Quizvragen literatuur

298 resultaten

Quizvraag Kinderboeken 3240

We zijn op zoek naar een hoofdfiguur uit een gelijknamige boekenreeks geschreven door Henri Arnoldus. Het gaat over een postbode die in zijn dorp Keteldorp heel wat gekke avonturen beleeft. Graag de naam van deze postbode?

Goed zo !

In oktober 2017 kwam er een veelbesproken verhaal uit van 2 Brugse hooligans. In het boek wordt er gesproken over hun beste en slechtste herinneringen in 35 jaar hooliganisme. Maar hoe heet dit beruchte boek?

Goed zo !

Deze Nederlander won twee gouden griffels, de prijs voor het beste jeugdboek. “Briefgeheim” en “De koning van Kathoren” zijn twee boeken van hem die ook verfilmd werden. Daarnaast was hij ook een succesvol politicus die het schopte tot minister van economische zaken en van 1991 tot 1996 was hij commissaris van de provincie Gelderland. Hoe heet deze nu al 85-jarige Nederlander?

Goed zo !

We zoeken de naam van een verhalenbundel van de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio, waarschijnlijk geschreven in de periode 1349–1360. Deze dichtbundel wordt als een van de stilistisch mooiste werken uit de Italiaanse literatuur beschouwd. De bundel bestaat uit honderd novellen, verteld door zeven vrouwen en drie mannen tijdens een veertien dagen durend verblijf, op de vlucht voor de pest die in Firenze woedt. Graag de naam van dit meesterwerk van Boccaccio.

Goed zo !

Aanvankelijk een voorbeeldige jongen met uitstekende schoolrapporten, maar van zijn zachtaardigheid beroofd door druggebruik. In de nacht van 5 op 6 oktober 1977 diende deze neoromantische dichter zichzelf uiteindelijk in een kleine kamer in Brugge een overdosis cocaïne toe, toen pas 21 jaar oud. Op de muur stond te lezen "Dag kleine meid! veel geluk!". Wie was deze dichter?

Goed zo !

Deze Griekse dichter en zanger leefde van circa 800 tot circa 750 voor Christus. Twee epische gedichten, de Ilias en de Odyssee, de oudst bekende en bewaard gebleven literaire werken van de Griekse letterkunde, worden aan hem toegeschreven. Naam graag van deze man.

Goed zo !
Quizvraag Klassieke muziek 3099

De ode aan de vrede kennen we allemaal uit de negende symfonie van Beethoven. Het origineel is echter een deel van een gedicht geschreven in 1785 door een Duitse dichter. Die man was niet allen dichter, maar ook filosoof en toneelschrijver. Andere werken van hem zijn 'de geschiedenis van de dertigjarig oorlog' en het bekende theaterstuk 'de rovers'. Hoe heet deze veelzijdige Duitser?

Goed zo !

In 2003 brak deze dame door met haar debuut Slaap! Ze won er meteen de debuutprijs mee. Wat is de naam van deze dame?

Goed zo !

Deze Nederlandse schrijver, geboren in 1863, begon zijn carrière met het schrijven van poëzie, maar legde zich vervolgens snel toe op psychologische romans. Eline Vere, zijn debuutroman, zal misschien wel zijn bekendste werk zijn. Hoe heet deze man die één van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers is van het naturalisme?

Goed zo !

Parijs, 28 februari 1832. Een Franse schrijver ontvangt een brief van een anonieme bewonderaarster. Zonder elkaar gezien te hebben, begint bijna onmiddellijk een passionele liefdescorrespondentie. Probleempje: de vrouw is gehuwd... en woont in Rusland. Maar onze schrijver geeft niet op: na 18 jaar wachten kunnen ze eindelijk trouwen, maar reeds vijf maanden later overlijdt hij...Hoe heette die schrijver? Tip: hij kauwde op koffiebonen om ‘s nachts wakker te blijven om te kunnen schrijven.

Goed zo !

Hij lijkt een beetje op Charles Manson, maar is eigenlijk een heel getalenteerd roman - en theaterschrijver. Voor zijn boek ‘Wil’ uit 2016 ontving hij in 2017 de prestigieuze Fintro literatuurprijs. Wat is de naam van deze schrijver?

Goed zo !

De roman waar we hier naar op zoek zijn werd meermaals verfilmd. Hij werd gepubliceerd midden 19 eeuw en geschreven door de hand van Emilie Brönte. Het boek won aan bekendheid door een nummer van de zangeres Kate Bush, die hiermee haar grootste hit had?

Goed zo !

Wij Belgen hebben weinig winnaars van nobelprijzen voor de literatuur. Toch in 1911 slaagde ene Maurice Maeterlinck erin eentje binnen te halen. Onder meer voor zijn werk dat gaat over de zoektocht van Mytyl en tyltyl. Weten jullie nog de naam van dit werk?

Goed zo !

Welke Vlaamse neoromantische dichter en schrijver werd geboren te Oudenaarde en stierf op 21 jarige leeftijd aan een overdosis cocaïne. De dichter werd bekend met werken zoals Junkieverdriet en Schreeuwlandschap. Welke dichter zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 2789

55 jaar na het verschijnen van haar enige vorige roman, “to kill a mockingbird”, kwam in de zomer van 2015 zowaar een tweede boek van Harper Lee op de markt. Het gaat in feite om de eerste draft van “to kill a mockingbird”, die tientallen jaren na het schrijven ervan plots naar boven komt. Er is dan ook heel wat twijfel over de authenticiteit van het boek. Wat is de naam van dit tweede boek van Harper Lee?

Goed zo !