Met Remco Evenepoel won een Belg in 2022 eindelijk nog eens een grote wielerronde. Daarvoor was het van 1977 geleden dat een Belg nog eens de Vuelta won. Wie was deze voorganger van Remco Evenepoel?
Met Remco Evenepoel won een Belg in 2022 eindelijk nog eens een grote wielerronde. Daarvoor was het van 1977 geleden dat een Belg nog eens de Vuelta won. Wie was deze voorganger van Remco Evenepoel?
De wielerwereld staat bol van de kleurrijke beeldspraak. In grote wielerrondes, zoals de Tour de France, welke bijnaam geeft men aan de zwaarste bergrit?
Bekijk vraagWe zoeken een Wielrenner. Zijn palmares is vrij uitgebreid. In 2015 won hij de ronde van Vlaanderen, in 2017 het EK op de weg, in 2019 Gent Wevelgem en in 2020 won hij de eerste etappe van de ronde van Frankrijk. Welke coureur zoeken we hier?
Bekijk vraagWe kennen Eric Goens als voortreffelijk programmamaker van onder meer Kroost, Niveau 4, Het Huis en Die Huis. Tijdens de opnames van Bargoens ontwikkelde hij een enorme sympathie voor de vechtlust van de onfortuinlijke renner die na zijn val in 2016 in de Baloise Belgium Tour, werkt en zwoegt aan zijn revalidatie. Hij besloot om hierover een documentaire te maken die je binnen enkele dagen in de cinemazalen kan gaan bekijken. Hoe heet deze documentaire? Vergeet het lidwoord niet!
Bekijk vraagWe zijn op zoek naar een eendaagse wielerklassieker (heuvelachtige klassieker) die in het najaar word gereden. De eerste editie vond plaats in 1905. Deze vind plaats in de buurt van het Comomeer. Hij word ook wel ‘la corsa delle foglie morte’ letterlijk ‘de koers van de dode bladeren’ genoemd. Hij vormt een van de vijf monumenten die gereden worden, dit samen met Milaan-San Remo, de ronde van vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De laatste belg die deze ronde gewonnen heeft was Phillippe Gilbert in 2010, voorgangers waren o.a. Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. De Laatste winnaar was Vincenzo Nibali.
Bekijk vraagDe huidige Amerikaanse president mag dan een karikatuur van een wereldleider zijn, een mogelijke wereldleider onder de karikaturisten, zeker wanneer het op wielrenners aankwam, was de in oktober overleden Kuurnenaar Rik Delneste, nom de plume ‘Nesten’. Zo maakt hij ook deze tekening, van een voormalig wereldkampioen wielrennen met een toch vrij karakteristieke kop. Deze man maakte indruk bij zijn debuut als profwielrenner in 1974. Niet zozeer door laatste te worden in Parijs-Roubaix, maar door de week erop zowaar de Amstel Gold Race te winnen, een huzarenstukje dat hij elf jaar later nog eens herhaalde. Tussendoor volgden een tiental etappes in de Tour, was hij de eerste wielrenner die de grens van 50 km/u doorbrak in een tijdrit en onthouden we vooral ook zijn uitdrukkingen ‘met je hol open zitten’, ‘je het snot voor de ogen hebben gereden’ en ‘zitten te harken op je fiets’, iets waar nu zelfs Donald Trump nog naar verwijst bij de bestrijding van bosbranden. Wie is deze man, die in 1978 in een sprint met twee op de Nürburgring uittredend wereldkampioen Francesco Moser versloeg?
Bekijk vraagDe man die jullie op de foto zien was een profwielrenner uit Kazachstan. Het mooiste resultaat dat hij in zijn te korte carriere haalde was een 4de plaats in de ronde van Frankrijk in 2001. Tijdens Parijs-Nice in 2003 kwam hij zwaar ten val. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. Zijn dood redde waarschijnlijk wel het leven van talloze anderen. Want als gevolg van zijn ongeluk werd door de UCI de helmplicht in alle wielerkoersen ingevoerd. Wat is de naam deze wielrenner?
Bekijk vraagDe Olympische wegrit bij de mannen in 2012 in Londen werd gewonnen door Aleksander Vinokourov. Niet geheel onomstreden was de sprint tegen één man, die toevallig op het moment van de sprint de verkeerde kant uitkeek, waardoor Vinokourov gemakkelijk won. Welke renner liet hierdoor zijn bankrekening spijzen en werd tweede?
Bekijk vraagOf het een nieuw dopingproduct of toch om voedingssupplementen gaat laten we in het midden. Maar het is wel zeker dat over dit product heel wat te doen was in het peloton het voorbije jaar. Het zijn in wezen natuurlijke producten die de lever produceert als ons lichaam geen koolhydraten meer binnenkrijgt en vooral vetten begint te verbranden. Deze stoffen vormen dan een soort reservebrandstof. Het werd dan ook al gauw omschreven als superbrandstof. Welke stof zoeken we?
Bekijk vraag