Quizvragen wetenschap

334 resultaten

Quizvraag Wetenschap 7845

Deze Amerikaanse astrofysicus en wetenschaper houdt zich onder meer bezig met stervorming, exploderende sterren, dwergstelsels en de structuur van de Melkweg. Wat is de naam van deze man die vooral bekend is door de televisieserie 'Cosmos: A Spacetime Odyssey'?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 7820

Met de succesvolle lancering boekt SpaceX een dubbele primeur. Voor het eerst vliegen twee astronauten de ruimte in aan boord van een schip van een bedrijf. Tot nog toe was elke astronaut gelanceerd door een overheidsorganisatie als Nasa (VS) en Roscosmos (Rusland). Wat is de naam van het ruimtetuig waarin de astronauten zich bevonden bij het koppelen aan het ISS?

Goed zo !
Quizvraag Eenheden 7805

We zoeken de eenheid van elektrische capaciteit. Omdat de eenheid relatief groot is, worden in de praktijk veel vaker condensoren gebruikt waarvan de capaciteit in pico-, nano- of micro- wordt uitgedrukt. Het geeft aan hoeveel lading bij een bepaalde spanning in een condensator aanwezig is.

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 7534

Tijd voor keiharde wetenschap. We zoeken namelijk een echte klepper uit ons wetenschappelijk verleden. Geboren in 1885 en bijzonder getalenteerd op gebied van theoretische natuurkunde en scheikunde. Hij ontving trouwens de nobelprijs voor de natuurkunde in 1922. Hij wordt algemeen gezien als een van de grondleggers van de atoomfysica. Waar Ernest Rutherford als groot experimentator veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte, was het de grote verdienste van hem om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren, waarmee hij tevens een grote bijdrage leverde aan de meest spraakmakende tak van fysica in de 20e eeuw: de kwantummechanica. Welke wetenschapper, gestorven in 1962, zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Wiskunde 7515

Vult u zelf even aan: Het woord dat we zoeken is een maat voor de helling van een rechte lijn in een vlak met een rechthoekig xy-assenstelsel. Het is met name de tangens van de hoek die die rechte maakt met de positieve x-as. Het wordt in de standaardvergelijking van die rechte, nl. y = ax + b voorgesteld door de letter a. Welk woord zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 7408
© Pline

Het European Space Agency of ESA is de Europese tegenhanger van de NASA. Het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. 22 verschillende Europese landen dragen financieel bij om onder meer satellieten in de ruimte te brengen met behulp van lanceerraketten. Hoe worden de raketten genoemd die door ESA zelf ontwikkeld zijn en inmiddels aan een vijfde versie toe zijn?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 7263

Hopelijk zijn jullie hier allemaal vlot geraakt. sommige misschien wel met GPS. Wisten jullie trouwens dat de Europese unie met zijn eigen positioneringssysteem werkt dat operationeel zou moeten zijn vanaf 2021. Het systeem is genoemd naar de naam van een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Graag die naam van dit systeem.

Goed zo !
Quizvraag Ruimte 7229

In 2018 deed een ESA project vanuit Paranal (Chili) haar eerste observatie. We zoeken de naam van een opstelling van telescopen die de Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars. In het Nederlands: het detecteren van leefbare planeten ter grootte van de aarde die in banen om nabije uiterst koele sterren en bruine dwergen draaien. Hoe heet dit project?

Goed zo !
Quizvraag Uitvinders 7216

Een korte vraag: Wie vond in 1825 de eerste praktisch bruikbare elektromagneet uit en bedacht in 1832 de eerste elektrische motor? Hij was een Engels natuurkundige en uitvinder, zijn naam graag.

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 7107

Niet alleen de motoren van wagens en machines moet schoner en duurzamer, ook de productie van elektriciteit moet meer een meer komen van niet-fossiele brandstoffen. Eén mogelijkheid is het gebruik van windmolens om elektriciteit op te wekken. Ondanks het vermogen om heel wat stroomsterkte te creëren met deze technologie, botst dit vaak op heel wat weerstand. Niemand wil blijkbaar een windreus in zijn of haar achtertuin, hetgeen tot heel wat spanning kan leiden tussen omwonenden, overheden, milieuorganisaties en producenten. Stroomsterkte, weerstand en spanning kwamen allemaal voor in de vraagstelling. -Ze komen alle drie ook voor in de wet van Ohm. Hoe gaat deze wet?

A. spanning = stroomsterkte x weerstand B. weerstand = spanning x stroomsterkte C. stroomsterkte = weerstand x spanning

Goed zo !
Quizvraag Wiskunde 7101

Een middelpuntshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt het middelpunt van de cirkel is. In deze tekening de hoek alfa, dat is de groene hoek. Een omtrekshoek van een cirkel is een hoek waarvan het hoekpunt op de cirkel ligt en waarvan de beide benen de cirkel snijden. In deze tekening de hoek beta, dat is de rode hoek. Wanneer beide hoeken op dezelfde boog AB liggen zoals in de volgende tekening wat is dan de verhouding tussen de omtrekshoek en de middelpuntshoek

A. de omtrekshoek is de helft van de middelpuntshoek B. de omtrekshoek is het dubbel van de middelpuntshoek C. de omtrekshoek is één derde van de middelpuntshoek D. de omtrekshoek is drie maal de middelpuntshoek

Goed zo !
Quizvraag Chemie 7028
© Ben Mills

Een eenvoudige vraag met een even eenvoudig antwoord, als je het weet tenminste. Wat is de chemische formule van Ozon?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 7012

We zoeken een wiskundige verhouding die wordt afgekort met de Griekse letter ?. Hierbij verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootst. Deze verhouding wordt ook vaak toegepast in de kunst.

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 7009

We zoeken het scheikundig element met atoonnummer 35. Het behoort tot de groep van de Hallogenen. Het element komt vooral voor onder de vorm van zouten. Als enkelvoudig element komt het in de natuur niet voor. Het is voor de mens erg giftig. Het wordt wel veelvuldig gebruikt in pesticiden, ook wordt het gebruikt in verfstoffen, parfums, in de farmaceutische industrie en voor fotochemicaliën.

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 6892
© Yikrazuul

We zoeken een methylester van het dipeptide dat is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. Het zegt u echter wellicht meer dat dit een kunstmatige zoetstof is die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam wordt het vooral gebruikt in zoete lightproducten als frisdranken.

Goed zo !