Quizvragen politiek

288 resultaten

Quizvraag Politiek 6120
© Saeima

Op initiatief van Boris Johnson, de Britse premier, werd het Brits parlement naar huis gestuurd. Op 10 september 2019 om 02u47 ging, na een woelige zitting met veel protest en patriottische gezangen, het slot op het Britse Lagerhuis. Pas op 14 oktober 2019 zal het parlement opnieuw samen kunnen komen. Hoe heet de excentrieke “Speaker of the House of Commons”, de voorzitter van het Britse parlement die dus nu onverwacht van een paar weken vakantie kan genieten? Eind september werd echter aangekondigd dat het parlement terug actief is geworden, gezien de beslissing van Boris Johnson onwettig werd verklaard.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6087
© Alexndraxe

We zijn op zoek naar een voormalige politieke partij. We kennen haar nu als Défi Het is een Franstalige politieke partij in België die de belangen van de Franstaligen behartigt. De partij staat vooral sterk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de zes faciliteitengemeenten in de Brusselse Rand, maar ook in Wallonië is de partij actief. De eerste voorzitter was Paul Brien, de huidige Olivier Maingain. Welke partij? De afkorting is wat we zoeken.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6070
© François Lambregts

De Belgische politiek blijft een kluwen aan onbegrijpelijke instellingen die onze democratie staande houdt. We spreken wel eens over een bicameraal federaal parlement. Een van die kamers is natuurlijk de senaat. De andere kamer staat sinds juni dit jaar onder leiding van Patrick Dewael en zetelt in het paleis der natie in Brussel. Bevoegdheden: Wetten maken, regeringsmeerderheid vormen, regeringsbeleid controleren, staatsfinanciën controleren samen met het Rekenhof en beleidsinformatie verzamelen. Hoe noemen we deze kamer?

Goed zo !
Quizvraag Italië 6069
© Ministry of the Interior

De vluchtelingencrisis blijft druk uitoefenen op Europa. Vooral Italië is het eerste land waar vele Afrikaanse vluchtelingen stranden. Denk bv aan Lampedusa. De partijleider van de rechtse partij Lega Nord heeft er genoeg van en laat geen boten meer aanmeren. Deze Euroceptische Matteo is minister van binnenlandse zaken. Wat is zijn achternaam?

Goed zo !
Quizvraag Venezuela 6050
© Victor Soares/ABr

Deze man kennen jullie hopelijk als zijnde de president van Venezuela. Hij was in totaal 14 jaar lang president, tot zijn overlijden in 2013. Hij was een zelfverklaard modern socialist met goede vrienden als Loekasjenko en Ahmadinidjad. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6039
© Wouter Appeltans

Een korte politieke vraag: Wat is de naam van deze Limburgse CD&V politicus?

Goed zo !

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS is momenteel al een tijdje bezig, met maar liefst meer dan 20 kandidaten voor de Democraten. Tussen de grote kanonnen zoals Warren, Biden en Sanders doet ook de 37-jarige burgemeester van South Bend, Indiana het niet slecht. Nochtans heeft de man geen typisch profiel voor de populariteitswedstrijd die de race naar het Witte Huis toch is: intelligent, spreekt acht talen, heeft in Afghanistan gediend en is homoseksueel. Naam van deze Amerikaan?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5949
© Saeima

Niemand op het Britse eiland kan mooier ‘Order, order’ roepen dan deze man. In september 2019 kondigde hij zijn afscheid aan als Speaker (voorzitter) van het Lagerhuis. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5899
© ArtMechanic

Voor deze vraag gaan we op zoek naar een Vlaamse politicus van de SP-A. Hij was ooit burgemeester van Hasselt, Vice Minister-President van de Vlaamse regering, Vlaams minister van mobiliteit, Vlaams minister van openbare werken... Toen op 2 april 2015 bekend werd dat hij zich zou moeten verantwoorden voor een verkrachtingszaak, vond men enkele uren later zijn levensklos lichaam in het Albertkanaal. Wat is de naam van deze gewezen Vlaamse minister?

Goed zo !

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, werd Pierre Kompany de eerste burgemeester in België , die van zwarte Afrikaanse afkomst is. Welke Brusselse gemeente schrijft hiermee verkiezingen?

Goed zo !
Quizvraag China 5845

Deze vrouw kreeg de wind van voren tijdens de protesten in Hong Kong. De betogers eisen na het terugtrekken van de omstreden uitleveringswet, ook een vrije democratie en dus een stemming. Wat is de naam van deze Chief Executive of Hong Kong?

Goed zo !

Een historisch moment in 2018 was zeker de ontmoeting van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un met Donald Trump. Enkele maand daarvoor hield héél de wereld de adem nog in, uit angst voor een nucleaire escalatie. In welk land vond de historische ontmoeting plaats?

Goed zo !

Welke overtuigd christen en sociaal conservatieve republikein werd op 20 januari 2017 vicepresident van de Verenigde Staten in het kabinet van Donald Trump?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5667
© Die Freiheitlichen in Kärnten

In 2008 stierf een Oostenrijks politicus in een auto-ongeluk. Zijn opvolger maakte na zijn dood bekend 1 van de minnaars te zijn geweest van deze man. Hierdoor werd hij prompt uit zijn partij gezet, die tegen homoseksualiteit gekant is. Wat is de achternaam van de rechts-populistisch politicus die stierf in 2008?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5653

Comebacks vind je overal, dus ook in de politiek. Mieke Vogels ging in 2014 met pensioen maar keert nu al terug. "Groen is mijn kind, en een kind laat je niet los. Ook al gaat dat even puberen", vertelt ze. Met dat puberen bedoelt ze de mislukte kartelvorming met de SP.A, waar ze tegen was. Hoe heette het kartel dat in oktober 2018 werd aangekondigd maar 3 maanden later alweer begraven werd?

Goed zo !