Quizvragen geneeskunde en lichaam

156 resultaten

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3331

Functioneel naakt en spelen, de Grieken en Romeinen waren er al niet vies van en de Young Ones als zeker niet. Hoe noemen we het gedeelte van het lichaam dat hier als pietjesbak gebruikt wordt?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3298

Reeks 2, vraag B: Een beetje anatomie. Het eerste gedeelte van de wervelkolom wordt ook wel de cervic(k)ale wervelkolom genoemd. Hierdoor wordt de bovenste wervel C1 genoemd. Maar kennen jullie de meer gekende naam van dit bot?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3125

Twee onderzoekers bij Pfizer, Simon Campbell en David Roberts, ontdekten tijdens hun onderzoek naar een medicijn tegen hoge bloeddruk dat het medicijn UK-92480 een interessante bijwerking had. Echt goed werken tegen de hoge bloeddruk deed het niet, maar een nieuw medicijn was wel geboren. Hoe heet dit medicijn dat in 1998 op de markt kwam?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3084

We zijn op zoek naar een aandoening waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling meer dan 5 keer per uur voorkomen. Na een onderbreking in het ademhalen volgt een periode van min of meer normaal ademen waarna er weer perioden van ademstilstand komen. Patiënten slapen zeer onrustig en hebben mechanische ademhalingsondersteuning nodig om ervoor te zorgen dat er geen ademstilstanden meer optreden. Hoe heet die aandoening?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3079

In deze fase van de slaap zijn de hersenen bijzonder actief en de spieren volledig ontspannen, waardoor men ook spreekt van de paradoxale slaap. Het is ook de fase van de slaap waarin we dromen. Hoe heet deze fase van de slaap, die gepaard gaat met horizontale en verticale oogbewegingen?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 3062

Het was de vruchtbaarheidsgod, de zoon van Aphrodite en Bacchus, die zijn naam gaf aan de langdurige erectie van de penis, ook wanneer de persoon niet seksueel opgewonden is. Hoe heet dat verschijnsel?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3034

Welk bot uit het menselijk lichaam heeft een gemiddelde lengte van 43 centimeter en is zowel het grootste, langste en sterkste bot? Ondanks dat het moeilijk breekt, breekt het dus wel diverse records?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes Latijn 3014

Welke ziekte die naar schatting jaarlijks een 655.000 dodelijke slachtoffers maakt wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium. Deze infectieziekte heeft tevens een naam dat is afgeleid van een Latijnse term die vrij vertaald “slechte lucht” betekent. Welke ziekte zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 2970

Ben X is een dramatische film van Nic Balthasar over Ben Vertriest. De synopsis van de film besparen we jullie. De vraag luidt: aan welke stoornis lijdt het hoofdpersonage?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 2933

Ouders in de zaal zullen het antwoord op volgende vraag zeker weten. We zijn op zoek naar de naam voor een meestal onschuldige virale kinderziekte die door het rubellavirus wordt veroorzaakt. Ze kenmerkt zich na een incubatietijd van 14 tot 21 dagen door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt. Tevens doen zich koorts, oogbindvliesontsteking en gewrichtsklachten voor. Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2923

Voor sommige hollywoodsterren een grote zegen voor de meesten echter een grote fout. Een bacterieel gif wordt ingespoten om de spierspanning tegen te werken. Hoe heet dit gif?

Goed zo !

Tot welk deel van het menselijk lichaam behoort het telefoonbotje?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2876

Deze statistica en feministe is bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog trok ze vrijwillig naar Turkije om daar gewonde Britse soldaten te verzorgen. Daar kreeg ze ook haar bijnaam, the lady with the lamp, omdat ze vaak 's nachts met een lantaarn de ronde deed langs haar patiënten. Na haar terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen. Wie is ‘the lady with the lamp’?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 2865

Welke infectieziekte is genoemd naar een dorp in de Amerikaanse staat Connecticut? In 1975 brak in een dorp in deze staat een epidemie uit. De ziekte is ook bij ons gekend en kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, hart en gewrichtsaandoeningen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, welke ziekte zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Uitvindingen Uitvinders 2844

Een beetje chauvinisme kan nooit kwaad dus laten we maar trots zijn op de uitvindingen waarmee we als Belgen de wereld iets beter hebben gemaakt. Wie is de Belgische uitvinder van de verlostang?

Goed zo !