Quizvragen politiek

288 resultaten

We zoeken een politicoloog en professor van de universiteit van Gent. Hij is geboren in Meulebeke en is de huispoliticoloog van de VRT.

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 7060

We zoeken de 41e president van de Verenigde Staten. Hij stierf bijna een jaar geleden in Texas op 30 november 2018. Hij was de president die Koeweit bevrijdde van de Irakezen van Sadam Hussein tijdens de Golfoorlog 1990-1991

Goed zo !
Quizvraag China 7050
© Erin A. Kirk-Cuomo

Deze man lijkt misschien wat op Winnie De Poeh. Door dit te vertellen zou ik in China nu al opgepakt zijn door de geheime politie. Het is namelijk verboden om de president te vergelijken met de populaire beer. Wat is de naam van de huidige Chinese president (familie- en voornaam)?

Goed zo !
Quizvraag Amerika 7043
© Tim Travers Hawkins

De persoon die we zoeken lekte een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad naar WikiLeaks. In 2013 kreeg deze klokkenluider hiervoor 35 jaar gevangenisstraf. President Obama besloot in 2017 tot verkorting van de straf waardoor de klokkenluider reeds op 17 mei 2017 vrijkwam in plaats van in 2045. Hoe heet deze Amerikaanse klokkenluider?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7038
© Chris McAndrew

Door de Brexit werd er zodanig veel over gepraat, dat je deze naam misschien al uit uw geheugen hebt verbannen. We zoeken niet Boris Johnson, de leider van de conservatieve partij in Groot-Britannie. Maar wel de leider van de grootste oppositiepartij, namelijk Labour.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7002
© Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres

Van welke gemeente is Theo Francken burgemeester? Hij zelf woont in de deelgemeente Linden.

Goed zo !

Op 6 oktober 2018 bevestigde de Senaat de man op de foto als rechter in het Hooggerechtshof, met 50 stemmen voor en 48 stemmen tegen. De weken voor de verkiezing was er heel wat tumult. Psychologe Christine Blasey Ford had hem namelijk beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens hun middelbare-schooltijd. In een interview voor de zender Fox News ontkende hij de beschuldigingen met klem. Graag zijn naam.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Russische marxistische revolutionair, theoreticus, Sovjet-politicus, stichter en eerste leider van het Rode Leger. Zijn echte naam was Lev Bronstein. Hij leefde van 1879 tot 1940 en maakte snel carrière binnen de Russische politiek maar zag zichzelf naar Mexico verbannen na een politieke nederlaag tegen Jozef Stalin. Twintig jaar later werd hij in hetzelfde Mexico dan ook met een ijsbijl gruwelijk om het leven gebracht. Hoe heette deze man?

Goed zo !
Quizvraag Amerika 6969

We zoeken de naam van een Amerikaanse belangenorganisatie die zich van oorsprong inzette voor scherpschutterskunst voor militairen en meer recentelijk voor het recht van burgers om vuurwapens te mogen bezitten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby is de groep een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De afkorting is voldoende.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6960
© Hecker / MSC

U ziet een foto van een diplomaat afkomstig uit Ghana. Hij was van 1997 tot en met 2006 de 7de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij gold als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer. In 2012 werd hij speciale gezant voor de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor de opstand in Syrië tegen president Bashar al-Assad. Op zaterdag 18 augustus 2018 stierf hij op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Zwitserse Bern. Graag zijn naam.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Belgisch politicus voor de CVP en minister van staat. Hij was eerste minister van twee regeringen in België en behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen in de Belgische geschiedenis bij de Europese verkiezingen van 1979. Daardoor kreeg hij de bijnaam "de man van 1 miljoen stemmen" (983.000 meer precies). “Met deze man wordt het anders” was de slogan van de CVP. Als eerste minister werd hij opgevolgd door Paul Vanden Boeynants. Graag de naam van deze in 2014 overleden politicus.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6948
© Ministerio de la Presidencia

Mariano Rajoy Brey was tot 1 juni 2018 premier van Spanje. Hij werd toen weggestemd door het congres na een motie van wantrouwen. Op 5 juni gaf hij ook het partijvoorzitterschap terug. Tijdens de laatste maanden van zijn premierschap kwam hij vaak in het nieuws door op ramkoers te liggen met Carles Puigdemont en de separatisten in Catalonië. Van u vernemen we graag tot welke partij Rajoy behoord.

Goed zo !

De president van Frankrijk wordt sinds 2002 voor vijf jaar gekozen (voorheen 7 jaar). De Franse president heeft veel macht vergeleken met andere westerse democratieën omdat de uitvoerende macht sterk staat tegenover de wetgevende macht. De Franse volksvertegenwoordiging bestaat uit de Nationale Vergadering of Assemblée Nationale en de Senaat. Van u vernemen we graag welke regeringsvorm Frankrijk kent.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6918

We zoeken naar de Engelse (!) term voor de procedure om een bestuurder gedwongen uit zijn functie te ontheffen. Bij een president van de VS wordt het proces in de Senaat gehouden en moet de opperrechter van het Amerikaans Hooggerechtshof de procedure inleiden. Twee presidenten van de VS werden onderworpen aan zo’n procedure: Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1999). In beide gevallen naar aanleiding van meineed.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6894
© Chris McAndrew

Na het pensioen van John Bercow, is deze Brit sinds november 2019 de Speaker van het Britse Lagerhuis. Wat is zijn naam?

Goed zo !