Quizvragen politiek

288 resultaten

Jongste premier in Frankrijk 2024
© Conseil de l'Union Européenne

Deze 34-jarige volgt Elisabeth Borne op en wordt zo de jongste naoorlogse premier, en de eerste openlijk homoseksuele premier. Graag de naam van deze jonge politieker.

Goed zo !
BBB partij

De BBB is een Nederlandse politieke partij met een sociaal-conservatieve signatuur opgericht in 2019. De partij deed in maart 2023 mee aan de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen behaalde de partij in alle provincies de meeste stemmen. Voor wat staan de drie B's?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 9184

We zijn op zoek naar een Amerikaanse hoogleraar, diplomate, nationale veiligheidsdeskundige en auteur. Zij was de nationaal veiligheidsadviseur van George Bush gedurende zijn eerste termijn als president van de VS en minister van buitenlandse zaken van de VS in zijn tweede ambstermijn. Zij was de tweede persoon met Afro-Amerikaanse roots die deze positie bekleedde.

Goed zo !
stadsproject Sihame El Kaouakibi

Wie herinnert er zich nog Sihame El Kaouakibi? Een Belgisch politica van Open VLD kwam in het Vlaams Parlement in opspraak na een oplichtingsschandaal. Sihame El Kaouakibi kwam weer opdagen tijdens de Septemberverklaring van 2023. Velen zullen haar naam nog wel kennen, maar kent u ook de naam van het stads- en dansproject dat ze had opgericht? We zoeken de volledige naam van het project, maar de eerste letter van het laatste woord dient u te noteren voor het eindwoord.

Goed zo !
afgezette voorzitter van Huis van Afgevaardigden

Een unicum in Amerikaanse geschiedenis: Deze republikein werd weggestemd als voorzitter van Huis van Afgevaardigden. Gaetz diende de motie in nadat de republikein een deal sloot met de Democraten over een noodbegroting om de shutdown van de overheid tegen te gaan. Graag de naam van de afgezette voorzitter.

Goed zo !
16de president van Amerika

We zijn op zoek naar de 16de president van de Verenigde Staten van Amerika die president was van 1861 tot zijn dood in 1865 en de Verenigde Staten leidde tijdens de burgeroorlog en de slavernij afschafte. Meer woorden zijn niet nodig voor deze zeer beroemde president. We zoeken zijn familienaam.

Goed zo !
premier UK kort
© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Deze vraag is bijna minder kort dan haar periode van premierschap. We zoeken de premier van het Verenigd Koninkrijk die aantrad op 6 september 2022 na Boris Johnson en alweer ontslag nam op 20 oktober 2022. De kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit. We zoeken haar voornaam en familienaam. De voornaam die we zoeken is in feite niet de echte naam van op haar paspoort, maar wel de algemeen bekende verkorte voornaam. We moeten immers weer de eerste letter juist hebben voor op het einde van deze ronde.

Goed zo !

We zoeken een Belgische eerste minister, waarvan zijn eerste premierschap in maart 2008 werd begonnen, zijn ontslag aan de Koning werd aangeboden reeds in juli 2008, echter niet werd aanvaard en de regering verder moest als regering van lopende zaken, vervolgens in opspraak kwam in december 2008, toen het ontslag van zijn regering wel werd aanvaard door de Koning, dit wegens mogelijke beïnvloeding van het gerecht bij opdelingstransactie van Fortis. Zijn 2de regering werd opgestart in november 2009 en hij opnieuw ontslag van zijn regering aanbood in april 2010 wegens geen akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde. Al bij al is hij niet echt succesvol geweest als premier, maar we zijn ervan overtuigd dat hij wel beroemd is in België. We zoeken enkel zijn familienaam.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 9115

Geef de naam van de minister die ons aanmoedigd om aan koertjes knallen of tegelwippen te doen. Op die manier verwezenlijken we meer groen op kleine plaatsen.

Goed zo !
Softijs

Na WOII kreeg een voedingsproducent het idee om roomijs te vullen met lucht. Op die manier was het goedkoper om ijs te produceren. Een jonge, Britse en vrouwelijke scheidkundige werd op dat project gezet. Het resultaat was softijs dat uit een machine werd getapt en geserveerd in een hoorntje. Wie was die vrouw die softijs ontwikkelde en later een bekende naam werd in de politiek?

Goed zo !

“Dit land is failliet. We zijn het nieuwe Griekenland”. Deze quote deed Bart De Wever in het Nieuwsblad in het najaar van vorig jaar. Geef het jaartal van de Griekse economische staatscrisis waarnaar hij verwijst.

Goed zo !

De Europese Commissie heeft op 14 juli 2021 een pakket gepresenteerd met als voorstel:

  • 55% CO2-reductiedoelstelling voor 2030.
  • Europa als eerste klimaatneutraal continent ter wereld in 2050.
We zoeken de naam van dit pakket dat deel uitmaakt van de European Green Deal.

Goed zo !

Het is de naam voor de vierde staatshervorming die in 1993 gesloten werd en dat België formeel omvormde tot een federale staat. Deze staatshervorming ging ook gepaard met een herschikking en hernummering van de artikelen van de Grondwet die voortaan de 'Gecoördineerde Grondwet' van 17 februari 1994.De Kamer werd beperkt tot 150 mensen,de senaat grondig hervormd, povincie Brabant werd gesplitst en de gewesten kregen meer autonomie. Geef de naam en je ziet op de dia een uittreksel.

Goed zo !
zwijgplicht bij Koning der Belgen

Het is de zwijgplicht die van kracht is nadat men door de Koning der Belgen in audiëntie is ontvangen. Dit geldt niet alleen voor politici en ministers van Staat, maar voor iedere burger die ontvangen wordt in audiëntie door de vorst of vorstin. Het is een grondwettelijke gewoonte. In de media zegt men dan dat "de Kroon ontbloot is". Wat is de tweeledige franstalige naam van deze zwijgplicht?

Goed zo !
vermoorde Amerikaanse president
tijdens zijn regeerperiode

James Garfield (1881), William McKinley (1901) en John F. Kennedy (1963) zijn 3 van de 4 Amerikaanse presidenten die tijdens hun regeerperiode werden vermoord. Wie is de vierde president die in dit rijtje thuishoort en die dus ook werd neergeschoten?

Goed zo !