Quizvraag Sport 2798

De man die we zoeken, was als renner niet echt een veelwinnaar. In 1974 werd hij wel Nederlands kampioen op de weg en verder hij won ook nog een paar etappes in de rondes van Frankrijk en van Spanje. Als ploegleider kwam hij meer in het nieuws en zeker toen hij tijdens de dopingtour van 1998 een paar maanden in de cel belandde nadat er epoampules gevonden waren bij zijn ploeg TVM. Vorig jaar bekenden Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp dat zij echter dit transport regelden. Wie zat dus een paar maanden onterecht in de cel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 2795

We zoeken een eretitel voor gevechtspiloten die erin slagen om minstens vijf andere toestellen neer te halen. Twee piloten met deze titel, verdienen zeker een speciale vermelding. De Duitser Erich Hartmann haalde tijdens Wereldoorlog 2 maar liefst 352 toestellen neer en de Pakistaan Muhammad Mahmood Alam, die er een kleine minuut over deed om vijf Indische vliegtuigen uit de lucht te schieten. Welke eretitel kregen de succesvolle piloten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Films 2794

Deze Britse acteur overleed in juni van dit jaar. Hij speelde mee in meer dan 270 films, vaak als stevig vermomde slechterik. Zijn bekendste rollen zijn ongetwijfeld graaf Dracula, het monster van Frankenstein en graaf Dooku in de Star Wars films. Hij vertolkte de rol van Saruman in de trilogie The Hobbit op zijn 92ste. Wat is de naam van deze geridderde acteur?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Natuurkunde 2792

Ook aan de Belgische kust kan u tegenwoordig walvissen spotten. Geen potvissen of vinvissen, maar wel deze kleine tandwalvis van 1,8 meter lang en 60 kilo. Het dier is te herkennen aan de typische bult op zijn hoofd. Helaas vind je de dieren niet enkel in het water, maar af en toe ook, dood, aangespoeld op het strand. Hoe heet dit walvisje, dat soms ook watervarken genoemd wordt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Eten en drinken 2790

Deze fraaie groente lijkt op een kruising van broccoli en bloemkool. Dat blijkt ook uit de alternatieve benamingen zoals groene torentjesbloemkool en Romeinse broccoli. Wat is echter de meest gangbare benaming van deze groente?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Films 2788

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog grijpen onrustwekkende voorvallen plaats in een Noord-Duits plattelandsdorp. Alles begint wanneer onbekenden een kabel over de weg spannen, waardoor de dorpsarts van zijn paard valt. Nadien steken ze een voorraadschuur in brand en martelen ze twee kinderen. De plaatselijke schoolmeester zoekt de waarheid. Deze zeer beklemmende film van Michael Haneke won de Golden Globe voor beste buitenlandse film en de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2009. Wij zoeken de titel van de film.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Algemeen 2787

Net als de Bohemen is ons land bekend om haar uitstekend kristal. De kristal- en glasfabriek in de Belgische stad Seraing nabij Luik heeft daar zeker iets mee te maken. Hoe heet deze fabriek, gevestigd op de site van een vroegere cisterciënzerabdij, befaamd om haar glaswerk?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Taal 2778

Al in 1567 schilderde Pieter Bruegel de Oudere dit utopisch land waar er eten en drinken in overvloed is en waar men nimmer hoeft te werken. Wij zijn op zoek naar een synoniem voor Luilekkerland, of het land van melk en honing. De term is afgeleid van het Oudfrans en betekent zoiets als “het land van de honingkoeken”. Naam graag van dit mythische land.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Politiek 2777

Heel wat opschudding in 2015 toen bleek dat Pierre Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn als president, terwijl dat volgens de grondwet niet kan. De opstanden volgden elkaar in sneltempo op, maar werden even snel en met veel machtsvertoon aangepakt door de autoriteiten. In welk land, dat een van de armste ter wereld is, is Nkurunziza begonnen aan zijn derde ambtstermijn?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 2776

Ronduit zwak, zo kan je de resultaten van dit voormalige Formule 1 team wel noemen. Het deed anderhalf seizoen mee en in de 26 races waaraan het team deelnam, was er maar één waarin beide rijders de finish haalden. Desondanks haalde het in 1989 toch nog 6 punten voor het wereldkampioenschap. Hoe heet dit formule 1 team waarvan Jean-Pierre Van Rossem nog een tijdje mede-eigenaar was?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Aardrijkskunde 2775

Welke Noord-Italiaanse stad heeft volgende kenmerken?

 • Er wonen ongeveer 1 miljoen mensen
 • Ze heeft de oudste universiteit van Europa
 • Ze heeft een mooi historisch centrum met het piazza maggiore en de Sint
 • Petroniusbasiliek
 • De stad is ook bekend om zijn wereldberoemde pastasaus

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Films 2771

De film ‘rundskop’ uit 2011 gaat over een Limburgse veeboer die met zijn traumatische jeugd wordt geconfronteerd wanneer hij in contact komt met de WestVlaamse hormonenmaffia. Mathias Schoenaerts, die de opgefokte veeboer vertolkt, kwam voor de rol 27 kilogram bij, naar eigen zeggen zonder hulp van hormonen. Dit in tegenstelling tot de veeboer, die zeker niet vies was van een prikje. Wat is de naam van het personage dat Mathias Schoenaerts in Rundskop vertolkt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Mode 2768

Wie aan de jaren ’70 denkt, denkt ongetwijfeld aan plateauzolen. Maar ook de naaldhak was populair. Dat is mede te danken aan de man die u hier op de foto ziet. Deze in Spanje geboren modeontwerper introduceerde in 1974 een nieuw ontwerp van naaldhak, dat hij de naam “the Needle” meegaf. Kent u hem niet van the Needle, dan mogelijk wel van de series ‘Absolutely Fabulous’ of ‘Sex and the City’.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 2766

Ook deze twee broers liepen tegen de dopinglamp. De ene werd eenmaal Belgisch kampioen op de 3000 meter en werd betrapt op het gebruik van een medicijn tegen borstkanker. De andere kende veel meer succes met onder meer twee wereldtitels in het veldlopen en een bronzen medaille op het WK in Sevilla. Ondanks zijn epogebruik bezit de hij nog steeds de Europese records op de 3000 en 5000 meter. Welke broers van Marokkaanse origine waren niet de dopingspuit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geschiedenis 2753

Welke vliegenier, bijgenaamd 'the lone eagle', werd wereldberoemd door in 1927 de Atlantische oceaan over te steken met zijn vliegtuig 'the spirit of St. Louis'? Hij vertrok in New York om na 33 uren non-stop vliegen te landen in Parijs.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Muziek 2752

Norah Jones is een Amerikaanse Jazz-zangeres en pianiste. Ze is de dochter van waarschijnlijk de bekendste sitarspeler op deze planeet. Wat is de naam van deze sitaarspeler?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Kunst 2745

In 2016 moesten we afscheid nemen van een Britse fotograaf en filmregisseur. Hij werd wereldberoemd door zijn portretten van jonge, naakte tienermeisjes in een dromerige, wazige omgeving. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Muziek 2742

Eddy Wally opende in de vroege jaren 60 een dancing in Ertvelde (Oost-Vlaanderen). Wat is de naam van deze dancing?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2741

Wat is de naam van dit medisch instrument dat gebruikt wordt om het volume van de testes te meten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Series 2739

Welke sitcom gaat over een jongetje die afhankelijk is van zijn denkbeeldige vriend?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M