Quizvragen literatuur

298 resultaten

Quizvraag Sprookjes 7700

Wat is de naam van dit sprookje van Hans Christian Andersen? Het verhaal gaat over een klein meisje, geboren uit een bloem. Het lieflijke meisje, dat slaapt in een notendop bedekt met rozenblaadjes, wordt ontvoerd door een pad uit het huis van de vrouw die de bloem plantte waaruit ze kwam. Ze wordt uitgehuwelijkt aan de lelijke zoon van de pad en wordt gevangengezet op een lelieblad, maar slaagt erin te ontsnappen met hulp van enkele vissen en een vlinder, die allen vertederd zijn door het kleine meisje. Ze wordt weer ontvoerd, ditmaal door een kever die met haar wenst te trouwen.

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 7693

Van welke Vlaamse schrijver zijn de romans Walvis en Los en het kinderverhaal ‘hoe ik vergeten geraakte’?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7681

Robinson Crusoë is een roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe .Het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af op een onbewoond eiland waar hij na schipbreuk terechtkomt. Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een gevangene weet te ontsnappen. Wat is de naam van zijn metgezel die Robinson Crusoe onder zijn hoede neemt?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7593

Dit personage uit de Nederlands-Duitse folklore was een deugniet die in de veertiende eeuw door de Nederlanden en Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. Volgens de roman waarin Charles De Coster hem in 1867 herschiep werd hij geboren in Damme, waar ook een standbeeld van hem staat. In deze roman is hij een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele. Ook in modernere werken komt hij voor: In 1965 maakte Hugo Claus een theaterversie over hem en ook in 2 Suske en Wiske verhalen kwam hij voor: De stalen bloempot & De Krimson-crisis. Wat is de naam van dit personage?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7568

De vrouw die we hier op de foto zijn is een Brits schrijfster uit de 20ste eeuw en lid van de Bloomsburygroep. Ze wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw. Bekende werken zijn onder andere: Mrs. Dalloway & The Waves. In 2002 won Nicole Kidman de Oscar voor de Beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film 'The HOURS' waarin ze de schrijfster die we hier zoeken speelde. Kennen jullie haar voor en achternaam? (we zoeken voor en achternaam!)

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 7558
© Daniel Naber

Deze Israëlische historicus was in januari 2020 op bezoek in de Lotto Arena voor een lezing. Hij is bekend van onder andere de boeken Sapiens & Homo Deus. Wat is de naam van deze auteur?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7548

Een toneelschrijver, schrijver en zelfverklaard estheet die leefde van 1854 tot 1900 en die zoals een echte romanticus een getroebleerd en turbulent leven kende. The importance of being earnest is een bekend werk van hem, hier kan je het al weten. Misschien klinkt ‘the picture of dorian gray’ jullie nog meer bekend in de oren. Wie is nu weer de schrijver van deze werken. We vragen met stip voor -en achternaam.

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7525

Waarom niet een beetje internationale literatuur om verder te gaan? We zoeken een boek van Harriet Beecher Stowe en één van de bekendste boeken uit de canon van de Amerikaanse literatuur en een aanklacht tegen de slavernij. Het werd in 1852 gepubliceerd. Jullie krijgen van ons de cover. Krijgen we van jullie de naam (Nederlands) van dit boek?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7497

Deze knappe vrouw is schrijfster en vrouw van Lieven Scheire. Haar naam: Sien Volders. Maar wat was nu weer de naam van haar debuut in de literaire wereld? Het verhaal gaat over twee vrienden die in een berekoud deel van de wereld muziek en liefde zoeken. Een echte aanrader. Welk boek?

Goed zo !
Quizvraag Romans Auteurs 7477

Deze vrouw kan je de koningin van de stationsroman noemen. Ze schreef maar liefst 724 boeken, bijna allemaal liefdesverhalen. Haar boeken waren wel succesvol want afhankelijk van de bron verkocht ze tussen de 750 miljoen en de 2 miljard exemplaren. Hoe heet deze schrijfster?

Goed zo !
Quizvraag James Bond Auteurs 7444

In de vijfde James Bond film “You Only Live Twice” uit 1967 gaat James Bond, nadat er een paar ruimtecapsules zijn gekaapt, naar Japan om uiteindelijk de zoveelste keer de strijd aan te gaan met de misdaadorganisatie SPECTRE. De naam van de scenarioschrijver valt op, want het is een Britse schrijver die iedereen kent. Wie?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7411
© Filip Naudts

In mei van 2019 heeft een Vlaamse schrijver de "Astrid Lindgren Memorial Award" in ontvangst genomen uit handen van de Zweedse kroonprinses Victoria. De prestigieuze prijs wordt zowat beschouwd als de Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7393

Dit boek uit de 17de eeuw was een parodie op de klassieke ridderroman en tevens een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. De hoofdpersoon is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen, maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Wij willen graag de naam van het hoofdpersonage.

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 7383
© Vera de Kok

We zoeken de Nederlandse auteur van bestsellers als “Geachte heer M.”, “Zomerhuis met zwembad” en “Het Diner”, waarmee hij de NS publieksprijs won. U zou hem ook kunnen kennen als acteur in onder andere de serie voetbalvrouwen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7375
© Suz

Deze Zweedse schrijfster van misdaadromans is bekend van onder andere de boeken Oorlogskind, Zusje, Steenhouwer, Predikant en Ijsprinses. Vier van deze boeken zijn ook verfilmd. In 2013 volgde de zesdelige serie de FJälbacka Murders, die gebaseerd zijn op de personages uit de boeken. Wie zoeken we?

Goed zo !