Quizvragen politiek

288 resultaten

Quizvraag Zuid-Afrika 8308
© Gary van der Merwe

Op 29/02/2012 werd de Zuid-Afrikaanse politicus Julius Malema uit de politieke partij gezet omdat hij zou aanzetten tot verdeling binnen de partij. Hij was tot dan voorzitter van de jongerenorganisatie van deze partij. In 2013 richtte hij zijn eigen politieke partij op, nl. de Economic Freedom Fighters. Bij de verkiezingen in mei 2019 werden zij de 3e grootste partij. Zijn voormalige partij ging erop achteruit, maar bleef wel de grootste partij in Zuid-Afrika met bijna 60% van de stemmen. Wat is de naam van deze grootste politieke partij in Zuid-Afrika? De afkorting volstaat.

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 8188

Joe Biden is sinds 20 januari 2021 de president van de Verenigde Staten. De hoeveelste president is hij?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 8131
© CDU

In 2000 werd Angela Merkel de eerste vrouwelijke partijvoorzitter van de CDU. Na 18 jaar voorzitterschap heeft ze eind 2018 de fakkel overgedragen aan andermaal een vrouwelijke voorzitter. De 56 jarige Duitse was hiervoor minister-president van Saarland tussen 2011 en 2018 en korte tijd ook secretaris-generaal van de CDU. In Duitsland wordt ze ook wel AKK genoemd. Wie werd opvolgster van Merkel?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 8096
© UK Parliament

De belangrijkste kamer in het Britse Parlement is het Lagerhuis. Wat is de Engelse term hiervoor?

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 8074

Deze Amerikaanse Republikein was de 26e president van de V.S. tussen 1901 en 1909. In 1906 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede voor zijn bemiddeling die leidde tot het einde van de Russisch-Japanse oorlog. Tijdens een jachtpartij weigerde hij een berenjong te doden, een actie die hem een pluchen bijnaam opleverde waaraan hijzelf een hekel had. Wat is de volledige naam van de man die we zoeken?

Goed zo !

Tot 2009 was er geen permanente voorzitter van de Europese Raad. Tegenwoordig is dit wel zo en kan er een president voor een termijn van twee en een half jaar gekozen worden. Tot heden is ons land goed in de prijzen gevallen met als tweede voorzitter Charles Michel. Wie was de eerste voorzitter door ons land geleverd, graag naam en voornaam.

Goed zo !

In Finland wordt de nieuwe coalitieregering geleid door ’s werelds jongste leider. Een 34 jarige politica die eerder minister van transport was, is er de nieuwe premier. Wij zoeken de naam van deze jongste premier van Finland ooit.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7998
© UNDP/hdptcar

Deze Belgische politicus behoort tot de Waalse liberale partij MR. Hij was regent in Germaanse talen en was leraar Engels, Duits en Nederlands. In 1999 werd hij verkozen voor de senaat en tevens aangeduid als informateur. Hij werd in 1999 onder Verhofstadt 1 vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Wie is deze politicus die van 2009 tot 2019 Europarlementslid was?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7988

Zij is een Amerikaanse politica van de Democratische Partij en voor de tweede keer voorzitter van het Huis Van Afgevaardigden. Zij werd voor het eerst verkozen in 1987 en behoort tot de centrum- linkse vleugel van de Democraten. President Trump weet alvast wat hij aan haar heeft. Geef de naam van deze politica.

Goed zo !

Hij werd geboren in Montpellier in 1940 en was van 1992 tot 1999 premier van België. Onder zijn regering werd ons land een volwaardige federale staat. Graag de naam van deze bekende politicus die van 2000 tot 2007 burgemeester was van Vilvoorde.

Goed zo !

Hij is geboren in Zwijndrecht in 1922, was Belgisch politicus voor CVP en minister van staat. Hij leidde twee regeringen en behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen ooit in de Belgische geschiedenis in 1979 voor de Europese verkiezingen. Zijn populariteit stoelde op ernst, politieke rechtlijnigheid en overtuigingskracht. Geef de naam van deze populaire politicus die bij de onderhandelingen voor een staatshervorming op 11 oktober 1978 het ontslag van de regering aankondigde met de woorden: “Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga naar de koning en bied het ontslag van de regering aan.”

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7939

Zij is de dochter van een Limburgse mijnwerker die Kamerlid werd en burgemeester en een Franse moeder van Algerijnse afkomst . Ze werd geboren in Ougrée en is Franstalig politica voor de Parti Socialiste. Zij was vijftien jaar lang vicepremier en sinds 2014 fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en zodoende oppositieleider tegen de regering Michel 1. Wie is deze dame?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7881

In februari 2021 moesten de Knokkenaren afscheid nemen van hun burgemeester. Hij was van 1979 tot aan zijn dood burgemeester van de kustgemeente Knokke-Heist. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Rusland 7877
© IlyaIsaev

Deze Russische opotieleider werd in februari 2021 veroordeeld tot 3,5 jaar cel. In juli 2019 werd deze man, terwijl hij in de gevangenis zat na een veroordeling voor het aanzetten tot protest, vergiftigd. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Presidenten 7832
© Serge Serebro

Op 14 augustus 2020 beweerde Svetlana Tichanovskaja dat ze de presidentsverkiezingen had gewonnen met 60-70% van de stemmen in Wit-Rusland. In de dagen ervoor en erna waren er hevige protesten tegen de herverkozen president van Wit-Rusland. Hij wordt wel de "laatste dictator" van Europa genoemd, omdat hij bij de voorgaande vijf verkiezingen geen serieuze uitdager had gehad. wat is zijn naam?

Goed zo !