Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2100

Onmisbaar voor ons lichamelijk stelsel is het inslaan van vitamines en mineralen. Sommige van deze vitaminen worden door het lichaam zelf geproduceerd worden zoals vitamine D. Een tekort aan vitamine D én calcium kan dan ook aanleiding vormen tot bot aandoeningen. Een specifiek geval daarvan is Rachitis die speciaal voorkomt bij kinderen in de prille jeugd. Maar wat is een andere naam voor Rachitis dat verwijst naar een Europees land?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2016

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2049

Welke ziekte staat ook wel bekend als kinderverlamming? Het is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1967

Hoe heet de opening tussen de delen waaruit de schedel is opgebouwd (de schedelbeenderen)? De meeste pasgeboren kinderen hebben er twee: de grote en de kleine.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1945

Dat dit het symbool is voor AIDS hoeven we niet te weten. Dat AIDS een vorm van immanente rechtvaardigheid zou zijn, houden we voor rekening van gefrustreerde, soutanes dragende fans van de collectieve waanzin die we godsdienst noemen. A.I.D.S. is een acroniem, dat weten de meesten onder u waarschijnlijk wel. Maar waarvoor staan die vier letters?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1944

Dit zeldzame syndroom werd voor het eerst beschreven in 1956 door twee Zwitserse artsen. Patiënten hebben last van een onbedwingbare en onverzadigbare eetlust, als gevolg van een genetische afwijking. Hoe heet dit syndroom? ‘Het Michelin-syndroom’ is alvast geen goed antwoord.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1941

Hoe heet een neurologische stoornis die gekenmerkt wordt door uitgebreide, matige tot soms ernstige tics?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1940

Als je er als man geen meer kan krijgen, is er iets mis. Gelukkig bestaan er oplossingen voor. Pilletjes bijvoorbeeld, van die blauwe (hebben we ook maar van horen zeggen). Het tegenovergestelde is echter ook niet goed. Duurt het langer dan zes uur, dan kunnen bepaalde onderdelen zelfs voorgoed afsterven. Wat is de wetenschappelijke term voor het hebben van een zeer langdurige erectie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1895

Welk onderdeel van de hersenen speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en het regelen van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: zoals eten, vechten, vluchten en –euhm- paren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1878

Deze zeldzame, autosomale dominante verouderingsziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het LMNA-gen. De ziekte is zeer zeldzaam en treft naar schatting 1 op de 4 miljoen geboren kinderen. Welk woord komt uit het Grieks en betekent: "sneller oud worden"?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1877

Wat is de afkorting van het Frans bedrijf dat omstreden borstimplantaten produceerde en ten onder ging in 2011?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1844

Hoe noemt men in een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1782

Welke Amerikaanse moleculaire bioloog ontving in 1962 samen met zijn collega's Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde met hun ontdekking van de DNA-structuur uit 1953?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1775

Wat is de naam van de eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven? De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts, die omstreeks 400 v.Chr. zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E