Quizvragen geneeskunde en lichaam

156 resultaten

Ik ben op zoek naar de seksueel overdraagbare aandoening, waarbij één van de verschijnselen het afscheiden van geelgroen pus is. Vandaar dat de andere benaming van deze ziekte ook wel 'druiper' is.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4193

Van welke plant wordt het snoeisel ingezameld omdat het een belangrijke grondstof bevat voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen? De grondstof Paclitaxel winnen ze uit sommige soorten van deze plant.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4100

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een huidinfectie met de wetenschappelijke naam erysipelas. Deze infectie wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. Op een intacte huid is deze bacterie onschuldig, maar via kleine wondjes kan de bacterie zich verspreiden in het onderhuidse weefsel en zo een acute infectieuze reactie veroorzaken. Zo’n wondje kan een eenvoudige schram zijn, een eerder letsel of een schimmelinfectie tussen de tenen. De huidinfectie zit meestal ter hoogte van het been en wordt vooral gekenmerkt door een glanzend rode huid die pijnlijk, warm en dik aanvoelt. De infectie kan ook koorts met zich meebrengen. Graag horen we van jullie de meer bekende naam voor deze huidinfectie.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4090

Bij scheelzien bestaan er grofweg twee soorten scheelzien: manifest scheelzien en latent scheelzien. Maar wat is de medische term voor scheelzien?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4075

Wat is de naam van de test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden? De test wordt door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts gescoord één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte en geeft inzicht in de conditie van de baby op vijf vitale criteria.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4069

Als we over deze aandoening spreken gebruiken we meestal een andere term dan Urticaria of Galbulten. Het is een vaak voorkomende huidreactie. Vaak zijn is het heftige jeukende uitslag van de huid, die begint met rode vlekken en daarna in verdikte, bleke plekken kan overgaan. De verschillende plekjes kunnen al of niet samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten. Typerend is ook dat ze binnen enkele uren kunnen verdwijnen en ergens anders weer verschijnen. De aard is veelal allergisch maar kan bv ook met snelle temperatuurwisselingen optreden. Hoe heet deze huidaandoening?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3828

Ken jezelf en meer bepaald ook je eigen lichaam! In welk orgaan bevinden zich de eilandjes van Langerhans?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 3826

Met de volgende vraag gaan we de medische toer op. Tegenwoordig worden kinderen vanaf de geboorte hiervoor ingeënt maar toch komt deze ziekte vaak nog voor, vooral dan in de armere landen. Het gaat om kinderverlamming, een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Onder welke naam staat deze ziekte beter bekend?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 3689

We zoeken de naam van een ziekte ten gevolge van een langdurig vitamine-C-tekort. Het was op de verre handelsreizen één van de voornaamste doodsoorzaken aan boord van de zeilschepen. Symptomen ervan zijn onder meer zwellingen en bloedingen van het tandvlees, stijve en pijnlijke ledematen en inwendige bloeding. de behandeling is eenvoudig: vitamine C innemen.

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 3610

We zoeken de naam van een ontwikkelingsstoornis vernoemd naar een Weense kinderarts. Het syndroom kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten. Anders dan bij de klassieke autistische stoornis is er geen sprake van vertraging in de ontwikkeling van de taalvaardigheid op lage leeftijd. Er is een normale tot hoge intelligentie en een gemiddelde neiging tot het maken van contact.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3576

We zoeken de naam van een door vrouwen te gebruiken voorwerp dat in de schede wordt geplaatst als voorbehoedsmiddel of ter verlichting van klachten van verzakking of incontinentie. Dit kan in tegenstelling tot de condoom meerdere malen gebruikt worden. Hoe noemen we dit?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3571

We zoeken een Nederlandse term die verwijst naar een liggingsafwijking van de baby in de baarmoeder. Het kind ligt in een achterhoofdsligging met de neus naar boven in plaats van naar beneden. De natuurlijke geboorte verloopt doorgaans veel langer en pijnlijker. De KBO school te Volkegem heeft dezelfde naam als de term die we zoeken.

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 3497

Bij deze aandoening wordt de ooglens troebel waardoor het zicht wazig wordt. Hoewel ze op gelijk welke leeftijd kan ontstaan, ontwikkelt het zich vooral bij 60 plussers. De aandoening kan tegenwoordig vrijwel altijd operatief opgelost worden door de oude lens te verwijderen en een nieuwe kunstlens in het oog te plaatsen. Hoe heet deze aandoening in het Nederlands?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3422

We zijn op zoek naar de naam van een groep geneesmiddelen in de hematologie en cardiologie. Ze hebben anti-ischemische, antiaritmische en antihypertensieve eigenschappen. In mensentaal wil dit zeggen dat ze een gunstig effect hebben op de doorbloeding, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Hoe heet deze groep geneesmiddelen waarvan metoprolol en atenolol de bekendste merknamen zijn? Nogmaals, als antwoord dient u enkel de letter van het Griekse alfabet neer te pennen die voorkomt in het antwoord op de vraag.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3355

We zoeken de naam van een zacht mineraal dat grotendeels uit calciumsulfaat bestaat en voornamelijk gebruikt wordt in de geneeskunde en de bouw. Misschien lijkt dat u een ietwat vreemde combinatie en gaan uw oren tuten bij de woorden mineraal en calciumsulfaat maar het antwoord is eenvoudiger dan u denkt, zeker met deze foto erbij. We zeggen er u verder nog bij dat er ook toepassingen zijn in oa het onderwijs, de archeologie, de landbouw en de tandheelkunde. Een veelzijdig materiaal dus.

Goed zo !