Quizvragen religie

114 resultaten

Quizvraag Religie 4867

En nu we dan toch net een beroemde baard hebben gezien… We schakelen een haartje hoger. Want ook het quizmilieu werd iets minder kleurrijk toen Luc Magerman bij het begin van het nieuwe schooljaar overleed. Deze markante figuur, die u ook kan kennen van zijn deelname aan ‘De Pappenheimers’ of van zijn kenmerkende, ooit eens in brand gestoken baard, had ook een opmerkelijk doodsprentje. Daarin werden onder meer volgende ‘functies’ vermeld: Darwinist, Conservator Museum of Nihilism en Ordained Minister with the Church of the Flying Spaghetti Monster. Die kerk van het vliegende spaghettimonster kan u ook kennen onder een andere naam. Hoe noemen we die quasi-religieuze leer, met sterke inspiratie in de Caraïben en in het genaamde monster?

Goed zo !

“Er is leven na de dood” zong Freek de Jonge in 1997. Afhankelijk van je eigen geloof en religieuze karakter geloven mensen dat ze na hun dood terechtkomen in de hemel, dat er niets méér is of in reïncarnatie… Hoe noemen we de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden in het boeddhisme, waarbij men naar niets meer verlangt, niet langer in chaos verkeert, kalmte ervaart en men de werkelijkheid in al haar volheid kan ervaren en aanvaarden?

Goed zo !
Quizvraag Middeleeuwen 4823
© Wikipedia

We zoeken een gebruiksvoorwerp dat in verschillende middeleeuwse legendes voorkomt. Het vormt een motief in deze verhalen om op queeste te vertrekken en in dit voorwerp zou het bloed van Christus opgevangen zijn bij zijn kruisiging. Daarnaast zijn er ook nog andere invullingen of interpretaties gegeven aan dit voorwerp, zoals een bewijs van het huwelijk tussen Jezus Christus en Maria Magdalena. Over welk (heilig, magisch) voorwerp gaat het hier?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4777

De Kaäba staat bekend als het centrale heiligdom van de islam in de Grote Moskee in bedevaartsoord Mekka. Moslims moeten er als onderdeel van de Hadj, de bedevaart naar Mekka, 7 keer rondlopen. Wat is de vorm van de Kaaba?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4705

7A. Een pofbroek, primaire kleuren en een hellebaard. Modieuzer dan dit wordt het niet. Zo hoort het ook voor de pontificale bewakingseenheid. Ze werden voor het eerst ingehuurd in 1505 door paus Julius II. Wat is de gangbare naam voor deze Pauswachten?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4618

Heilig steeds de dag des Heren.

Geloof het of niet maar de zondagse eucharistieviering is zowaar één van de zeven sacramenten. En zo lukt het mij toch om de sacramenten in de kwis te smokkelen. Naast de Eucharistie zijn er ook het doopsel, het vormsel, het huwelijk, de priesterwijding en de ziekenzalving. Welk sacrament ben ik nog vergeten:

Goed zo !
Quizvraag Islam 4616

Bovenal bemin één god.

De liefde voor die éne god kan extreme vormen aannemen. Aanhangers van groeperingen als Opus Dei, de getuigen van Jehova, of van stromingen als het chassidische jodendom en de salfistische islam, lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. Anders wordt het wanneer deze extreme liefde voor één god gewelddadige proporties begint aan te nemen. Al Qaida is dan wat van de voorgrond verdwenen nu horen we vooral van Al Nusra en zeker van IS of ISIS. Die laatste is ook gekend onder een andere benaming. Ook een letterwoord dat vooral in de Arabische wereld maar ook in Frankrijk en sommige Angelsaksische landen gebruikt wordt. Onder welke naam kennen we deze vrolijke jongens van ISIS nog?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4560

De quiz van 2014 stond in het teken van de hoofdzonden. De ronde met als thema onkuisheid bleek veruit de populairste of wat had u gedacht. Hier vroegen wij oa naar de naam van twee steden uit het boek Genesis die door god worden gestraft.
De inwoners stierven in een regen van zwavel en vuur omdat ze volgens de almachtige vader er een verdorven levensstijl op na hielden. Homoseksuele betrekkingen , verkrachtingen, mishandeling van de armen, echtscheidingen enzovoort waren er dagelijkse menu, er is dus nog niet veel veranderd! De twee steden lagen waarschijnlijk waar nu de Dode Zee is Ook in de koran is het verhaal beschreven en 1 stad gaf z’n naam aan een uitdrukking voor zondige verboden seksuele contacten.. Welke twee steden zoeken we ?

Goed zo !
Quizvraag Joden 4381

Wat is de naam van de ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroegere tijden de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen? De naam van deze ideologie komt van de berg waarop koning David Jeruzalem zou hebben gesticht.

Goed zo !
Quizvraag Goden 4266

Deze figuur is de belangrijkste godheid in het zoroastrisme. Hij vertegenwoordigt de goddelijke kracht van het goede. Hij staat synoniem voor licht en waarheid, en woont in de hemel met zijn zeven Anesja Spentar, de onsterfelijke heiligen. Naam graag van deze godheid.

Goed zo !

Binnen het protestantisme ontstond in de 16de eeuw een schisma. Een aantal belangrijke vertegenwoordigers wilden de kerk van binnenuit hervormen, vandaar dat de stroming als gereformeerd protestantisme gekend is. Daarin waren een aantal vooraanstaande theologen actief. De bekendste zijn waarschijnlijk de twee mannen op het scherm. De linkse is een Duitse theoloog die vooral bekend is omwille van zijn stellingen tegen de handel in aflaten. We vragen naar de naam van de rechtse, een Fransman die vanuit Genève zijn stempel op deze stroming heeft gedrukt.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4183

Hoe noemt een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de mis opdraagt? Meestal is dit gemaakt uit zijde en de kleur varieert doorheen het kerkelijke jaar. Tijdens de vasten is dat paars.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4156

Toen dit relikwie in de 14de eeuw boven water kwam, werd het meteen gelinkt aan de figuur van Jezus Christus. Die zou namelijk na zijn kruisiging in een dergelijk kleed of linnen doek gewikkeld en begraven zijn. Op dit relikwie van ongeveer 4,4 op 1,1m, waarvan u hier een foto ziet, zou vaag het beeld van een man te zien zijn met verwondingen aan de zichtbare hand. Dit zou dan overeenkomen met de gekruisigde Christus. Ondanks het feit dat koolstofdatering dit doek plaatst in de 13de of 14de eeuw, is er nog steeds discussie over de echtheid ervan. Hoe wordt dit relikwie genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4107

De religie die we zoeken aanbidt verschillende goden, zoals Vishnu en Ganesha. Ze heeft ongeveer één miljard aanhangers en is daarmee de derde grootste ter wereld. Graag de naam van deze religie, die onder andere gelooft in karma en avatars.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4096

We openen met een religieus vraagje. De paternoster is intussen in onbruik geraakt, maar dit gebedssnoer is lange tijd letterlijk een leidraad geweest voor de Rooms-Katholieken. In het traditionele gebed met de paternoster werd het Onzevader 15 keer doorlopen, gevolgd door maar liefst 150 Weesgegroetjes. Wij zoeken de naam voor dit gebed, dat tegelijk ook een andere naam is voor de paternoster.

Goed zo !