Quizvragen politiek

288 resultaten

Welke politicus plaatste hier zijn of haar campagnebord op een nogal ongelukkige plaats?

Goed zo !
Quizvraag Presidenten Amerika 5173

JFK, ook bekend als de Amerikaanse president die plannen bekendmaakte om een man op de maan te zetten en zo de ruimtewedloop met de Sovjet-Unie te winnen. Hij kreeg echter de kans niet om zijn voorstel verder uit te werken doordat hij op 22 november 1963 werd vermoord. Maar waar staat de initiaal F voor in John F. Kennedy?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5128

Op 25 mei van 2018 trad de nieuwe privacywet GDPR in werking. Maar waarvoor staat het acroniem GDPR?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5125

Op de afbeelding die jullie nu te zien krijgen staat Ben Weyts met zijn meest recente lumineuze idee. De gender loze vogel naast hem werd dan ook in het leven geroepen als mascotte voor de Oosterweelverbinding. Het vogelfiguurtje moet zorgen voor ‘duidelijke communicatie’, maar moet aan de berichten over file-ellende ook ‘wat zuurstof geven’. Wat is de naam van deze vreemde snuiter?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5120
© Paul Van Welden

Toen begin december van vorig jaar (2018) de NVA uit de federale regering stapte, kwamen een aantal voormalige ministers in de mogelijkheid van eindelijk hun zuurverdiende overuren op te nemen. Dit hield vice-premier Jan Jambon niet lang vol en besloot dan ook om begin januari van dit jaar actief het burgermeesterschap op te nemen. Weten jullie ook van welke gemeente hij dit deed?

Goed zo !

Welke Vlaamse partij werd in 2003 omgevormd tot Groen? Eerst met, sinds 2012 zonder uitroepteken.

Goed zo !

6 de staatshervorming, in 2011 tot stand gekomen onder leiding van Elio Di Rupo?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 4975
© Paul Van Welden

Op 5 februari laatstleden was het liedje van Joke Schauvliege uitgezongen. Zij was op dat moment Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Wij hadden graag van u geweten welke CD&V-er haar in deze functie opvolgt.

Goed zo !

Politici en media... Nu met een wekelijkse krant over de Europese politieke handel en wandel. De krant is van oorsprong Amerikaans, maar kreeg begin 2015 een Europese versie, met de overname van de krant European Voice. Het hoofdkantoor in Europa ligt in de Brusselse Wetstraat. Maar wat is de naam van wat intussen wellicht het nummer 1 medium is geworden over de intussen toch al iets doorzichtigere Europese politiek?

Goed zo !

Trump... Ongefundeerde beweringen, onjuiste claims, complottheorieën: ze zijn tegenwoordig schering en inslag in de omgeving van deze man. Maar er is tegenwoordig nog een laagje bovenop gekomen. Zowat een jaar (2017) geleden werd voor het eerst een bericht gepost op het internetforum 4Chan, in een thread met als titel Calm before the storm, schijnbaar van iemand met toegang tot geheime informatie bij de overheid. Sindsdien regende het complottheorieën en kreeg de poster een grote schare volgers, waaronder comédienne Roseanne Barr. We gaan niet in op de reeds veelvuldig weerlegde theorieën op dit account, maar dat er een soort coup wordt voorbereid door Barack Obama, Hillary Clinton en George Soros is sindsdien wel gemeengoed geworden bij heel wat Trump-aanhangers. Clinton werd daarbij in het zgn. Pizzagate zelfs gelinkt aan een netwerk van kinderhandel. Wat is nu de naam voor deze wijdvertakte complottheorie, waarbij de eerste letter verwijst naar het veronderstelde machtigingsniveau van de zogenaamde klokkenluider en het tweede deel van 4 letters naar de onbekende identiteit van deze persoon.

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 4877

Gelukkig heeft Hawking het gebrek aan intellect van de huidige president van de VS niet te lang moeten meemaken. Het is bijna moeilijk voor te stellen nu, maar vergeleken met Trump vielen vader en zoon Bush wellicht nog mee. In het voorjaar verloor de ene zijn vrouw, de andere zijn moeder (alvorens de vader onlangs ook zelf de geest gaf). Barbara Bush is daarmee niet de eerste ‘first lady’ én ‘first mother’ in de geschiedenis. Wie was haar voorgangster zo ergens rond de eeuwwisseling van 18 naar 19? U mag antwoorden met de naam van haar man en zoon, zoals ze ook zelf het best gekend is. In tegenstelling tot moeder Bush maakte ze wel niet meer mee dat haar zoon president werd.

Goed zo !

Het is alweer even geleden, dat gloriemoment van Emmanuel Macron. Maar hervormingen zonder veel resultaat, het ontslag van ecologieminister Hulot en ongelukkige uitspraken over werklozen hebben intussen vooral voor veel ongenoegen gezorgd. En daar kwam zo rond 11 november nog iets extra’s bij. Het begon nog goed, met wat presidentieel getuur richting einder, met rechte rug en hand op de borst. Wat sneren richting nationalisme en een eerbetoon aan Simone Veil. Maar vervolgens moest ‘ook’ een groot soldaat herdacht worden. Dat die man, weliswaar een held tijdens Wereldoorlog I, als leider van het Franse regime van 1940 tot 1942 ook verantwoordelijk was voor een resem antisemitische wetten en collaboratie met de Duitsers, bleek van ondergeschikt belang. Aan welke triomfator van Verdun en hoofd van het Vichy-regime verbrandde Macron deze keer zijn vingers?

Goed zo !

Een korte politieke vraag: Wie is er sinds 1 februari 2012 de gouverneur van West-Vlaanderen?

Goed zo !
Quizvraag Presidenten Amerika 4704

6C. Stel je voor: Je voelt je goed in je job als vice-president, wanneer op 22 november 1963 gemeld wordt dat John F. Kennedy neergeschoten is, en jij nu de honneurs zal waarnemen. Wie nam taak van Kennedy over en werd zo de 36e president van de Verenigde Staten?

Goed zo !

2A. Politici, het is me wat. Met dat constante geruzie in het parlement, zou je voor minder een mopje maken. Maar wie werd hier wel erg vrolijk tijdens het vragenuurtje in de kamer? Het fragment dateert uit 2010. Achternaam volstaat.

Goed zo !