Quizvragen politiek

288 resultaten

Quizvraag Presidenten 7784

Korte vraag: Wat was de naam van deze Amerikaanse politicus . Hij was de 37ste president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974. Hij trad op 9 augustus 1974 af toen zijn positie door het Watergateschandaal onhoudbaar was geworden. Hij was daarmee de eerste president van de Verenigde Staten die vrijwillig aftrad.

Goed zo !
Quizvraag Finland 7769

We zoeken de naam van een Finlands beroemde stafchef. Van 1918 tot 1919 was hij regent van Finland en later, van 1944 tot 1946, president van Finland. Tijdens de Finse burgeroorlog was hij legeraanvoerder van het Witte leger dat tegen het Rode leger van de bolsjewisten vocht.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7683
© Kroon, Ron / Anefo

Wat was de naam van deze Belgisch politica voor de CVP. Ze was de eerste vrouwelijke minister van België en tevens de eerste vrouwelijke minister van Staat. Ze werd in 1913 in Oudenaarde geboren.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7664
© David Fainshtein

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken in februari 2020 de Belgische overheid op om Aalst Carnaval te veroordelen en te verbieden. Aanleiding zijn de joodse karikaturen, die vorig jaar te zien waren en ook dit jaar zullen terugkwamen. Wat is de naam van deze Israëlische minister?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7658
© Bundesarchiv

Voor deze vraag zoeken we de politicus rechts op de foto. Hij was staatshoofd van de Duitse Democratische Republiek, ook wel Oost-Duitsland genoemd, van 1976 tot kort voor de val van de muur.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7622
© Bundesministerium für Europa

In september waren er verkiezingen in Oostenrijk, deze werden gewonnen door de conservatieve ÖVP. Wij zoeken de man die deze partij leidt. Tussen december 2017 en mei 2019 was hij al eens bondskanselier van Oostenrijk.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7620
© Peter van der Sluijs

We zoeken de partijleider van de Nederlandse politieke partij: Partij voor de Vrijheid of PVV. Hij staat bekend als een felle criticus van de islam. Verder is hij bekend vanwege zijn uitgesproken standpunten met betrekking tot de Europese Unie, de euro, immigratie en de vrijheid van meningsuiting.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7594
© Acia

Deze Belgische oud-politicus werd in 2013 in Oostende aangehouden op verdenking van moord op zijn vrouw Véronique Pirotton, met wie hij een jaar eerder was getrouwd. De voormalige ecolo politicus verklaarde dat zijn vrouw depressief was en zelfmoord had gepleegd maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste dat hij zich voor het assisenhof in Bergen moet verantwoorden voor doodslag op zijn echtgenote. In 2016 werd hij echter vrijgesproken van doodslag, omdat er te veel twijfel bleef over de schuldvraag. Wat is de naam van deze politicus die van 1999 tot 2014 in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap zetelde?

Goed zo !

De man die we zoeken was een Egyptische politicus en diplomaat. Van 1992 tot 1997 was hij ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij was de eerste Afrikaan en de eerste persoon uit het Midden-Oosten die deze post bekleedde. Zijn ambtstermijn werd niet verlengd omdat dat geblokkeerd werd door de Amerikanen. Onder dreiging van een veto verplichtte de VS het Afrikaanse blok om met een nieuwe kandidaat te komen: de Ghanees Kofi Annan.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7573

Mount Rushmore is een Amerikaans monument, gelegen in South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn er 3 van , maar wie is de vierde? De man die we zoeken was de eerste president van de Verenigde Staten.

Goed zo !

Deze Britse politicus van de conservatieve partij en minister-president van het Verenigd Koninkrijk was de laatste weken niet uit de media weg te slaan. Hij wou koste wat het kost de Brexit er doorkrijgen, maar hij kreeg niet iedereen uit Lagerhuis mee waardoor hij genoodzaakt was nogmaals uitstel te vragen; ditmaal tot 31 januari 2020. Wat is de naam van deze politicus?

Goed zo !

Dat Europa er niets linkser op wordt moeten we u niet vertellen. Daar zorgt ook deze Française voor. Deze 51 jarige dame trad in de voetsporen van haar vader en is sinds 2011 voorzitter van het rechtse Rassemblement National. Wat is haar naam?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7517

Van een schattige snoet naar een iets minder schattige. We zien op de foto een voormalig Waals politicus van de parti socialiste. In juni 1968 werd Hij in de Regering-G. Eyskens V minister van Begroting, een functie die hij tot in februari 1971 behield. Vanaf januari 1969 was hij na het overlijden van Joseph-Jean Merlot ook vicepremier. in 1988 werd hij minister van Lokale Overheden en Gesubsidieerde Werken. Dit bleef hij tot in mei 1990. Op 18 juli 1991 werd hij op 63-jarige leeftijd in Luik doodgeschoten. In het onderzoek naar de moord, kwamen een aantal corruptieschandalen zoals de affaires Agusta en OMOB aan het licht die in de late jaren 90 zouden leiden tot de veroordeling van vooraanstaande socialistische politici als Guy Spitaels en Willy Claes. Welke politicus?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7490
© Felix.wikipedia

Deze CD&V’er is er in geslaagd om het tot voorzitter te schoppen van zijn partij. Niet enkel werd hij in oktober voorzitter, in december werd hij samen met MR voorzitter Bouchez aangesteld als informateur om de moeizame regeringsvorming op te lossen. Wat is de naam van deze man?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7472

Het is zo ver: we zijn van Donald Trump af. Of toch niet, want de kans dat hij effectief wordt afgezet is, alhoewel de procedure daarvoor is onlangs opgestart, bijzonder klein. Wij willen graag weten hoe deze afzettingsprocedure in Amerika wordt genoemd?

Goed zo !