Febris of pyrexie is vaak het gevolg van een ontsteking. Onder welke naam kennen we dit verschijnsel beter?
Febris of pyrexie is vaak het gevolg van een ontsteking. Onder welke naam kennen we dit verschijnsel beter?
We zoeken de naam van een door vrouwen te gebruiken voorwerp dat in de schede wordt geplaatst als voorbehoedsmiddel of ter verlichting van klachten van verzakking of incontinentie. Dit kan in tegenstelling tot de condoom meerdere malen gebruikt worden. Hoe noemen we dit?
Bekijk vraagWe zoeken kleine organen die diverse hormonen produceren die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden. Zo produceren ze een hormoon dat een rol speelt bij de vertering van voedsel, een hormoon dat belangrijk is bij de vocht- en zouthuishouding van het lichaam en het mannelijk geslachtshormoon. Ze liggen als kapjes op een ander orgaan met een soortgelijke naam, ervan gescheiden door vetweefsel. De organen die we zoeken bestaan uit een schors en een merg. (nummer 1 op de foto)
Bekijk vraagTerwijl meer en meer mensen last hebben van een burn-out, zijn er anderen die zich extreem vervelen op het werk. Dat is dan een gevolg van onderbelasting (kwantitatief of kwalitatief). De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out, nl. vermoeidheid en depressiviteit. Hoe noemt men deze aandoening?
Bekijk vraagKen jezelf en meer bepaald ook je eigen lichaam! In welk orgaan bevinden zich de eilandjes van Langerhans?
Bekijk vraagMensen hebben ronde rode bloedcellen, maar die van een het dier dat we zoeken zijn ovaal. Hierdoor kunnen deze dieren veel langer zonder water dan mensen. Daarnaast kunnen deze bloedcellen ook nog eens veel verder uitzetten en dus meer vocht opnemen. Tot wel 270 procent van hun omvang. Niet gek als je bedenkt dat ons dier maar liefst honderd liter water kan drinken in slechts tien minuten. Deze dieren,die tot 600 kg kunnen wegen, produceren daarnaast ook een afwijkend type van antilichamen in hun bloed die veel in de geneeskunde gebruikt kunnen worden.
Bekijk vraagWe hebben de familienaam nodig van de Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer waarmee hij bruikbare elektrocardiogrammen kon maken. Hij ontwikkelde ook de terminologie voor het interpreteren ervan. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zijn oorspronkelijke uitvinding is vandaag nog te bezichtigen in het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.
Bekijk vraagDe 57-jarige Amerikaan David Bennett haalde begin 2022 het wereldnieuws. Hij onderging als eerste mens ooit een succesvolle harttransplantatie met een – weliswaar genetisch gemanipuleerd – dierlijk hart. Ondanks de initieel succesvolle operatie overleed Bennett enkele maanden later toch. De oorzaak is onduidelijk. Van welk dier, dat genetisch dichter bij de mens staat dan dat men misschien zou denken, ontving Bennet het hart?
Bekijk vraagFlebotomie is een geneeskundige methode waarbij men bloed onttrekt van een ader. In de Oudheid en de Middeleeuwen deed men dit in de veronderstelling een ziekte of kwaal te verhelpen. In de moderne geneeskunde past men dit nog toe om een te hoge voorraad ijzer van patiënten terug tot normale waarden te brengen. We zijn op zoek naar een synoniem voor flebotomie dat vandaag veeleer figuurlijk gebruikt wordt om een groot verlies te benoemen.
Bekijk vraag