Quizvragen natuurkunde

170 resultaten

Quizvraag Natuurkunde 7218

De Jugo is een zuidelijke wind die warme hete lucht uit de Sahara richting zuid-europa voert. Hij zorgt voor storm in de middellandse Zee en voor koud en nat weer in Europa. De jugo kan enkele dagen aanhouden en wat miserie veroorzaken, niet enkel op het Afrikaanse vasteland. We kennen de Jugo echter onder een bekendere naam, één die bij volkswagenbestuurders misschien ook een belletje doet rinkelen. Hoe heet deze hete wind?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7214

Een dubbele insteek voor deze vraag. We zoeken enerzijds een vrij zeldzaam lichtverschijnsel. Dit verschijnsel treedt op wanneer grote ladingsverschillen worden opgebouwd voordat de ontlading komt. Dan kan het gebeuren dat voorwerpen bij de grond zo sterk geladen worden, dat er (positief) geladen vonken uit weglekken. Dit kan bij uitstekende voorwerpen gebeuren zoals antennes en scheepsmasten. Dit verschijnsel heeft een groen- of blauw-wit-achtige kleur. Jullie kunnen dit verschijnsel ook kennen van een film uit 1985 van Joel Schumacher. De film gaat over een groep vrienden die zojuist zijn afgestudeerd aan de Universiteit van Georgetown en moeten beslissen wat ze willen doen met de rest van hun leven. Veel hoofdrollen gaan naar acteurs uit de Brat Pack oa Rob Lowe en Emelio Estevez.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7189
© Marcin Floryan

We zijn op zoek naar de meer gangbare naam voor ammoniumchloride. Hoewel de grondstoffen, ammoniak (NH3 ) en waterstofchloride (HCl), zeer corrosief en toxisch zijn, vormen ze samen ammoniumchloride, een zout dat de basis vormt voor snoepgoed als drop meer bepaald een bepaalde soort drop. Onder welke naam kennen we dit wit kristallijn poeder?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7131

Een wervelstorm is een wind met zeer grote snelheden, tot enkele honderden kilometers per uur, en een slurf met een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometer. Deze kenmerkende slurf is zichtbaar doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal/stof van het aardoppervlak wordt opgetild. Onder welke naam kennen we dit type storm?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7112

Indien je berooid uit Jerevan thuiskomt en de ijskast leeg vind, dan kan je altijd je zakken gaan vullen door op het eerste beste veld patatten te gaan rooien. En dat kan zelfs ongestraft want sedert 2005 is deze praktijk uit het strafwetboek.. Je riskeert wel nog een gas boete! We hebben het hier over diefstal van groenten, fruit en gewassen. Het veronderstelt het plukken, afrukken, afsnijden of uitgraven van de vruchten. Hoe wordt dit genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 7104

Onze klimaatspijbelaars weten allemaal dat de uitstoot van koolstofdioxide of CO2 de oorzaak is van het broeikaseffect en dus de opwarming van onze planeet. Maar koolstofdioxide is niet het enige broeikasgas. Methaan bijvoorbeeld. Methaan komt onder andere voor in runderwinden en is bovendien 25 keer krachtiger als broeikasgas dan koolstofdioxide. Koolstofdioxide kennen we als CO2 maar wat is de formule voor methaan?

A. C-HO-C-O B. C-H4 C. C2-H5-O-H D. N-Ox

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7097

Het seizoen waarin orkanen voor kunnen komen in de Atlantische Oceaan duurt officieel van 1 juni t/m 30 november. De meeste activiteit vindt normaal gesproken plaats in de maanden augustus, september en oktober. We hadden dit jaar reeds Andrea, Barry en Chantal. Wat is de naam van de 4de orkaan/tropische storm die eind augustus 2019, begin september lelijk huis hield in oa de Bahama’s, Florida, Noord- en Zuid Carolina?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7021
© Jim Champion

We zoeken een bomengeslacht. In de Benelux komt de grauwe en de zwarte variant voor. De vochtminnende loofbomen hebben een blad dat lijkt op dat van een hazelaar. Het meest in het oog springende kenmerk zijn echter de katjes. Weet u welk bomengeslacht we zoeken?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7000
© Kora27

We zoeken een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. De foto toont de zogenamende vuur-varietijd. Welke edelsteen zoeken we? Indien je wel eens naar Cap Gris-nez of Cap Blanc-nez geweest bent, kan de naam van die kuststrook u ook verder helpen.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6956

Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Poollicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Men spreekt dan ook wel van noorderlicht en zuiderlicht. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar. Van u vernemen we graag de Latijnse benaming van het noorderlicht.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6926

Van u vernemen we graag de naam voor een groot lagedrukgebied (cyclonale circulatie) rond of in de buurt van één van de polen van de Aarde dat langere tijd op dezelfde plek blijft. Het is een verschijnsel hoog in de atmosfeer (hoogtelaag) en heeft invloed op het weer aan het aardoppervlak. Dit soort lagedrukgebied lag aan de oorzaak van de vrij extreme koude periode begin vorig jaar (2018).

Goed zo !
Quizvraag Japan 6862
© Sage Ross

Als afsluiter gaan we op zoek naar de Japanse term die gegeven wordt aan deze kleine, door natuurlijke elementen gevormde stenen, die in de Japanse traditie gewaardeerd worden om hun schoonheid. Sommige van deze stenen verbeelden een berg, klif of berg massief terwijl andere stenen, met soms enige fantasie, een figuur laten zien. Goed verbeeldende stenen zijn zeldzaam en kunnen erg kostbaar zijn.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6853
© Tigerente

'Sporenplanten' of 'lagere planten' zijn organismen die tot de planten gerekend worden maar bloemen, vruchten, noch zaden vormen. Zij planten zich logischerwijs voort via sporen. Bekende groepen van deze planten zijn onder andere varens, paardenstaarten en wolfsklauwen. Onder welke wetenschappelijk naam zijn deze sporenplanten gekend?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 6834

Op de foto zien jullie de foto genomen door New Horizons op 1 januari van dit jaar. Niet zomaar een foto natuurlijk, want het is de eerste foto van de planetoïde die we zoeken. Vroeger werd hij 486958 of 2014 MU69 genoemd, maar na zijn ontdekking krijg hij zijn tweeledige naam, waarbij het eerste deel verwijst naar de grote romp en het tweede deel, verwijzend naar het kleinere hoofd. Graag zijn naam.tip voor de cultuurliefhebber: het is ook een gekend theatergezelschap uit Gent.

Goed zo !
Quizvraag Middeleeuwen 6691

In de Tiense bodem zit een gesteente dat vroeger intensief werd gebruikt. Onze prehistorische voorouders maakten er gebruiksvoorwerpen mee, in de middeleeuwen was het een bouwmateriaal en in de 19de en 20ste eeuw dienden ze als kasseien. Bij de werken aan de kazerne kwamen een aantal rotsblokken naar boven. We zoeken de naam van dit gesteente.

Goed zo !