Quizvraag 5755 Geneeskunde en lichaam

Deze psychische aandoening tast het vermogen aan om de werkelijkheid en de eigen perceptie van gebeurtenissen uit elkaar te houden. Niet alleen het denken en het gedrag zijn aangetast, maar ook het gevoelsleven en het humeur.De term die we zoeken, werd voor het eerst voorgesteld door Eugen Bleuler.
Meer quizvragen over Ziektes

Hoe heet de chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid? Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt.

We zoeken de naam van een ziekte ten gevolge van een langdurig vitamine-C-tekort. Het was op de verre handelsreizen één van de voornaamste doodsoorzaken aan boord van de zeilschepen. Symptomen ervan zijn onder meer zwellingen en bloedingen van het tandvlees, stijve en pijnlijke ledematen en inwendige bloeding. de behandeling is eenvoudig: vitamine C innemen.

We zoeken de naam van een ontwikkelingsstoornis vernoemd naar een Weense kinderarts. Het syndroom kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Anders dan bij de klassieke autistische stoornis is er geen sprake van vertraging in de ontwikkeling van de taalvaardigheid op lage leeftijd. Er is een normale tot hoge intelligentie en een gemiddelde neiging tot het maken van contact.

In 2018 stierf Stephen William Hawking. Hij was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Maar helaas ook door zijn ziekte, in 1962 kreeg hij een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Graag de naam (of afkorting) van deze ziekte

Er is een kleine kans dat iemand in de zaal het heeft meegemaakt maar nét na de eerste wereldoorlog was Europa in de ban van een zware epidemie. De dodelijke slachtoffers die het virus eiste overstijgt ruimschoots de dodelijke slachtoffers van de 1e WO zelf. We spreken tussen de 20 en de 80 miljoen doden. Hoe heette dit virus? Nog een leuk weetje hierover: één van de meest effectieve bestrijdingen van de ziekte was sterkedrank. Zo redde de koning Alfons XIII zichzelf van de dood door een volle fles bacardi-rum te ledigen. De historische wetenschappelijkheid van deze anekdote is echter ver zoek.

We zoeken een psychiatrisch syndroom waar in de meeste gevallen de moeder, haar kind mishandelt. Zij verzint of veroorzaakt een ziekte bij haar kind om op die manier zelf aandacht te krijgen van medisch personeel. Het kind krijgt hierdoor onnodig pijnlijke onderzoeken. Er zijn zelfs voorbeelden bekend waarbij kinderen tientallen onnodige operaties hebben moeten ondergaan.