Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 4650

Dit rijk, dat zo’n 620 jaar stand hield, werd gesticht in de 13e eeuwdoor de Oguzen en deinde door de eeuwen heen alsmaar uit. Deze kaart hier toont hun expansiedrang Keerpunt was het “Beleg om Wenen” in 1692 waar ze door een alliantie van Pruisen, Polen en Habsburgers in de pan werden gehakt. Tijdens de eerste wereldoorlog koos het de verkeerde kant en verloor veel van haar macht. Finaal werd er in 1922 door Ataturk een einde aan gemaakt. Sommige huidige strubbelingen in die regio hebben we misschien wel aan hen te danken. Nu is het waarschijnlijk presidents Erdolan’s natte droom... Over welk rijk of volk hebben we het hier?

Goed zo !
Quizvraag Moordenaars 4646

Nadat hij in 1984 terug vast zat voor verkrachting van een minderjarige begon hij, éénmaal hij terug vrijgelaten werd aan een gruwelijke reeks van 7 moorden In 2006 werd hij aangehouden en veroordeeld tot 28 jaar cel. Zo'n 10 maanden geleden zou hij nog twee andere moorden hebben bekend. Wie is dit “monster van de Ardennen”?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 NAZI 4645

Het was eerst een werkkamp maar toen de Nazi’s in Sobidor en Auschwitz de nodige ervaring in massamoorden hadden opgedaan werd dit vernietigingskamp gebouwd.
Hier in het noordoosten van Polen werden naar schatting 900.000 mensen vermoord. Onder meer alle joden uit het ghetto van Warschau lieten daar het leven.
Het was na Auschwitz het kamp waar de meeste slachtoffers vielen.
Na een opstand werd het in november 1943 afgebroken om alle sporen uit te wissen..
Welk kamp zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 4634

We zoeken de naam van een 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. Deze liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 4627

Half mei 2018 raakte bekend dat de 2 afgeplakte pagina’s uit het bekendste dagboek met de nieuwste technieken ontcijferd waren. Anne had er enkele mopjes en andere puberale overpeinzingen in achter gelaten. In 1947 werd door vader Frank een eerste uitgave gedaan van een boek, dat eigenlijk een samenraapsel was van haar dagboek en andere losse schrijfsels van haar hand. Wat was de titel van deze uitgave die we soms gemakshalve Het dagboek van Anne Frank noemen?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 4562

In 2016 was het vijfentwintig jaar gelden dat België de regel afschafte dat enkel mannelijke nazaten van de koning de troon kunnen bestijgen. Boze tongen beweren dat dit enkel was om prins Laurent een hak te zetten. Wanneer Albert en Filip het loodje zouden leggen dan konden we tenminste een munt slaan met het hoofd van Astrid er op in plaats van Laurent en zou Claus geen tweede verdriet van België moeten schrijven. Onder welke naam kennen we deze wet die nog dateert uit de tijd van de Franken?

Goed zo !
Quizvraag Chili 4468

Wat is de naam van deze Chileens generaal en politicus. Hij was dictator vanaf zijn staatsgreep met hulp van de Verenigde Staten op 11 september 1973, waarbij president Salvador Allende om het leven kwam, tot aan 1990.

Goed zo !
Quizvraag Verenigd Koninkrijk 4396

Ik ben op zoek naar de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en één van de oudste Europese ridderorden. De ridderorde werd in 1348 ingevoerd door koning Eduard III van Engeland en kent heel wat bekende leden. Zo zijn de koningin van Engeland, de koning van Spanje en de keizer van Japan ridder in de gezochte orde.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 4388

In 1940 bouwde de Duitse bezetter een militaire luchthaven op het grondgebied van een deelgemeente van Steenokkerzeel. Deze luchthaven bestaat nog steeds en wordt nu gebruikt door het Belgisch leger. Het is de thuishaven voor de C-130 Hercules-toestellen. Ook de meeste humanitaire acties vertrekken hier en buitenlandse staatshoofden komen er vaak toe bij een staatsbezoek. Wat is de naam van die deelgemeente van Steenokkerzeel?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 4378

Op 1 mei 2011 voerden de VS een militaire missie uit waarbij men Osama Bin Laden uitschakelde in zijn schuilplaats in Pakistan. De codenaam van deze missie was de naam van een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, uit de 19de eeuw. Wat was de naam van deze militaire missie?

Goed zo !
Quizvraag Rusland 4375

In 1985 probeerde Michail Gorbatsjov de planeconomie van de Sovjet-Unie weer op de rails te krijgen door openheid en staatkundige en economische hervormingen in te voeren in Rusland. De staatkundige en economische hervormingen kennen we onder de naam perestrojka, maar wat is het Russische woord voor openheid?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 4346

Hoe heette de Franse advocaat en staatsman, die tijdens de Franse Revolutie de bijnaam 'de onomkoopbare' kreeg vanwege zijn onwankelbare principes? Hij was gekend om zijn schrikbewind en stuurde veel van zijn tegenstanders naar de guillotine. Ironisch genoeg belandde hij na een machtsgreep zelf met zijn hoofd onder de guillotine in het jaar 1794.

Goed zo !

“Zoals een paleis een beerput nodig heeft, zo heeft de wereld hoeren nodig.” Het is geen wijsheid die u als excuus kan gebruiken bij uw vrouw, maar wel een uitspraak van een Italiaans filosoof en theoloog, die tot de scholastici wordt gerekend. Hij leefde van 1225 tot 1274 en wordt gezien als de meest invloedrijke denker op theologisch gebied uit de middeleeuwen. Zijn belangrijkste werk is Summa Theologiae, waaraan hij werkte tot 1 jaar voor zijn overlijden. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Deze koning van Lydië gold als de rijkste man ter wereld in zijn tijd. Hij schonk veel van zijn rijkdom aan Griekse tempels en orakels, vooral aan Delphi. Vóór hij zijn campagne tegen de Perzen startte, vroeg hij raad aan dat Orakel. Dat zei dat een groot rijk ten onder zou gaan. De voorspelling van het Orakel bleek correct, maar niet zoals de koning verwacht had. Zijn eigen rijk werd immers verwoest. Hoe heet de koning?

Goed zo !

We zijn op zoek naar naam van een aanval van de Vietcong die begon op 30 januari 1968 tijdens de Vietnamoorlog. De aanval begon op een nationale feestdag in Vietnam, een dag waarop normaal gesproken een wapenstilstand werd gehouden. De Vietcong vielen echter totaal onverwacht toch aan en overvielen zo de Amerikanen. De strijd zou tot juni van dat jaar aanhouden. Naam graag van deze aanval.

Goed zo !