Quizvragen politiek

288 resultaten

Quizvraag Egypte Presidenten 4670

Deze generaal is sinds 8 juni 2014 de president van Egypte. Zijn voornaam is voluit Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil. Maar wat is zijn familienaam?

Goed zo !

C. De laatste tenslotte dateert als term uit 1787. De omschrijving is kort maar krachtig: hoe noemen we de politieke stroming die ijverde voor de afschaffing van de slavernij? Het was één van de factoren die tot de Amerikaanse Burgeroorlog in de 18e eeuw leidde maar ook in landen als Engeland, Mexico, Rusland en Brazilië kenden de aanhangers succes met hun strijd.

Goed zo !

A. De eerste term die we zoeken komt uit het grieks en betekent letterlijk “geen heerser”. De beweging wordt gekenmerkt door een streven naar een samenleving waarin mensen zonder een hogere authoriteit leven, waarin er dus geen centraal gezag is. Als politieke stroming ontstond het rond 1860, als een afsplitsing van socialisme.

Goed zo !
Quizvraag Hongarije 4585

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een “systemische bedreiging” voor de Europese waarden, vindt het parlement. De meerderheid was het eens met Judith Sargentini. Die concludeerde dat de Hongaarse regering al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld aan banden gelegd, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Wat is de naam van de premier van Hongarije?

Goed zo !

Wat is de naam van deze Nederlands politicus van GroenLinks? Sinds 2010 is hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 12 mei 2015 fractievoorzitter.

Goed zo !

Deze NVA'er werd in januari 2019 aangehouden door de onderzoeksrechter. . Hij wordt ervan verdacht zich te hebben laten betalen in het kader van de toekenning van humanitaire visa aan christenen uit Irak en Syrië. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Frankrijk Presidenten 4405

Wat is de naam van de officiële residentie van de president van Frankrijk? Het gebouw ligt aan de rue du Faubourg Saint-Honoré, in het 8ste arrondisement van Parijs.

Goed zo !
Quizvraag VN 4280

In december 2018 werd het "Marrakechpact" genoemd. N-VA besloot ervoor uit de regering te stappen, waardoor de regering viel. Maar wat is de officiële naam van het pact?

Goed zo !
extreem rechtse politicus Brazilië
© Wikipedia

Op 28 oktober 2018 won deze extreem rechtse politicus de presidentverkiezingen in Brazilië. Hij is sinds 1 januari 2019 de 38e president van Brazilië. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Tot op de dag twee jaar geleden, op 13 oktober 2016, overleed de toenmalige koning van Thailand op 88-jarige leeftijd. In gans het land ging een rouwperiode van maar liefst één jaar van start. Deze koning, die ook de koninklijke naam Rama IX droeg, was tot voor zijn overlijden het langst regerende staatshoofd met ruim 70 jaar heerschappij. Sinds zijn dood draagt Queen Elizabeth II deze titel. Onder welke naam stond deze Thaise koning internationaal bekend?

Goed zo !

Voor deze vraag gaan we op zoek naar een Belgische politicus die zich inzette voor de toenmalige CVP. Hij begon z’n politieke carrière in 1958, maar maakte pas echt furore in de jaren ’70 toen hij minister van Landbouw werd en tijdens twee regeringen eerste minister was. Toen hij in 1979 deelnam aan de Europese verkiezingen haalde hij maar liefst 983.000 voorkeursstemmen, een record dat niemand sindsdien nog benaderd heeft. “Met deze man wordt het anders” was de slogan van de CVP. Als eerste minister werd hij opgevolgd door Paul Vanden Boeynants. Graag de naam van deze in 2014 overleden politicus.

Goed zo !

Deze Belgische politicus is in 2018 opgekomen op de lijst van sp.a. als lijsstrekker. Met een persoonlijke score van 10.059 voorkeurstemmen is hij de eerste allochtone burgemeester in Vlaamse centrumstad. Wie is de nieuwe burgemeester van Leuven?

Goed zo !
Quizvraag Amerika Wapens 4076

We zoeken de naam van een Amerikaanse belangenorganisatie die zich van oorsprong inzette voor scherpschutterskunst voor militairen en meer recentelijk voor het recht van burgers om vuurwapens te mogen bezitten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby is de groep een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De afkorting is voldoende.

Goed zo !
Quizvraag Amerika 4073

Deze Amerikaan werd ondanks aantijgingen van seksueel wangedrag onder luid boegeroep benoemd tot opperrechter. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Hij is al actief in de politiek sinds 1995, toen nog bij de voormalige Volksunie. Bij Volksunie en de opvolger N-VA heeft hij al in de partijraad en het partijbestuur gezeten. Van 2009 tot eind 2012 was hij ook kabinetschef bij Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2012 stond hij derde op de N-VA-lijst in Antwerpen. In het gevormde stadsbestuur werd hij schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand. In 2014 bekleedde hij 37 mandaten, waarvan 16 bezoldigd. Wie beschreven we hier?

Goed zo !