Quizvraag 8131 Politiek

Quizvraag Politiek 8131
© CDU

In 2000 werd Angela Merkel de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van de CDU. Na 18 jaar voorzitterschap heeft ze eind 2018 de fakkel overgedragen aan andermaal een vrouwelijke voorzitter. De 56 jarige Duitse was hiervoor minister-president van Saarland tussen 2011 en 2018 en korte tijd ook secretaris-generaal van de CDU. In Duitsland wordt ze ook wel AKK genoemd. Wie werd opvolgster van Merkel?

Goed zo !

Meer quizvragen over Politiek

Quizvraag Politiek

Democratie is afkomstig uit de samenstelling van de Griekse woorden Demos wat “volk” betekent en kratein wat “heersen” betekent. Democratie is de heerschappij van het volk en werd al toegepast in het oude Athene, waar het volk kon beslissen over bepaalde wetten. Bij ons werken we niet met een rechtstreekse democratie maar kiezen we vertegenwoordigers die wetten kunnen maken en beleid mogen voeren. Alleen leidt de keuze van het volk niet altijd tot eenvoudige regeringsvorming. Hoewel Nederland recent met het kabinet Rutte 3 met 225 dagen een aardige poging deed om ons record te breken blijven wij als België in het Guinessbook of Records staan met de langste regeringsvorming ooit ter wereld. Na hoeveel dagen regeringsvorming werd op 6 december 2011 de ploeg di Rupo voorgesteld. U mag er 30 dagen naast zitten.

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Hoe lang moet men in de VSA leven vooraleer men President kan worden?

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Deze Egyptische president is herverkozen met 97,08 procent van de stemmen. De enige andere kandidaat, Moussa Mostafa Moussa, komt uit op amper 2,92 procent van de stemmen. Wat is de naam van de president van Egypte?

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een “systemische bedreiging” voor de Europese waarden, vindt het parlement. De meerderheid was het eens met Judith Sargentini. Die concludeerde dat de Hongaarse regering al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld aan banden gelegd, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Wat is de naam van de premier van Hongarije?

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Deze vraag is bijna minder kort dan haar periode van premierschap. We zoeken de premier van het Verenigd Koninkrijk die aantrad op 6 september 2022 na Boris Johnson en alweer ontslag nam op 20 oktober 2022. De kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit. We zoeken haar voornaam en familienaam. De voornaam die we zoeken is in feite niet de echte naam van op haar paspoort, maar wel de algemeen bekende verkorte voornaam. We moeten immers weer de eerste letter juist hebben voor op het einde van deze ronde.

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

De gezochte persoon was een Amerikaanse financier, veelvuldig miljonair en veroordeeld zedendelinquent. Op 10 augustus 2019 werd hij dood aangetroffen in zijn cel in het MCC New York. Of het moord of zelfmoord was is nog in onderzoek. In de nieuwe podcast ‘ ...: Devil in the Darkness’, gereleased in september, komt heel wat nieuwe informatie aan het licht. Heel wat getuigen deelden voor het eerst hun ervaringen met de van kindermisbruik verdachte miljardair delen. Hoe heet deze man?

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Heel wat opschudding in 2015 toen bleek dat Pierre Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn als president, terwijl dat volgens de grondwet niet kan. De opstanden volgden elkaar in sneltempo op, maar werden even snel en met veel machtsvertoon aangepakt door de autoriteiten. In welk land, dat een van de armste ter wereld is, is Nkurunziza begonnen aan zijn derde ambtstermijn?

Bekijk antwoord

Quizvraag Politiek

Wat is de naam van de Argentijns oppositiekandidaat in de presidentsverkiezingen die met 51,4 procent van de stemmen won van zijn rivaal Scioli in november 2015?

Bekijk antwoord