Quizvragen taal

176 resultaten

Quizvraag Taal 6867

De herkomst van de benaming van deze vogel is uiterst gecompliceerd. De meeste talen vernoemen de vogel naar het land van herkomst. Enig probleem, niet iedereen kwam tot dezelfde consensus van land van herkomst. Door de kolonisatie was de vogel immers wijd verspreid. De Engelsen noemen het beest turkey, naar Turkije, terwijl de Turken deze vogel hindi noemen en de Fransen dinde, beide verwijzend naar India. De Portugezen benaderen het dichtst de officiële Midden-Amerikaanse plaats van herkomst van de kalkoen. Wat is de Portugese benaming voor de kalkoen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6781

Valse vrienden zijn woorden die in twee talen ongeveer dezelfde vorm of klank hebben maar niet dezelfde betekenis, ondanks de grote gelijkenis. Als een Duitser naar je Gebühren vraagt, heeft hij het niet over je buren, maar over je tarief. De vraag die we hierbij stellen is: wat is de Franse benaming voor witloof?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6779

Een leenwoord is een woord dat door een taal is ontleend aan een andere taal. Soms vindt ontlening plaats, gevolgd door een terugontlening in omgekeerde richting waardoor doubletten ontstaan. Zo ontleende het Frans een benaming voor een brede weg aan het Nederlandse woord bolwerk (verdedigingswerk). Op zijn beurt ontleende het Nederlands de benaming terug aan het Frans. Over welk Frans leenwoord hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6776

‘Goodbye‘ is een Engelstalige groet die gebruikt wordt bij een afscheid, waarvan het afgekorte ‘bye’ ook in onze taal ingang heeft gevonden. Wat weinigen misschien weten is dat het een samentrekking is van een vier woorden tellende zin, dewelke?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6702

Wij zoeken het Indonesische woord voor banaan.

Goed zo !
Quizvraag Taal 6576

Op 25 januari 2015 choqueerden de Ultras van Standard de hele wereld met een wansmakelijk spandoek waarop Steven Defour onthoofd werd voor zijn overstap naar RSCA. Maar hoe wordt zo'n reusachtig spandoek genoemd in voetbaltermen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6534

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6466

In de jaren 1960 bracht het Franse bedrijf Assimil taalcursussen op vinylplaat op de markt. Zo had je de Engelse cursus Anglais sans peine. In het album Asterix en de Britten wordt allusie gemaakt op deze cursus. Wanneer Obelix aan Notax vraagt of zijn kleren van tweed duur zijn, antwoordt Notax met het eerste zinnetje uit de Assimil-cursus. Het zinnetje ging verder een eigen leven leiden. Fransen gebruiken dit zinnetje om aan te geven dat ze Engels kennen, maar niet echt spreken. Welk zinnetje van 4 woorden bedoelen we?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6372
© Nillerdk

Hoe noemt men havermoutpap in het Engels?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6366

Mayday Mayday, we kennen het allemaal als een schip in nood is. Van welk woord is het afkomstig?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6328

Vul op de 4 punten een Nederlands woord in, maar zodanig dat u twee andere Nederlandse woorden bekomt.

Goed zo !
Quizvraag Sporttermen 6190
© Dpalma01

Wat is een synoniem voor paardenrenbaan dat uit het Grieks werd overgenomen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6110

We zoeken een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die werd gebruikt in de jaren 1920 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Vandaag wordt de term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van de artiest of de platenfirma beschikbaar wordt voor het grote publiek. Meestal zijn dit illegale opnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Naar welke Engelse term zijn we op zoek?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6054

Sommige van ons zijn het door hun kledij, andere door hun ideeën. Het is een term voor iets wat niet helemaal in zijn tijd past. Of, preciezer geformuleerd: een al dan niet gewilde inbreuk op of breuk in de samenhang van toestanden of gebeurtenissen in de tijd. Denk aan een horloge in een historische film. Hoe noemen we zoiets?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Nederlands woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Voor trekvogels is het een aanduiding waar zijn hun grote trek even onderbreken om te rusten of te foerageren. Ook voor menselijke reizigers is dit een naam om even langs de weg te stoppen. Aan snelwegen noemt men dit ook verzorgingsplaatsen. Welke term?

Goed zo !