Quizvragen literatuur

298 resultaten

Quizvraag Auteurs 4496

Wat is de naam van de Vlaamse schrijver van de misdaadromans ‘Vergelding’, ‘ de kracht van het vuur’ en Medeschuldig?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 4466

We zoeken de naam van een Vlaams schrijver? In 2018 won hij de Hercule Poirotprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de strijd om euthanasie van zijn eigen moeder in verwerkte

Goed zo !
Quizvraag Boeken 4432

Wat is de naam van een reeks misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. De reeks omvat de volgende delen:

  • Mannen die vrouwen haten
  • De vrouw die met vuur speelde
  • Gerechtigheid

Goed zo !
Quizvraag Boeken 4427

We zoeken de debuutroman van Gerard Reve, gepubliceerd in 1947. Het boek is één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur. Het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, ééntonigheid en eenzaamheid. Humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. Het boek is in 1989 verfilmd.

Goed zo !

Welke Vlaamse romanschrijver schreef de bekende romans 'Lijmen/het been' en 'Kaas'?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 4338

In de roman De drie musketiers van Alexandre Dumas is een belangrijke bijrol weggelegd voor de rechterhand van kardinaal Richelieu. Hoe heet deze man? Als je dat niet weet, mag je ook antwoorden met een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in de provincie Namen wordt gebrouwen.

Goed zo !

Wat is de achternaam van de Nederlandse schrijver die in 2007 met zijn roman Tirza zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuur-prijs won?

Goed zo !
Quizvraag Boeken 4321

Met dit boek won Arnon Grunberg zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs, iets wat niet veel schrijvers kunnen zeggen. In de roman uit 2006 begint Jörgen Hofmeester aan de epiloog van zijn overbodige leven. Zijn enige reden van bestaan is zijn hoogbegaafde jongste dochter. Hij is dan ook vervuld van angst om die te verliezen. Naam graag van de jongste dochter, tevens titel van het boek.

Goed zo !

Een “straffe madam” die we zoeken. Deze Engelse aristocrate was hertogin van Newcastle upon Tyne en vooral bekend om haar filosofische en feministische geschriften. Met “The Blazing World” was zij de auteur van een van de eerste sciencefiction-verhalen. Wie zoeken wij?

Goed zo !
Quizvraag Boeken 4241

We zoeken een roman van de Amerikaanse schrijver Herman Melville, over de jacht op de witte potvis door een op wraak beluste kapitein. Hoewel de roman bij verschijning flopte, kreeg hij in de twintigste eeuw de reputatie een van de belangrijkste Amerikaanse bijdragen aan de literatuur te zijn. Graag de titel van het boek uit 1851.

Goed zo !

Deze man kan worden beschouwd als één van de belangrijkste Franse schrijvers van de eerste helft van de negentiende eeuw. Men beschouwt hem dan ook als een van de grondleggers van de realistische roman. Zijn bekendste werk is La Comédie humaine, een reeks romans geschreven met de bedoeling een volledig beeld te geven van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Zijn naam?

Goed zo !

Op zijn 25ste schreef een jonge Duitser zijn eerste roman die hem één van de meest gevierde schrijvers van Duitsland zou maken. De briefroman gaat over een jongeman die zijn handelen volledig door zijn gevoelens laat leiden. De jongeman komt terecht in een soort driehoeksrelatie en pleegt uiteindelijk zelfmoord om hieraan te ontsnappen. Hoe heet dit boek uit 1774?

Goed zo !
Quizvraag Walt Disney Sprookjes 4210

Uit welke Disneyfilm is het grote kasteel dat in het midden van Disneyland Parijs staat?

Goed zo !

Der Vorleser is een roman dat in 1995 in Duitsland werd gepubliceerd. In 2008 kwam een verfilming die op het boek gebaseerd is, The Reader genaamd. De film is door Stephen Daldry geregisseerd. Wie is de auteur van het boek?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 4198

A Christmas Carol verscheen op 19 december 1843 en was drie dagen later uitverkocht. Wie schreef deze novelle?

Goed zo !