Quizvragen kunst

232 resultaten

Quizvraag Kunst 6442

De werken van deze Tsjechische kunstenaar (1860-1939) zijn onlosmakelijk verbonden met de Jugendstil-kunststroming, populair aan het begin van de twintigste eeuw. Oneerbiedig genoeg kent u zijn werk misschien vooral als versiering van koekendozen of (misschien iets minder oneerbiedig) van op champagneflessen. U ziet enkele werken. Zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Museums 6399

Sinds 2017 kent Antwerpen er een nieuw museum bij aan de Ernest van Dijckkaai. De verzameling bestaat uit grafische werken van Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops, met name litho's, gravures, etsen, houtsneden, tekeningen en aquarellen.  Het museum is in 2017 opgezet door de Nederlandse kunstverzamelaar Harry Rutten en omvat een uitgebreide collectie  grafische beeldende kunst. Het museum oogt museaal maar het kleinschalige uitzicht van het museum geeft het een karakter van een kunstgalerij. Hoe heet het?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 6119

Onder welk pseudoniem is de kunstenaar van o.a. dit kunstwerk in Bethlehem bekend? De ware identiteit van deze kunstenaar is nog steeds onzeker.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 6096

Getormenteerde, duistere en angstaanjagende figuren en beelden. Dat kunnen we alvast meegeven over het werk van deze Iers-Britse schilder. Hij probeerde niet de buitenkant van een mens weer te geven op het portret maar de binnenkant. Dit gaf vaak een verontrustend beeld. Een bekend voorbeeld is een herwerking van Velazquez zijn portret van Innocentius X. Welke schilder?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 6067

Welke Italiaanse schilder die leefde van 1571 tot 1610 schilderde dit tafereel?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij Napoleon 6003

B. ‘De slag bij Waterloo’ is een schilderij uit 1824 dat – u raadt het nooit - de slag bij Waterloo uitbeeldt. Het bevindt zich in het Rijksmuseum te Amsterdam en is met zijn vijf bij acht meter het grootste schilderij van de collectie. Het toont een strijdtoneel met daarin centraal de hertog van Wellington. Op een brancard ligt prins Willem II die mee had gevochten. Een boodschapper te paard komt aan om het nieuws te melden dat de Pruisen nabij zijn om mee te strijden. De schilder is een Nederlander die leefde van 1779 tot 1853 en vooral roem vergaarde door zijn schilderijen van gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, waaronder 'De prins van Oranje bij Quatre-bras op 15 juni 1815' uit 1817 en deze 'Slag bij Waterloo'. Naam van deze schilder?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij Napoleon 6002

A. Dit thema gaat over kunst die iets te maken heeft met Napoleon Bonaparte. Eerst de A-vraag. 'El tres de mayo en Madrid' ofwel 'Los fusilamientos' is een schilderij uit 1814. Het meet 268 x 347 centimeter en is te zien in het Prado. Het toont de executie van Spaanse burgers na de Madrileense opstand van 2 mei 1808 tegen de troepen van Napoleon. Welke Spaanse schilder maakte dit werk?

Goed zo !

7) Van welke schilder is dit kunstwerk (De Wolgaslepers)?

Goed zo !
Quizvraag Museums 5916

In de Hermitage hield ik halt bij enkele ragfijn uitgevoerde marmeren werken van een Italiaanse beeldhouwer. De man leefde van 1757 tot 1822 en was een leerling van Toretti. Hij wordt beschouwd als zowat de grootste beeldhouwer uit het neoclassicisme. Bekend zijn onder meer zijn 'Orpheus', 'Theseus en de Minotaurus' en het schitterende 'De Drie Gratiën' dat u op het scherm ziet. In zijn geboorteplaats Possagno bevindt zich tevens een aan hem gewijd museum. Zijn naam.

Goed zo !
Quizvraag Japan 5907
© Paul Vlaar

De galerij van scharlakenrode 'torii' of poorten die u ziet vormt het beroemdste onderdeel van een shintoïstisch heiligdom in de Japanse stad Kioto. De tweedelige naam van het heiligdom verwijst enerzijds naar de stadswijk waar het gelegen is en anderzijds naar de godheid aan dewelke de schrijn is gewijd. Naam van die Japanse cultuurstek.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5888

Een vraag uit de lessen esthetica: bij deze schildertechniek maakt een schilder de omtrekken in een schilderij wazig. De techniek wordt het meest geassocieerd met Leonardo da Vinci.
Door deze techniek staan zijn onderwerpen, zoals de Mona Lisa, niet stil en gefixeerd voor de achtergrond, maar lijken deze te leven en te bewegen. De schilder bereikt het effect door verschillende transparante kleurlagen aan te brengen. Graag de naam van deze techniek, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'verdampen'?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 5818

Dit schilderij is van een Nederlands schilder, geboren rond 1450 en overleden rond 1515. Hij behoorde tot de Noordelijke renaissance en zijn bijnaam is 'De duivelkamer'. Desondanks dat hij veel werkte voor het Brusselse Hertogelijk Hof, is er van hem zéér weinig bekend. Over welke schilder gaat het hier?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5694
© Hugo Glendinning

Welke choreografe richte het dansgezelschap Rosas op en staat aan het hoofd van de dansopleiding P.A.R.T.S. in Brussel? Beyonce gaf toe dat ze in haar klip 'Countdown' zich liet insprireren door de choreografie van 'Rosas danst Rosas'.

Goed zo !
Quizvraag Museums 5678
© Jules Grandgagnage

U kent ongetwijfeld de beeldentuin van de Hoge Veluwe in Nederland, maar ook in België hebben we een gerenomeerde beeldentuin. Dit museum deelt zijn naam eveneens met een ziekenhuis, een park en een muziekfestival. Deze beeldentuin toonde enkele jaren geleden een groot aantal opblaasbare sculpturen van Paul McCarthy. Welk museum zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5610

De titel van deze popart is 'Crying Girl'. Van welke Amerikaanse popartkunstenaar is dit werk? Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, litho's en beelden.

Goed zo !