Quizvragen informatica

89 resultaten

Quizvraag Informatica 6946

We zoeken de term voor het toevoegen van elementen door een computer aan een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid. Deze, soms met behulp van QR-code, toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving. Met behulp deze techniek kan ervoor gezorgd worden dat de toegevoegde informatie op een intuïtieve manier kan worden weergegeven en er ook interactief mee kan worden omgegaan door de gebruiker.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6920

Medio maart 2018 ontwikkelde zich in de V.S. een schandaal rond een Brits-Amerikaans databedrijf en Facebook. In het bijzonder gaat het daarbij over de vraag of Facebook bewust meewerkte aan illegale manipulatie van gegevens ten behoeve van de Trump-campagne in 2016. Van u vernemen we graag de naam van dit bedrijf dat datamining, data-analyse en direct marketing bundelde met strategische communicatie voor verkiezingscampagnes.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6813

In 2012 vroeg Apple een patent aan op een reeks LCD-schermen die volgens hen een pixeldichtheid hebben die hoog genoeg is, zodat het menselijk oog geen onderscheid meer kan maken tussen losse pixels vanaf een bepaalde kijkafstand.Deze worden in verschillende toestellen gebruikt, en de effectieve pixels hangen af van de grootte van het scherm. Hoe noemt Apple deze reeks schermen?

Goed zo !
Quizvraag Microsoft 6754

We zoeken de naam van onderstaand lettertype van Microsoft bestaande uit 3 sets pictogrammen, dat al sinds Windows 3.1 standaard aanwezig is.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6718

In 1989 lanceerde Microsoft een softwarebundel met hun bekendste applicaties die vooral voor de zakelijke markt bedoeld waren. Sinds 1998 worden er ook versies gemaakt voor Macintosh. Wij zoeken niet de naam van het softwarepakket, maar het achtervoegsel waarmee de cloud-versie wordt aangeduid, die in 2011 werd gelanceerd.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6651

Standaard voor draadloos opladen op korte afstand. De techniek heeft een bereik van 4 cm en werkt met inductie om toestellen op te laden. Ikea verkoopt nachtkastjes met een ingebouwde module om uw smartphone op te laden via deze techniek.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6650

Standaard voor draadloze verbindingen op korte afstand. De techniek heeft een bereik van 10 cm, wordt meestal gebruikt om informatie uit te lezen van tags in stickers en wordt gezien als de opvolger van radio frequency identification. Deze techniek kan echter ook peer-to-peer gebruikt worden tussen 2 toestellen.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6649
© Standardizer

Standaard voor draadloze verbindingen op korte afstand. De techniek werd ontwikkeld door Ericsson en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor handsfree bellen of voor het draadloos streamen van muziek naar boxen of hoofdtelefoons.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6444

Bescherming tegen computervirussen, Trojaanse paarden en andere malware is vaak niet zo makkelijk. Virusscanners zijn maar effectief in zoverre ze up-to-date zijn, maar de meeste nieuwe computeraanvallen maken gebruik van fouten of lekken in de software, waar de makers zelf nog niet van op de hoogte zijn. Tegen dergelijke aanvallen zijn de software-ontwikkelaars kansloos, aangezien ze steeds achter de feiten aanhollen. Hoe noemt men met een Engelse term zo'n computerdreiging die gebruik maakt van zwakke plekken in de software?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6327

De afkorting 'PDF' is sinds 1993 de facto standaard voor de uitwisseling van elektronische formulieren en documenten, die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. Voor welke engelse woorden staat de afkorting PDF?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6182
© Paul Clarke

Niemand kan zich nog een wereld zonder www voorstellen, maar toch is het nog geen 30 jaar oud. We zoeken naar de naam van de computer-wetenschapper die het Wereldwijde web mee heeft uitgevonden. Hij werd op 8 juni 1955 geboren in London en hij ontwierp het systeem van gelinkte ‘web’pagina’s, toen hij werkte hij voor een bedrijf in het CERN, in Zwitserland. Tegenwoordig is hij een van de directeurs van het W3C, het wereldwijde web consortium, een instelling die over de hele wereld www controleert.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6065

We zijn op zoek naar een term die een manier om een bezoeker van een webpagina duidelijk te maken waar hij zich precies bevindt op een hiërarchisch ingedeelde website. Zo'n hiërarchische website wordt ingedeeld naar verschillende onderwerpen en eventueel subonderwerpen, die elk hun eigen pagina krijgen. Door eerst naar de hoofdpagina te gaan, vervolgens naar de onderwerppagina en ten slotte naar de subonderwerpspagina, volgt de gebruiker de hiërarchie van een site. Een aanbieder kan dit gevolgde pad zichtbaar maken. Welke term uit de IT wereld?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6049

Misschien wel één van de binnenkoppers op deze quiz. We zijn op zoek naar een Engelse term en wel specifiek naar de afkorting die het vaakst gebruikt wordt. Het wordt gebruikt als benaming voor een lijst met vaak voorkomende vragen over een bepaald onderwerp, waarop een antwoord wordt gegeven. Sinds het begin van het internet is het een beproefd middel om de vele beginners op weg te helpen met het gebruik van de nieuwe technologieën, zonder dat de specialisten al hun tijd aan steeds dezelfde vragen moeten besteden.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 5332

We zoeken de naam van een Amerikaanse sociale nieuwswebsite opgericht in 2015 die geregistreerde gebruikers toelaat om zelf berichten toe te voegen in de vorm van een link of een eigen tekst en op deze berichten te reageren. Met behulp van up- en down-knoppen kunnen gebruikers oordelen over berichten en reacties om de zichtbaarheid ervan te verhogen of te verlagen. Ze hebben ook de mogelijkheid zich in te schrijven op individuele subcategorieën die gecreëerd zijn rondom specifieke interesses en onderwerpen.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 5088

Het is de basis van ieder computerprogramma. Het is een eindigende reeks van instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leidt. De instructies kunnen omgaan met verschillende voorvallen die mogelijks optreden tijdens de uitvoering. Het woord dat we zoeken is vernoemd naar de Perzische wiskundige Al-Chwarizmi.

Goed zo !