Quizvraag Geschiedenis 2676

Welke afkorting van vier letters werd als insigne gebruikt vanaf de tijd van de Romeinse republiek en stond als inscriptie op openbare gebouwen en triomfbogen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 2675

We zijn op zoek naar de naam van een cynische award die wordt gegeven aan personen die bijdragen aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken of ervoor zorgen dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Welke award zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Algemeen 2669

Tussen de tanden van de vork bevindt zich een scherpe rand die als mes fungeert. Een van de tanden is langer dan de andere. Wat is de naam van dit gereedschap dat wordt gebruikt wordt bij het naaien of het retoucheren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Eten en drinken 2668

Quézak, Nesquik, Vittel, Perrier, Herta… alle merken van de grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, Nestlé. In 1936 werd deze snoepdoos op de markt gebracht. Wat is de naam van deze doos bonbons?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Ontspanning 2667

Met de boodschap ‘Schoonheid en Liefde’ kwam deze pop op de markt in 1974. Kennen jullie nog de naam van deze speelgoedlijn?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Series 2656

Alledaags kunnen we het proces rond deze vrouw zeker niet noemen. Zelden heeft een moordproces meer mondiale weerklank gekregen dan de seksmoord op de Britse studente Meredith Kercher in Perugia in het najaar van 2007. Deze Amerikaanse op de foto werd onschuldig bevonden voor de seksmoord. Wat is de voor- en achternaam van deze vrouw? In 2016 kwam er een gelijknamige Netflix documentaire uit.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Mythologie 2646

Hercules, voor sommigen een ware kinderheld, voor anderen een mythologische figuur. Hij staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12e werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. Maar wat is de naam van deze hond die jullie hier tevens op de foto zien?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geschiedenis 2642

We zijn op zoek naar de naam van de extreemrechtse politieke partij uit Duitsland die in 1933 aan de macht kwam. De partij met als partijleider Adolf Hitler heeft als symbool een adelaar. Wat is de naam van deze partij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Natuurkunde 2636

In de film 'Jurassic park' krijgen we een unieke inkijk op het leven van dinosauriërs. De dinosauriër die we zoeken wordt ook wel 'snelle rover' genoemd. De dino is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora. Maar hoe kennen wij deze snelle rover nog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Media 2635

Deze flamboyante Britse talkshow presentator is bekend van “Chatty man” waarin hij internationale beroemdheden interviewt, dit vaak samen met een cocktail in de hand zodat iedereen wat losser wordt. Maar wie is deze man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Politiek 2626

De democratische partij, de FBI, maar ook president Obama hebben flink geblunderd in de aanpak van de hackpraktijken van de Russen. Twee Russische hackgroepen namen het voortouw: Cosy Bear en ...?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Filosofie 2625

We zijn op zoek naar de tweede echtgenote van de filosoof Socrates. Ze wordt een paar keer vermeld in het werk van Plato en Xenophon. Ze was in werkelijkheid mogelijk een verstandige en zelfbewuste vrouw, die met lede ogen toekeek hoe haar man de hele dag in Athene rondhing zonder zich om de materiële zorg voor zijn gezin te bekommeren. Welke vrouw zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: X


Quizvraag Sport 2621

Een EK held worden zonder 1 minuut te spelen. Het overkwam een jonge Noord-Ier in 2016. Welke voetballer die we hier zien was on fire?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 2616

In totaal stierven in de kampen in de Sovjet-Unie gedurende enkele decennia miljoenen mensen, zowel Sovjetburgers als buitenlander. Wat is de term voor de overheidsdienst die verantwoordelijk was voor straf- en werkkampen? De term wordt ook gebruikt om deze kampen zelf aan te duiden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Religie 2615

Bij de ceremonie van een Joods huwelijk staan bruid en bruidegom samen onder een aan vier palen bevestigd baldakijn dat in de sjoel (synagoge) of buiten, onder de sterrenhemel, wordt opgesteld. Wat is de naam van deze tent?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Sport 2612

Wat is de naam van de witte bal in biljart?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Natuurkunde 2606

De Latijnse naam van deze groenblijvende struiken is 'Vinca'. Deze worden aangeplant om hun groenblijvende bladeren en hun paarse bloemen. Wat is de Nederlandse naam van deze struiken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Aardrijkskunde 2605

Wat is de Latijnse naam die de Romeinen gaven aan een gebied in het hedendaagse Schotland ten noorden van hun provincie Britannia? Dit lag dus voorbij de grenzen van het Romeinse Rijk. Vandaag wordt de naam voornamelijk gebruikt als een romantische of poëtische naam voor Schotland in zijn geheel.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Aardrijkskunde 2601

Van welk land zien we hier de vlag?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Series 2600

Deze actrice is vooral bekend van haar rol als Daenerys Targaryen in de serie Game of Thrones. Maar kennen jullie ook haar echte naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C