Met het hoeveelste amendement schafte presiddent Lincoln de slavernij af in Amerika?
Met het hoeveelste amendement schafte presiddent Lincoln de slavernij af in Amerika?
Voor deze vraag keren we 100 jaar terug. Woodrow Wilson was de president van de V.S. tijdens Wereldoorlog I. Maar hoe heette de Franse premier tijdens het einde van de Groote Oorlog? Deze radicale politicus voerde mee de onderhandelingen die leidden tot Het Verdrag van Versailles.
Bekijk vraagIn 2002 kwam dit Noors autovrachtschip in de Noordzee op ongeveer 30 kilometer van de Franse kust onzacht in aanraking met een Russisch containerschip en zonk nauwelijks 30 minuten later al naar de bodem van de zee. Dit is nog altijd een van de grootste scheepsrampen op de Noordzee. Het schip was een mastodont van bijna 200 meter lang en had op zijn 12 dekken bijna 3.000 auto’s aan boord. Daardoor liep het kostenplaatje van schade en berging op tot bijna 150 miljoen dollar. Wat was de naam van dit schip?
Bekijk vraagDeze Engelsman is één van de grondleggers van de moderne politieke filosofie. “De staat beschermt ons tegen anarchie en het recht van de sterkste, zodat wij zonder angst kunnen leven en werken, maar in ruil daarvoor mag de staat wel beslissingen nemen in onze naam.” Deze impliciete afspraak heet een sociaal contract, en werd voor het eerst beschreven in Leviathan, het bekendste boek van deze man uit 1651. Hoe heet deze filosoof?
Bekijk vraagWereldtentoonstelling 1958 in Brussel zal bij meerdere onder ons nog wel wat herinneringen naar boven brengen. Het zijn internationale gebeurtenissen die op meerdere vlakken het organiserende land er economisch op vooruit helpen. Antwerpen mocht al drie wereldtentoonstellingen organiseren. Weten jullie in welk jaar de stad dit de eerste keer deed?
Bekijk vraagEen uitvinding hoeft niet ingewikkeld te zijn om toch grootse veranderingen te weeg te brengen. Alhoewel er reeds voorlopers in de 2de eeuw voor Christus bekend stonden en omstreeks 200 na Christus de eerste stalen versies ontwikkeld werden duurde het nog tot de 8ste eeuw vooraleer dit ook onderdeel was van de standaard wapenrusting in heel Europa. Deze uitvinding zorgde er voor dat men voortaan ook oorlog te paard kon voeren ook al bestond het wapentuig van de krijgers uit een steeklans, kort zwaard en bijl. Voor die tijd was het voor ruiters moeilijk om in volle vaart in balans te blijven en met dit hulpstuk werd het plots een stuk makkelijker. Het vernuftige stukje staal is na bijna 2000 jaar nog altijd niet weg te denken uit de standaard ruiteruitrusting.
Bekijk vraagHet recht dat aan de Magna Carta werd toegevoegd. Een vrij fundamentele bepaling voor juristen, want het staat intussen ook in het VN-verdrag voor burger- en politieke rechten. Aan elke gearresteerde werd hierin verzekerd dat hij binnen een bepaalde termijn van zijn aanklacht in kennis zou worden gesteld, dat hij in levenden lijve voor de rechter zou verschijnen en dat gevangenneming slechts zou volgen op een rechterlijk bevel. Wat is de Latijnse naam, bestaande uit twee woorden, van dit rechtsbeginsel?
Bekijk vraagTijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Duitse Kriegsmarine een onderzeebootbasis in deze stad. De speelfilm Das Boot (1981) zou hier later worden gesitueerd. Duitsland hield aan de stad vast tot het einde, en zo werd deze stad als laatste Franse stad bevrijd. Welke stad zoeken we?
Bekijk vraagDe zieke man van Europa' is een begrip geworden om landen mee aan te duiden die er op één of andere manier slecht voorstaan. Welke grootmacht kreeg aan het einde van de 19de eeuw die bijnaam toebedeeld? Het ziektebewijs kreeg de grootmacht toen het na lange afbrokkeling in 1922 ontbonden werd.
Bekijk vraag