Quizvragen religie

114 resultaten

Quizvraag Religie 7033

Voor degene die geen Russisch kennen, maar wel Hebreeuws is er de volgende vraag. Wat is de naam van de plaats waar Jezus van Nazareth volgens de evangeliën werd gekruisigd. De naam betekent schedelplaats in het Hebreeuws.

Goed zo !
Quizvraag Hindoeïsme Boedhisme 6997

Het woord dat we zoeken heeft vooral zijn oorsprong in het Hindoeïsme en Boedhisme. Het is een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed.

Goed zo !
Quizvraag Religie 6880

Deze benaming slaat op een zesvleugelige engel van hoge rang. Dit type engel is ondergeschikt aan de aartsengel maar is hoger in rangorde dan de cherub. Ze worden genoemd in de Bijbelse boeken ‘Jesaja’ en de ‘Openbaring van Johannes’, en het Nag Hammadi- boek ‘Oorsprong van de Wereld’.

Goed zo !
Quizvraag Latijn 6879
© Antoine Taveneaux

We zijn op zoek naar een leenwoord uit het Latijn. Het kan zowel kan staan voor een hoofdstuk uit de bijbel als voor een kerkelijk bestuurscollege, zijnde een bijeenkomst van kanunniken.

Goed zo !
Quizvraag Religie 6878

Het eerste bijbelse gerstenat brengt ons naar de naam van een van de 12 apostelen. Eigenlijk heette deze man Simon, maar onder invloed van Jezus kreeg hij zijn bekende apostelnaam. In de Rooms-Katholieke kerk wordt hij als eerste paus aanschouwd en om die reden wordt het ambt ook vaak naar hem vernoemd. In kunst en iconografie is hij vrijwel altijd te herkennen aan de sleutels van de hemel, die dit pausambt symboliseren. Andere attributen zijn een omgekeerd kruis, vissersnet en een haan.

Goed zo !
Quizvraag Religie 6864
© Michel wal

Voor de b-vraag gaan we op zoek naar de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het kan een beeld of een schilderij zijn. Een van de meest beroemde kunstwerken is het marmeren beeldhouwwerk van Michelangelo die zich in een kapel aan de rechterkant van het schip van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bevindt.

Goed zo !
Quizvraag Religie 6817
© Centro Televisivo Vaticano

Op 14 maart van dit jaar (2019) overleed Kardinaal Danneels. Danneels was sinds 1983 kardinaal, dit is de op één na hoogste rang binnen de hiërarchie van de Rooms-Katholieke kerk. Sinds zijn dood heeft België nog één kardinaal, maar hoe heet hij?

Goed zo !
Quizvraag Religie 6778

Elio Di Rupo had het er begin dit jaar nog over bij het uit de doeken doen van de verkiezingsplannen van de PS, wat gezien de geladenheid van het woord behoorlijk wat reactie teweeg bracht. We spreken in de oorspronkelijke betekenis van het woord dat we zoeken dan ook over een periode van 800 jaar waarbij Christelijke koninkrijken de Moren van het Iberisch schiereiland verdreven. Over welke periode hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Hindoeïsme 6645

We zoeken een goddelijke persoonlijkheid uit het hindoeïsme. De eerste en belangrijkste betekenis van zijn naam is "welzijn". Om alle manieren vorm te geven waarop deze persoonlijkheid het welzijn bevordert, wordt deze met wel 5 verschillende gezichten afgebeeld, 2 aan de linkerzijde, 2 aan de rechterzijde en 1 in het midden. De tweede betekenis is "Kennis van het Hoogste Wezen voorbij iedere existentiële gebondenheid".

Goed zo !
Quizvraag Boedhisme 6644
© Lendu

Hoe noemt een religieus leraar binnen het Tibetaans boeddhisme? De titel kan ook worden toegekend als eretitel aan een monnik, non of leek vanwege grote geestelijke verwezenlijking. Ondanks hun naam, zullen ze je niet in je gezicht spuwen als je te dicht in hun buurt komt.

Goed zo !
Quizvraag Religie 6618
© Parrocchia di Santa Agnese fuori le Mura

Heilige die als 13-jarige martelares stierf. Haar naamdag is 21 januari, ze is de beschermheilige van de verloofde paren, van de kuisheid, van de jonge meisjes en maagden en van de slachtoffers van verkrachting.

Goed zo !
Quizvraag Islam 6509

Volgens sommige christelijke en islamitische tradities is zij de moeder van de maagd Maria. In de canonieke evangelies komt ze niet voor, wel in het apocriefe evangelie van Jakobus en in de Koran. In de 15 de eeuw werd zij één van de bekendste en meest geliefde heiligen. Als grootmoeder van Jezus dacht men haar bijzondere macht toe als de hemelse voorspreekster bij haar kleinzoon. Hoe heette zij?

Goed zo !
Quizvraag Islam 6457

Het is de naam van de bron in Mekka, gelegen naast de Ka'aba. De bron is volgens de overlevering genoemd naar het Arabisch woord dat 'stop' betekent. Het bezoeken van de bron is een onderdeel van de hadj, één van de vijf zuilen van de Islam. Het water ervan wordt tijdens de bedevaart veelvuldig gedronken. Volgens de islamitische traditie is dit de plaats waar Allah Hagar en haar zoon Ismaël van de dood redde en hun dorst leste. Hij wordt daarom ook Bron van Ismaël genoemd, maar wat is de meer gangbare naam van de bron?

Goed zo !
Quizvraag Religie 6401
© Túrelio

Geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu, maar beter bekend als Moeder Theresa, was een welbekende en controversiële katholieke zuster, stichteres van de missionarissen van naastenliefde en Nobelprijs winnares voor de vrede. Ze overleed in 1997 te Calcutta in India. In welk land is Moeder Theresa geboren?

Goed zo !
Quizvraag Islam 6345
© Mostafa Meraji

We zoeken een hoge titel die gegeven wordt aan sjiitische geestelijken. Het betekent letterlijk "Teken van God". Hoe luidt deze titel, de hoogste graad van geleerdheid bij de sjiieten, en die ook gedragen wordt door de leider van Iran?

Goed zo !