Quizvraag 7557 Taal

Vul het spreekwoord aan: Aan …. geraken.

De betekenis ervan is: zijn rijkdom verliezen, er arm en berooid uitkomen. Het verwijst naar de kant van een meer/zee/rivier waar de wind naartoe waait.

Goed zo !

Meer quizvragen over Taal

Quizvraag Taal

Boenk, Knots, Vrooooot, Splash,... Dit zijn maar enkel voorbeelden van klanknabootsingen die we vaak in strips tegen komen. Hoe noemen we het weergeven van geluiden door middel van geschreven taal nog wel?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

In mei 2021 vond de 65e editie van het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie de winnaar was: Maneskin is intussen niet meer weg te denken van onze radiozenders en Spotify. De winst van deze Italiaanse groep had echter nog een aantal verrassende gevolgen. Welke bekende app waarop je talen kan leren, rapporteerde een stijging van 56% in nieuwe gebruikers die Italiaans wilden leren na de overwinning van Maneskin?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

De weerwolf, de vampire, de boomerang, … Allemaal voorbeelden van Belgische rollercoasters. In ‘t schoon Vlaams spreken we ook wel van een achtbaan. Allemaal heel plezant maar weten jullie ook hoe je in Frankrijk de weg naar de dichtstbijzijnde achtbaan vraagt? Wat is de Franse benaming van achtbaan?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Wat is de naam voor een zevenarmige kandelaar? Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Talen beïnvloeden elkaar al eeuwenlang en nemen daardoor vaak woorden over van elkaar. Begeestering, afgeleid van het Duitse ‘begeisterung’ is wat we gemeenzaam een germanisme noemen. Een glimp opvangen is een anglicisme want afgeleid van het Engels. Weten jullie ook hoe we zo’n woord noemen als het afgeleid is uit het frans?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Een gecastreerde hengst noemen we een ruin, maar wat is de benaming voor een gecastreerde kater?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Leerstof uit het derde middelbaar: welke werkwoordsvorm is “soient” in de zin Que le meilleur gagne, mais surtout que les autres soient moins bons que nous. Tevens het mantra van de Young Ones.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Wat is de term voor de geheimtaal die in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw gehanteerd werd door mensen aan de zelfkant van de samenleving, zoals daklozen en zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren (penoze)? We zoeken dus het synoniem voor dieventaal.

Bekijk antwoord