Quizvragen informatica

89 resultaten

Japanse elektronica-firma die voornamelijk bekend staat om haar printers

We zoeken de naam van een Japanse elektronica-firma die voornamelijk bekend staat om haar printers. Wereldwijd bekend en de kans is groot dat u wel iets van dit bedrijf bij u thuis heeft of op het werk heeft staan. Begin de jaren 2000 kwamen ze nog in opspraak nadat een Nederlandse consumentenorganisatie aanklaagde dat er inkt achterbleef in de cartridges die niet kon gebruikt worden omdat de printers reeds aangaven dat het inktpatroon leeg was terwijl er in feite nog veel inkt bleef zitten. Welk merk zoeken we?

Goed zo !
AI van Google

Google heeft zijn eigen AI systeem aangekondigd, een ChatGPT-concurrent die gebruik maakt van Google's eigen taalmodel - Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). De AI werd Bard genoemd, maar begin 2024 is de naam van hun AI systeem al aangepast. Graag de nieuwe naam.

Goed zo !

Welke zoekmachine heette in 1994 nog “Jerry’s Guide To The World Wide Web”. Het was een portaal naar andere websites.

Goed zo !
deelproject van de wikimedia foundation

Dit deelproject van de wikimedia foundation verzamelt citaten van bekende personen. Je denkt hierbij meteen aan historische uitspraken, maar je kan er evengoed citaten uit hedendaagse films of boeken terugvinden. Er wordt je ook telkens een citaat van de maand aangeboden. Hoe heet deze bundeling van uitspraken of vult u even de website verder aan www. … . org.

Goed zo !
dating-app
voor de LGBTQ-gemeenschap

Deze app omschrijft zichzelf als ‘s werelds nummer één, gratis dating-app voor de LGBTQ-gemeenschap. In tegenstelling tot bij Tindr is er geen swipe- of match-functie, maar kan je gewoon handmatig de profielen bekijken. Van welke app ziet u hier het icoontje?

Goed zo !
Photoshop bedrijf

Iedereen kent Photoshop, het programma waarmee je o.a. de lelijkaards kan veranderen in een Brad Pitttype. Maar het softwarebedrijf dat Photoshop ontwierp heeft nog andere topklasse software in zijn catalogus zitten: Lightroom voor de fotograaf, Premiere Pro voor de cineasten, After Effects, Illustrator en InDesign voor de grafici onder ons, maar ook Audition en Dreamweaver. Ze zijn bovendien de ontwikkelaars van het niet meer weg te denken PDF-bestandstype. Wat is de naam van dit bedrijf met hoofdzetel in San Jose, California?

Goed zo !
software te ontwikkelen om virussen
© Gage Skidmore

In 1981 richtte hij Interpath Inc. op, dat ‘s werelds eerste commerciële spraakherkenningssysteem ontwikkelde. Verder werkte hij als programmeur voor NASA en verschillende grote technologiebedrijven. Toen hij in de jaren tachtig bij Lockheed werkte, werd zijn computer besmet met het computervirus Brain en begon hij software te ontwikkelen om virussen te bestrijden. In 1987 verliet hij Lockheed en begon hij zijn bedrijf vanuit zijn huis in Santa Clara in Californië. Al snel werd het bedrijf marktleider in de bedrijfstak. In 1994 nam hij afscheid van zijn bedrijf. Op 23 juni 2021 werd hij dood aangetroffen in zijn cel in de gevangenis van Sant Esteve Sesrovires waarin hij was verzeild geraakt na een fraudeonderzoek. Wie is deze Brits- Amerikaanse softwareontwikkelaar?

Goed zo !
app foto

In de playstore wordt deze app omschreven als de eenvoudigste app om je echte leven te delen met je vrienden. Het concept is dan ook simpel: elke dag op hetzelfde moment maakt iedereen in jouw groep een foto. Je toestel zal zowel een gewone foto maken als een selfie. Wat is de naam van deze app?

Goed zo !
encyclopedie op CD-rom

Tegenwoordig gebruiken wij Wikipedia als bron voor vele quizvragen, maar toen de dieren nog spraken en internet nog in zijn kinderschoenen stond, was er een andere veelgebruikte bron. Het gaat om deze encyclopedie die van 1993 tot 2009, aanvankelijk op CD-rom, door Microsoft op de markt werd gebracht. Hoe heette die digitale encyclopedie?

Goed zo !
AI kunst

"Question mark in space on a horse", dit was de zoekterm om deze afbeelding te genereren met een AI tool. De tool is een kunstmatig intelligentieprogramma dat beelden creëert uit tekstuele beschrijvingen. Sinds september 2022 is het beschikbaar voor het brede publiek. Over welke tool hebben we het hier?

Goed zo !
CMYK

CMYK is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Cyaan, magenta en yellow zijn ons welbekend, maar voor zwart wordt niet de B van black gebruikt, maar de K. Waar staat deze voor?

Goed zo !
programma

Van welk programma is dit het icoon?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 8432

In de jaren tachtig ontstond een kunstvorm voor computers die beperkte grafische mogelijkheden hadden, alsook over een beperkte resolutie en een klein kleurenpakket beschikten. Hoe heet de kunstvorm die verwant is aan een extreem doorgevoerde schildertechniek waarbij kleine stippels verf vlak naast elkaar worden aangebracht zonder de kleuren te mengen?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 8310

Van wat is dit het logo?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 8263

Doorgaans gebruiken we de afkorting GPS als we het hebben over satellietnavigatie. Dit is het Amerikaanse systeem voor plaatsbepaling. Ook de Chinezen hebben hun eigen systeem, Beidou genaamd. Europa heeft Galileo en Japan heeft zijn QZSS. Ook de Russen werken al langer aan hun eigen satellietsysteem voor navigatie. Apple verraste toen ze vanaf de uitvoering van de iPhone 4S dit Russische systeem toevoegden in hun toestellen. We vragen de afkorting van dit Russische systeem.

Goed zo !