Quizvragen literatuur

298 resultaten

Quizvraag Kinderboeken 3774

We zijn op zoek naar de Belgische stripreeks voor kinderen bedacht en geschreven door Marc De Bel. Deze reeks handelt over kleine groene wezentjes die leven in het Biezenbos in een hol onder een boom dicht bij een vuilnisbelt?

Goed zo !
Quizvraag Boeken 3709

Beginnen doen we met een literatuurvraag. Om niet heel de plot van het verhaal te verklappen beperken we ons tot deze tips: De hoofdpersonages heten Erik en Olga, het verhaal van de hand van Jan Wolkers en de verfilming van het boek is met ruim 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Welk boek zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 3684

Door een inbraak bij een Brugse juwelier komt adjunct-commissaris Van In op het spoor van de duistere achtergronden van een van de machtigste mannen van België. Dit is kort de inhoud van het eerste boek van Pieter Aspe. Naam van dit boek?

Goed zo !
Quizvraag Walt Disney 3679

We zoeken de naam van deze figuur uit het Jungle Boek van Kipling. Hij is een oude tijgerpython en wordt gevreesd door alle apen. Hij is één van Mowgli's beste vrienden. Hij kan de andere dieren hypnotiseren door figuren met zijn lichaam te beschrijven. In de Disney versie van het Jungle Boek speelt hij een heel andere rol. Daar is hij is juist een vijand die Mowgli wil opeten.

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs Auteurs 3660

Wie is de auteur van de roman die Blechtrommel? In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Goed zo !

Wat was de naam van deze Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik . Hij overleed in 2012.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Vlaams schrijver. Hij publiceerde naast boeken en scripts ook verhalen en literaire bijdragen in diverse tijdschriften. Voor zijn boek ‘irish mist’ kreeg hij in 1975 de Louis Paul Boon prijs. Ook ‘de celbezoeker’ en ‘de bloedproever’ vielen in de prijzen.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Roemeens Franse toneelschrijver, bekend van onder andere 'le soif et la faim' en 'Le roi se meurt' uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij was één van de baanbrekers van het absurd toneel.

Goed zo !
Quizvraag Gedichten 3584

"Het Schrijverke" is een gedicht van Guido Gezelle. Welk woord komt er op de plaats van het vraagteken?

O krinklende winklende waterding,
Met ’t zwarte ????????????? aan,
Wat zien ik toch geren uw kopke flink
Al schrijven op 't waterke gaan!

Goed zo !
Quizvraag VTM 3577

Wat is de titel van dit boek van Louis Paul Boon dat gaat over een struikrover die in de 18de eeuw de streek van Aalst teisterde? Over dit boek komt er ook een nieuwe VTM reeks dat in het prachtige natuurgebied Kluisbos werd opgenomen en waarbij Matteo Simoni de rol van struikrover vertolkt.

Goed zo !

Kruisem is de naam van de nieuwe Oost-Vlaamse fusiegemeente die op 1 januari 2019 zal ontstaan uit de gemeentes Kruishoutem en Zingem. Welke auteur had deze fusie en de nieuwe naam al jaren voordien 'voorspeld' in zijn boeken?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 3522

We zoeken de naam van deze deugniet die in de 16 de eeuw iedereen voor de gek hield met zijn streken. Het boek uit 1867 van de Belgische schrijver Charles De Coster maakt hem beroemd. Het personage van De Coster is meer dan een luchthartige vagebond en kwajongen: hij is een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin en zoogzuster Nele. Jullie zien rechts op de dia een standbeeld van hem te Damme.

Goed zo !

Wat is de naam van deze schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen? Zijn bekendste boek is rituelen. Hij won ook de gouden uil met de verhalenbundel ‘ ’s nachts komen de vossen’.

Goed zo !
Quizvraag Boeken 3515

Wat is de titel van dit boek van Godfried Bomans , geschreven tijdens de tweede wereldoorlog? Het gaat over een fantasierijk jongetje dat naar iets bijzonders verlangt. Op een nacht, vlak voor een geplande schooltoets, ligt hij wakker in bed. In zijn slaapkamer vol schilderijen voelt hij dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Plotseling komen alle schilderijen in zijn slaapkamer tot leven: die van zijn inmiddels overleden grootouders. Omdat hij zich altijd al heeft afgevraagd wat zich in dit schilderij bevindt, klimt het jongetje in het schilderij. Het blijkt een fantasiewereld te zijn. Het boek dat we zoeken geldt nog altijd als Bomans bekendste werk.

Goed zo !
Quizvraag Boeken 3506

Deze term werd in 1820 bedacht door Johann Carl Simon Morgenstern. In de literatuur duidt men er een psychologische roman mee aan die gaat over de ontwikkeling van de geest en persoonlijkheid gedurende de overgang van jeugd naar volwassenheid. Als voorbeelden kunnen Goethes “Wilhelm Meisters Lehrjahre”, “De kleine Johannes” van Frederik van Eeden of Charles Dickens’ “Great Expectations” worden aangehaald. Welke term uit het Duits zoeken wij?

Goed zo !