Quizvraag 1757 Wetenschap

Hoe heet de puzzel waarbij het de bedoeling is van dezelfde toren te bouwen op de derde staaf, waarbij je maar 1 schijf per keer mag verplaatsen en nooit een grotere op een kleinere schijf mag leggen?
Meer quizvragen over Wiskunde

Het metrisch systeem heeft vier nieuwe voorvoegsels om het immens grote of het enorm kleine weer te geven. We geven de twee voor de grote getallen mee: ronna en quetta. Voor de kleinste getallen werd de zepto en de yocto ingevoerd, waarbij het getal op respectievelijk de 21e en de 24e plaats na de komma staat. Welke voorvoegsels gebruiken we nu voor de 27e en 30e plaats bij de kleine getallen?

De hemel heb ik bemeten, nu meet ik de schaduwen der aarde. Mijn geest verkeerde in de hemel, het lichamelijk omhulsel ligt hier. Dit is het grafschrift van een Duitse wetenschapper die de bewegingen van de planeten heeft vastgelegd. Daarnaast was hij ook een pionier in de optica en kristallografie en hebben we ook het verdomde integraalrekenen aan hem te danken. Wie zoeken we?

Een middelpuntshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt het middelpunt van de cirkel is. In deze tekening de hoek alfa, dat is de groene hoek. Een omtrekshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt op de cirkel ligt en waarvan de beide benen de cirkel snijden. In deze tekening de hoek beta, dat is de rode hoek. Wanneer beide hoeken op dezelfde boog AB liggen zoals in de volgende tekening wat is dan de verhouding tussen de omtrekshoek en de middelpuntshoek

De overschrijdingskans (van een gegeven steekproefuitkomst) is de kans dat in de verdeling gegeven door de nulhypothese de waarde van de toetsingsgrootheid wordt behaald of overschreden (links, rechts dan wel tweezijdig). De waarde is dus gebaseerd op de specifieke steekproefuitkomst. Met welke letter wordt deze waarde aangeduid?

In de wiskunde noemen we dit soms een postulaat of een grondstelling maar we
kennen het beter onder een andere naam. Het is in de wiskunde en logica een niet
bewezen, maar als grondslag aanvaarde bewering. Er zijn regels: Ze mogen
bijvoorbeeld elkaar niet tegenspreken of afgeleid zijn uit een ander postulaat.
Bekende voorbeelden uit de meetkunde zijn:
Elke rechte lijn kan eindeloos als rechte lijn uitgebreid worden.
Elk lijnstuk kan de straal zijn van een cirkel met een van de uiteinden van dat
lijnstuk als middelpunt.