Quizvraag Literatuur 5214

Een cultureel verantwoorde vraag nu! De auteur die we zoeken kan beschouwd worden als één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19de eeuw. Hij schreef romans met veel zin voor realisme, zijn bekendste werk is La Comédie humaine waarbij hij een beeld schetste van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Welke bekende schrijver zoeken we? Achternaam is voldoende.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 4976

Miserabel, zo moet de schrijver die we zoeken zich waarschijnlijk gevoeld hebben toen hij van 1842 tot 1862 aan zijn meesterwerk schreef. Zoveel miserie in één boek samenbrengen is een hele prestatie. Ondertussen is ‘Les Miserables’ ook gekend van film, theater en musical. Welke schrijver zoeken we? Niet dat we zelf twijfelen, maar we hadden graag zijn naam & voornaam van u gekregen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Literatuur 4933

In het jaar van de herdenking van de Groote Oorlog kwam eindelijk ook de Nederlandse vertaling van een boek over de Belgische verzetsheldin Gabrielle Petit uit. Het boek concentreert zich minder op haar (korte) leven, maar des te meer op de reconstructie van haar mythe. Auteur van dit boek is een Vlaamse historica, die zich sinds vorig jaar barones mag noemen. De voorbije jaren was deze dame, met speciale expertise in Wereldoorlog I, migratie en nationalisme, ook al aangesteld als curator voor de herdenkingsactiviteiten rond de Groote Oorlog in en rond Brugge. Wie is zij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4884

De naam Alissa Zinovievna Rosenbaum zegt u misschien niks. En toch vormde de Kyrillische schrijfwijze van haar achternaam de inspiratie voor haar bekendere alias. Als scriptschrijfster in Hollywood wou het niet echt lukken en haar literair werk sloeg niet aan, tot in 1943. Met haar succesboek geeft Rosenbaum meteen ook aan waar het bij haar om draait: de lezers behoeden voor alle vormen van socialisme en collectivisme, de hoofdredenen waarom ze uit haar land was gevlucht. Voluit pleit ze in The Fountainhead voor de scheppende mens, een soort heroïsch superwezen dat uitsluitend voor de eigen belangen moet gaan, zoals haar non-fictietitel ‘The virtue of selfishness’ ook aangeeft. Dat werd nog wat extra in de verf gezet in haar bekendste boek, Atlas Shrugged, dat zeker in libertaire of kapitalistische kringen wel eens het meest invloedrijke boek aller tijden wordt genoemd, hoogstens beconcurreerd door de Bijbel. Wie is deze controversiële schrijfster, tevens grondlegster van het objectivisme?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4875

De kans is veel groter dat u bij de vraag aan uw digitale assistent (Siri of die andere) om uw IKEA-kast in mekaar te zetten de uitspraak “I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that” hoort, zoals HAL 9000 in de film ‘2001: A Space Odyssey’. De zin zou eerst worden uitgesproken door Martin Balsam of Nigel Davenport, maar beide acteurs werden door regisseur Stanley Kubrick afgewezen. Uiteindelijk viel de keuze op theateracteur Douglas Rain, met het gekende angstaanjagend monotone resultaat. De man zelf zou nooit gezien hebben wat Kubrick had gemaakt van het kortverhaal The Sentinel, van één van de ‘big three’ uit de science-fiction-literatuur, die dit verhaal samen met Kubrick zelf bewerkte tot het klassieke filmscript. Wie schreef dit kortverhaal?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4866

En we blijven nog even aan het water hangen. Mocht u denken dat de dame op de foto Sophia Loren is, in het gezelschap van wat Italiaanse vissers, dan vergist u zich. De dame is eigenlijk een Duitse fotografe, die hier eventjes zelf meespeelt en tegelijk doorbrak met deze foto. Inge Feltrinelli, want zo is ze bekend geworden, overleed ook dit jaar. Maar de bekendste figuur op de foto is de man aan uw linkerzijde. Wie is die man, die hier poseert met Feltrinelli, een oude Cubaanse visser en de zee op de achtergrond? En een zwaardvis, dat ook.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4847

In de lange reeks ‘bekende doden uit 2018’ die we u vanavond gaan serveren, vragen we uitzonderlijk eens naar de naam van één van die doden. Deze man heeft enige beruchtheid verworven met uitspraken als: “Vrouwen zullen nooit mijn niveau als auteur kunnen evenaren.” Of: “Waar die stip op het voorhoofd van hindoevrouwen op slaat? Dat wil zeggen: mijn hoofd is leeg.” En toen Salman Rushdie in ’89 een fatwa over zich heen kreeg, was dat “Een radicale vorm van literaire kritiek.” Maar dat de man daarnaast een uitzonderlijk begenadigd schrijver was, werd door vriend en vijand erkend. En ook door het Nobelprijscomité, in 2001. Hoe heet deze Trinidadiaan van wie zijn initialen een andere afkomst dan zijn echte suggereren, en van wie u zeker ‘A house for Mister Biswas’ en ‘In a free state’ moet kennen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4576

We zien een Vlaams schrijver en dichter. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Zijn derde vrouw was schrijfster Kristien Emmerechts. Hij stierf plots aan een hartaanval in Lissabon. De Lenige Liefde is één van zijn bekendste dichtbundels. Wat is de naam van deze dode dichter?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Literatuur 4525

Wie is de schrijver van de werken Tartuffe en L’Avare of de vrek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Literatuur 4496

Wat is de naam van de Vlaamse schrijver van de misdaadromans ‘Vergelding’, ‘ de kracht van het vuur’ en Medeschuldig?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Literatuur 4466

We zoeken de naam van een Vlaams schrijver? In 2018 won hij de Hercule Poirotprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de strijd om euthanasie van zijn eigen moeder in verwerkte

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Literatuur 4373

Welke Vlaamse romanschrijver schreef de bekende romans 'Lijmen/het been' en 'Kaas'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quizette december 2018

Quizvraag Literatuur 4333

Wat is de achternaam van de Nederlandse schrijver die in 2007 met zijn roman Tirza zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuur-prijs won?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Quizette december 2018