doelman van Manchester City die krèk dezelfde voor- en achternaam draagt. Applaus als u het weet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Kunst 4940

Dit schilderij (‘Zomer’) geeft goed weer waar het bij onze man vaak om draaide: schilderen in open lucht (pleinairisme), kleur en licht (luminisme, de Belgische variant van het Franse impressionisme), de boerenbevolking en de omgeving van de Leie. Wie is deze Vlaamse impressionist, die begraven werd in zijn eigen tuin in Astene, en waarvan u hier een zelfportret ziet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Kunst 4917

Over naar een vrij eenvoudige kunstvraag. Op dit Arnolfiniportret kan u het ongetwijfeld niet goed zien, maar in de spiegel achteraan de kamer zit een reflectie van twee andere figuren dan degene op de voorgrond. Eén ervan draagt een rode tulband of iets dergelijks en men vermoedt dat dat de schilder is. Wat ook mag blijken uit de inscriptie boven de spiegel, het vijftiende-eeuwse equivalent van ‘(…) was here’. Maar mocht het niet duidelijk zijn wat daar precies in die spiegel te zien is, dan kan dit schilderij misschien helpen. Een man in zwarte kledij met een rode tulband en wéér wordt aangenomen dat het de schilder zelf is, dezelfde als daarnet. Wie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: v


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Kunst 4582

Dit schilderij De Spanjaard in Parijs werd gemaakt door een Belgisch schilder, die geboren werd in 1872. Het belangrijkste deel van zijn werk wordt tot het Fauvisme gerekend. Hij werd in Parijs gevormd door Moreau en Matisse maar stierf al op 27 jarige leeftijd aan vlektyfus, nog voor de 27 club bestond. Hoe heette deze schilder naar wie in Schaarbeek, Antwerpen en Namen een straat vernoemd werd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Kunst 4535

We zoeken de naam van een Duits schilder en graficus waarvan jullie op het scherm twee werken ziet. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen zoals het expressionisme, dadaïsme, Nieuwe Zakelijkheid en realisme.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Kunst 4489

Van welke schilder zijn de schilderijen ‘de vrolijke drinker’ en ‘Malle Babbe’?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag  4458

We zoeken de naam van een Franse impressionistische kunstschilder, gestorven in 1903. Hij was altijd op zoek naar nieuwe vormen en werd zo één van de meest vernieuwende onder de impressionisten. Hij was één van de eersten die de kleuren ging opdelen, zoals in zijn werk De Tuin van de Mathurins bij Pontoise, Tijdens zijn verblijf in Parijs was hij de mentor van Vincent van Gogh,Op het scherm zien jullie ook een zelfportret.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Kunst 4435

Het schilderij ‘de volharding der herinnering‘ is het sleutelwerk in de moderne kunst en waarschijnlijk het meest bekende werk van het surrealisme. De smeltende klokken zijn een icoon geworden voor het werk van de kunstenaar die we zoeken. Wat is de naam van die kunstenaar?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Kunst 4012

Veel gebruik van goud en heel dure kunstwerken. Dat is de samenvatting van hoe deze schilder werkt. We kunnen nog verklappen dat deze Weense kunstenaar leefde van 1862 tot 1918 en dat zijn portret van Adèle Bloch-Bauer voor meer dan 130 miljoen dollar verkocht werd. Welke kunstenaar?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Kunst 3953

Na een gevecht met welke Franse postimpressionistiche kunstenaar verloof Van Gogh naar verluidt een oor?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G